Covid-19 Önlemleri Gevşetildi: Mesafelere Dikkat Etmeliyiz!

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Servet Öztürk önlemlerin gevşetilmesi hakkında açıklamalarda bulundu.
Covid-19 pandemisinin başlamasının üzerinden 2 yılı aşkın süre geçti. Resmi rakamlara göre dünyada 446 milyon vaka, 6 milyon ölüm meydana geldi. Ülkemizde ise 14.4 milyon kişi hastalığa yakalanırken yaklaşık 100.000 kişi vefat etti. Özellikle aşılamalardan sonra hastaneye yatış ve yoğun bakım gereksinimi oranları azalmasına rağmen kısıtlamaların azaltılmasına bağlı olarak hastalığı hafif/orta şiddette geçiren hasta sayılarında artış meydana geldi.
Mesafeye dikkat etmeye devam edilmeli
Son yapılan izolasyon önlemlerinin gevşetilmesi ile hafif-orta şiddetteki hasta sayılarının yükselmesi söz konusudur. Açık ortamlarda özellikle mesafeye dikkat edilmek şartıyla Covid-19 bulaş ihtimali oldukça düşüktür. Bu nedenle mesafe önlemlerine riayet etmek şartı ile açık alanlarda maske kullanılmayabilir.
Kapalı ortamlarda ise maske kullanımına rağmen özellikle havalandırılmayan ortamlarda çoğu viral enfeksiyonlarda olduğu gibi Covid-19 bulaşı olasıdır. Özellikle Covid-19 aşısı yaptırmamış, ek hastalıkları olan ve 65 yaş üzerindeki bireyler için yüksek hastaneye yatış ve vefat riski devam etmektedir. Bu nedenlerle özellikle kapalı mekanlarda, toplu taşıma araçlarında maske ve mesafe önlemlerine uymak hayat kurtarıcıdır.
Maske ve mesafe ile enfeksiyon hastalıklarında azalma görüldü
Son olarak maske/mesafe/hijyen uygulamaları sadece Covid-19 hastalığı için değil neredeyse tüm enfeksiyon etkenlerinin bulaşının engellenmesi için oldukça önemlidir. Covid-19 sürecinde yapılan izolasyon tedbirleri sayesinde dünyada ve ülkemizde mevsimsel grip, tüberküloz, menenjit gibi birçok enfeksiyon vaka sayıları oldukça azaldı. Kontrolsüz kalabalıklardan uzak durma, hijyen önlemlerine riayet etme ve özellikle kapalı ortamlarda maske uygulamaları hayat kurtarıcı olmaya devam edecektir.
Benzer Yazılar
Covid-19 pandemisi alınan tüm önlemler ve aşılara rağmen tüm gücüyle devam etmektedir. Toplum bağışıklığının sağlanması ve pandemi zincirinin kırılması için toplumun büyük çoğunluğunun aşılanması gerekmektedir. Aşılar %85-90’ların üzerinde etkin olup, aşı olmak kişisel koruyucu önlemleri bırakmamız için yeterli değildir.
COVID-19 Geçiren Kişiler Hakkında Merak Edilenler!
Hava sıcaklıkları değişmeye başladı, grip kendini gösterdi. Gribal enfeksiyonların arttığı bu dönemde gribe yakalanmadan ne gibi önlemler almalıyız?
Her hücrede canlının genetik bilgisini içeren ve yaşamsal olayları yöneten DNA ve RNA olarak adlandırılan yapılar bulunmaktadır. 4 farklı nükleobazın çeşitli kombinasyonlar ile sıralandığı; göz rengimizden, mevcut ve yaşayacağımız bazı hastalıklara kadar tüm önemli bilgileri içinde bulunduran bu yapılar yaşam süresi boyunca dış etkenlere bağlı olarak rastlantısal değişimlere uğramaktadır.
Domates Gribi Nedir? Bu Salgından Korunmak İçin Neler Yapmalıyız?
Sıcak Havalarda Kırım Kongo Vakalarına Dikkat!
Bir de hamileliğiniz içerisinde bulunduğumuz bu döneme denk geldiyse, normalden biraz daha zorlanacaksınız demektir.
Delta Mutasyonu ve Delta Plus Mutasyonu Nedir? Hangi Aşı Daha Etkili?