Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Diyabet Hastaları Ayak Sağlığınıza Dikkat Edin!

Diyabet Hastaları Ayak Sağlığınıza Dikkat Edin!

Diyabet Hastaları Ayak Sağlığınıza Dikkat Edin!

Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet hastalığı, kandaki şeker seviyesinin normalin üzerine çıkmasına denilmektedir. Bunun sonucunda da kişinin idrarında şekere rastlanılmaktadır. Bu olmaması gereken bir durumdur. Farklı türleri bulunan ve ülkemizde en çok karşılaşılan hastalıklar arasında yer alan diyabet hastalığı, tüm vücudu etkileyen bir hastalıktır.

Şeker Hastalığının Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Hızlı kilo kayıpları, bulanık görme, halsizlik ve yorgunluk hissi, ayaklarda uyuşma hissi, ciltte kuruluk, kaşıntı, çabuk iyileşmeyen yaralar ve ağızda koku şeker hastalığının en yaygın belirtileridir. Genetik ve çevresel faktörler şeker hastalığında etkilidir. Obezite, yaşlılık, sakin yaşam tarzı ve stres diyabetin nedenleri arasında gösterilebilmektedir. Diyabet hastalığı, bütün vücudu etkileyen sistemik bir rahatsızlıktır. Tüm doku, damar ve sinirler etkilenmektedir. Böbrekler, göz, kalp ve organlar risk altındadır.

Diyabet Hastaları Ayak Sağlıklarına Neden Dikkat Etmelidir?

Diyabet hastalarının ayak bakımında çok dikkatli ve titiz olması gerekiyor. Bu hastalarda özenilmeyen ayak bakımı ciddi problemleri beraberinde getiriyor. Çünkü şeker hastalarının ayaklarında oluşacak bir sorun çok kolay büyüyebiliyor. Vücudumuzdaki bütün organlar kan ile beslenip işlevlerini sürdürmektedir. Dolayısıyla organlara ulaşan kanın kalitesi de organların çalışması bakımından oldukça önemlidir. Kişinin kanındaki şeker miktarı yüksek ise ilk etapta bu durum damarlara zarar verir. Zarar görmüş damarlardaki kan sağlıklı ve yeterli miktarda organlara ulaşmaz ise organlarda fonksiyon bozukluklarına ve kalıcı hasarlara neden olur. Ancak düzenli ve doğru yapılacak ayak bakımıyla uzuv kaybı gibi oluşabilecek ciddi komplikasyonları önlemek mümkün olabilir.

Peki Diyabet Hastalarında Ayak Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Şeker hastaları öncelikle ayaklarını her gün kontrol etmelidirler. Ayak altları tam görülemiyorsa ayna veya başka birisinden yardım istenerek iyice kontrol edilmelidir. Ayaklar her gün tahriş etmeyen bir sabun ile yıkanmalıdır. Ama ayağın suyun içerisinde çok fazla kalmamasına da dikkat edilmelidir. Bu durum, ayak derisinin kurumasına ve çatlamasına neden olabilir. Mantar gibi enfeksiyonların gözükmemesi için ayaklar yıkandıktan sonra iyice kurulanmalıdır. Ayak parmak araları tek tek kurutulmalıdır. Cildi yumuşatmak adına yumuşatıcı losyon sürülebilir. Losyon parmak aralarına sürülmemelidir. Ayaklar tersliyorsa pudra sürülebilir. Diyabet hastaları, tırnak bakımlarına da çok dikkat etmelidirler. Tırnak kesimi için duş sonrası uygundur ve tırnaklar düz kesilmelidir. Kesim işleminden sonra tırnaklar törpülenmelidir. Ayakta nasır veya bir sertlik varsa kesici bir şeyle kesilmemeli bu durum için bir uzmandan yardım alınmalıdır. Çıplak ayakla yürünmemeli her yerde terlik mutlaka kullanılmalıdır. Pamuklu ve yünlü çoraplar tercih edilmeli. Çoraplar her gün değiştirilmeli. Hastalar yeni ayakkabı giydiğinde mutlaka kısa süreli gidip çıkarmalıdırlar. Kısacası diyabetli hastaların genel anlamda ayak hijyenine çok dikkat etmeleri gerekmektedir.

Benzer Yazılar

Kalp Hastalıklarının Gebelik Sürecine Etkileri
Kalp Hastalıklarının Gebelik Sürecine Etkileri

Gebelik sürecinde hızla büyüyen bebeğin ihtiyaçlarının karşılanması ve anne adayının doğum esnasındaki kan kaybına karşı direncinin artırılması amacıyla kalp ve dolaşım sisteminde bazı değişiklikler gözlemlenir

Devamı

Aplastik Anemi Nedir?
Aplastik Anemi Nedir?

Aplastik anemi, kemik iliğinde bulunan hematopoetik kök hücrelerin vücudun ihtiyacı olan kan hücrelerini üretememesine bağlı olarak gelişen ve hücrelere oksijen taşınmaması sonucunda vücudun sağlıklı çalışmasına engel olan bir hastalıktır.

Devamı

Akdeniz Anemisi Olabilir Misiniz?
Akdeniz Anemisi Olabilir Misiniz?

Akdeniz Anemisi Olabilir Misiniz?

Devamı

İdrardan Kan Gelmesi (Hematüri) Nedir?
İdrardan Kan Gelmesi (Hematüri) Nedir?

İdrardan kan gelmesi olarak bilinen hematüri, pek çok nedenden kaynaklanıyor olabilir. Çok ciddi sorunların işaretçisi olabileceğinden dolayı bir kez görülmesi durumunda bile uzman hekime başvurulmalıdır.

Devamı

Tansiyon Hastalarını Bekleyen Tehlike
Tansiyon Hastalarını Bekleyen Tehlike

Tansiyon hastalarını bekleyen sıcak havalarda tansiyon hastaların beyin kanaması geçirme riski yüksek. Uzmanlar, yaz mevsiminde beyin sağlığı için özellikle tansiyon hastalarının sıcaklara dikkat etmesini tavsiye ediyor.

Devamı

Kansızlık Belirti Vermiyor Ama Toprak ve Buz Yeme Hissi Varsa…
Kansızlık Belirti Vermiyor Ama Toprak ve Buz Yeme Hissi Varsa…

Kan, yapısında pek çok farklı hücreyi içerir. Sayısı diğerlerine göre daha fazla

Devamı

Alkole Bağlı Bu Rahatsızlıkları Hafife Almayın
Alkole Bağlı Bu Rahatsızlıkları Hafife Almayın

Alkollü araç kullanmanın trafik kazalarına neden olduğunu ya da fazla alkol tüketiminin karaciğer sirozuna yol açtığını hepimiz biliyoruz.

Devamı

Sessiz Tehdit ‘Tansiyon Hastalığı’
Sessiz Tehdit ‘Tansiyon Hastalığı’

Hipertansiyon, ülkemizde her üç kişiden birinde görülen önemli bir sağlık sorunudur. Önemi; hedef organlar olan kalp, damarlar, beyin, böbrek ve gözlerin etkilenmesi sonucunda inme, kalp krizi, periferik damar hastalıkları, kronik böbrek hastalığı ve görm

Devamı

Domuz Gribi ve Soğuk Algınlığı Nasıl Ayırt Edilir?
Domuz Gribi ve Soğuk Algınlığı Nasıl Ayırt Edilir?

Halk arasında Domuz gribi olarak bilinen influenza, virüslerinin etken olduğu bir solunum yolu enfeksiyonudur. Vücutta ateş, halsizlik ve kas ağrıları nedeniyle hastaları günlük hayatlarını olumsuz yönde etkiler.

Devamı

Ramazan Ayında Sağlıklı Kalmak İçin Öneriler!
Ramazan Ayında Sağlıklı Kalmak İçin Öneriler!

Herhangi bir sağlık problemi olmayan kişiler için, ramazan ayında oruç tutmanın, genel sağlığımız üzerindeki olumlu etkilerini hepimiz biliyoruz. Ancak ramazan ayında zaman zaman, ihmal edilen bazı davranışlar sağlığımızı olumsuz etkileyebilmektedir.

Devamı