Egzama Hastalarına Hızlı Çözüm
Egzama Nedir?
Egzama, çeşitli nedenler ile ortaya çıkan bir deri hastalığıdır. Belirtileri arasında şişme, kaşıntı, deride kızarıklık görülmektedir. En belirgin özelliği, deri üzerinde görülen kabarcıklardır.
Egzama Belirtileri Nelerdir?
- Şişlik, kızarıklık, kabarcıklar, bulantı
- Kaşıntı ve yanma hissi
- Derinin kuruyup kalınlaşması
- Deride oluşan çatlamalar
- Renk değişikliği
Egzamanın Nedenleri
Egzama rahatsızlığına tıp dilinde dermatit denilmektedir. Yaygın görülen bir deri hastalığı olmasına rağmen, ortaya çıkma nedenleri çok çeşitlidir. Cilt dokusu içsel veya fiziki şartlar sebebiyle savunmaya geçer ve iltihaba neden olarak egzama oluşur. Deterjanlar, sabunlar, bazı dezenfektanlar, şampuanlar, temizlik malzemeleri, kimyasallara çok fazla temas etmek, stres, bağışıklık sisteminin zayıflaması veya hamilelik döneminde meydana gelen hormonal problemler de olabilir.
Egzama Bulaşıcı Olabilir Mi?
Egzama alerjik bir reaksiyondur. Bulaşıcı değildir. Ancak, vücudun farklı bölümlerine yayılabilmekte ve tamamen iyileşen hastalık tekrar görülebilmektedir.
Egzama Nasıl Tedavi Edilir?
Egzamadan korunmak için eller temiz tutulmalı, düzenli bir şekilde uyumalı ve stresten uzak durulmalıdır. Egzama tedavisinde teşhis oldukça önemlidir. Hastalığın teşhisi uzman doktor tarafından muayene sonucu belirlenmektedir.
Egzama strese bağlı olarak da görülebilmektedir. Bu gibi durumlarda cilt uzmanı yanı sıra uzman bir psikolog veya psikiyatrdan destek alınmalıdır.
Hastalığın tedavisinde kullanılan nemlendirici ve temizlik ürünleri derinin korunması ve rahatlamasını sağlamaktadır. Yapılacak tahlil ve tetkikler sonucunda egzamanın şiddetine göre en uygun ilaçlarla tedavi ve takip yapılmaktadır.
Egzamanın Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Egzama geçiren hastaların cildi çok naziktir. Bundan dolayı deterjan, sabun, şampuan vb. maddelerden uzak durulmalıdır.
- Kaşınan bölgeyi kaşımaktan kaçınmalı.
- Egzamalı bölge az yıkanmalıdır.
- Aşırı sıcak ve soğuktan kaçınılmalıdır.
- Terleme cildi tahriş edeceğinden terden uzak durulmalı.
- Yünle direkt olarak temas etmemeliyiz.
- Pamuklu giysiler giymeliyiz.
Benzer Yazılar
Dermatoloji (Deribilimi), deri, saç, tırnak, vücut giriş kapıları ve Zührevi Hastalıkların (cinsel yolla bulaşan hastalıklar) tanı ve tedavisi ile ilgilenir.
Ortak kullanılan havuzlar; ishal, mantar, idrar yolları, kulak ve göz enfeksiyonlarına sıklıkla sebep olur.
Tedavi edilmediğinde enfeksiyonlara ve iltihabın kemiğe kadar ilerlemesi söz konusu olabilir.
Kanser, bir organ veya dokuda beliren bazı anormal hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla gelişen, kötü huylu tümörlerdir.
Egzama kızarıklık, kaşıntı ve döküntülere sebep olan bir cilt rahatsızlığıdır.
Diğer kanser türlerinde olduğu gibi erken teşhis oldukça önemlidir.
Cilt hastalıklarına tanı konulmaı; süreçteki karmaşıklık veya belirtilerin diğer hastalıklarla benzerlik göstermesi sebebiyle bazen gecikebilir.
Soğuk kış günleri, genel sağlığımızın yanı sıra cildimizi de olumsuz yönde etkilemektedir.