Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
İş yerinde çalışma koşulları ve değişen yaşam tarzı nedeniyle modern tıpta Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünün önemi artmaktadır. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Fizik Tedavi bölümünde; nörolojik, ortopedik, pediatrik, geriatrik, jinekolojik, ürojinokolojik ve romotolojik hastalıkların neden olduğu ağrıların tanısı konulmaktadır. Uzman doktorlar ve ileri teknolojik cihazlar sayesinde bu hastalıkların tedavisi yapılmaktadır. Ayrıca hastanemizde ağrıların nedenini ortadan kaldırmaya yönelik önleyici fizik tedavi hizmeti de sunulmaktadır.
Güven, güler yüz ve hasta odaklı bakım anlayışını bir araya getirmeyi başaran bölümümüz, çeşitli tedavi metodlarını geliştirilerek uygulamaktadır. Bunlardan bazıları aşırı el ve ayak terlemelerinin yanında; koltuk altı terlemeleri, iyontoforez yöntemi ile tedavi, vaginismusta biofeedback tedavisi gibi yeni geliştirilen metotlar yürütülmektedir.
Tedavisi sunulan hizmetler nelerdir?
- Ortopedik rehabilitasyon
- Nörolojik rehabilitasyon
- Romatizmal rehabilitasyon
- Pediatrik rehabilitasyon
- Geriatrik rehabilitasyon
- Kardiovasküler rehabilitasyon
- Urogenital rehabilitasyon
- Ampute rehabilitasyon
Uygulanan fizik tedavi yöntemleri nelerdir?
1.Sıcak tedavisi
- Kan akımını artırır.
- Sinir iletim hızını artırır.
- Tendon ve kollajenin uzama kabiliyetini artırır.
- Eklem sertliğini azaltır.
- Genel relaksasyon sağlar.
- Ağrıyı azaltır.
2.Soğuk tedavisi
Soğuk tedavisinde coldpack uygulanır.
- Ödemi ve ağrıyı azaltır.
- Kas spazmını çözer.
3.Ultrason tedavisi
Cilt ve cilt altı yağ dokusundan çok, derin dokularda (kas, tendon, ligaman ve kemikte) ısınmaya yol açan bir yöntemdir. Ultrasonun dokulardaki sıvının hareketini sağlayan mikromasaj etkisi de vardır. Ödemli dokularda bu etkiden yararlanılır, yara iyileşmesini hızlandırılır.
4.Lazer tedavisi
Fizik tedavide düşük yoğunluklu, ısıtıcı etkisi olmayan lazer kullanılır. Dolaşımı, biyolojik aktiviteyi artırır, hücreler arası ilişkiyi düzenler, kollajen sentezini artırır ve doku iyileşmesini hızlandırır.
5.Aralıklı pnömatik kompresyon tedavisi
Aralıklı basınç uygulayarak toplardamarlar ve lenf damarlarındaki sıvının kol veya bacaktan kalbe doğru pompalanmasını sağlar. Kan dolaşımını düzenlemeye yardımcı olur. Ödem ve lenfödem tedavisinde uygulanır.
6.Elektrik stimülasyonu
TENS deri üzerine yerleştirilen yüzeysel elektrotlar aracılığıyla uygulanan ağrı kesici elektrik akımıdır. Elektrik akımlarıyla ağrının omurilik seviyesinde iletimini baskılar.
Elektrik akımlarının kullanım amaçları nedir?
- Ağrıyı azaltmak
- Sağlıklı kası güçlendirmek
- Zayıf kası güçlendirmek
- Kas spazmını çözmek
- Ödem tedavisi
1.Devamlı pasif hareket cihazı (CPM)
CPM cihazı, sıklıkla diz cerrahisi sonrasında ortopedik rehabilitasyon programında eklem kıkırdağının beslenmesini artırmak, eklem hareketini sağlamak ve efüzyonu önlemek için kullanılır.
2.Traksiyon
Traksiyon, çekme kuvvetiyle yumuşak dokuları germeye ve eklem yüzeyleri ve kemik yapıları birbirinden ayırmaya yarayan bir tekniktir. Manuel, mekanik, motorize veya hidrolik olabilir. Traksiyonun omurgadaki etkileri şunlardır:
- Omurlar arasındaki aralığı genişletir.
- Omurga çevresindeki kasların gerilmesini ve kas spazmının çözülmesini sağlar.
- Omurgadaki arka eklem aralıklarını genişletir.
- Disk basıncını azaltır.
- Traksiyon disk hernisi (fıtık) tedavisinde kullanılır. Ciddi kemik erimesi, kireçlenmeye bağlı çok seviyeli bel fıtığı, omurgada stabilite kaybı, omurgada kırık, ciddi omurilik basısı, enfeksiyon ve tümör varlığında uygulanmaz.
3.Ortez uygulamaları
Vücudu desteklemek, düzeltmek, hareketini engellemek ve fonksiyonel hareket sağlamak amacıyla kullanılan cihazlara ortez denir. Yürüme ortezleriyle amaç; hastayı ayağa kaldırmak ve yürütmektir.
4.Biofeedback
Biyofeedback vücudun fizyolojik fonksiyonlarını öğrenerek kontrol etmektir. Elektronik cihazlarla işitsel ve görsel sinyaller göndererek kişiye fiziksel fonksiyonlarla ilgili bilgi veren ve kişinin bu bilgileri kullanarak fonksiyonlarının farkında olmasını ve değiştirebilmesini sağlayan bir yöntemdir.
Lipödem, özellikle kadınları etkileyen bir cilt ve yağ dokusu hastalığıdır.
Duyu Bütünlüğü, çevreden ve vücudumuza gelen bilgilerin duyusal organlarımız tarafından beyne ulaştırılması, beyinde işlemlerden geçerek uygun davranışın oluşturulması ve çevremizle olan etkileşimimizde vücudumuzu etkili bir biçimde kullanabilmemizi organize eden nörolojik bir süreçtir.
Skolyoz ameliyat olmadan düzelme ihtimali olan bir hastalıktır.
Bel fıtığı halk arasında en sık karşılaşılan ağrı türlerinin nedenidir.
Tedavide her hasta kendi özelinde ayrı ayrı değerlendirilip tedavi, o kişinin kaldırabileceği ya da uygulayabileceği şekilde tasarlanmalıdır.
Kemik erimesi bir diğer adı ile Osteoporoz vücut çok fazla kemik kaybına uğradığında veya çok az kemik oluşumunda ortaya çıkan kemik hastalığıdır.
Çarpık ayak hastalığı (pes ekinovarus) kolayca tanı koyulabilen ve ayaklarda görülen
Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü kas-iskelet sistemi hastalıklarının tanısı
Kalça çıkıklığının fark edilmesi günümüz teknolojisi ile artık daha kolay.
Ayakta kemik çıkıntısı (Halluks Valgus), ayak başparmağının hemen yanında çıkan kemiğe denilmektedir.
Fizik tedavi; kişilerin eklem bölgelerinde oluşan, hareketlerin kısıtlanmasına neden olan kas ve iskelet bozukluklarının tümünü tedavi etmek için uygulanan tedavi yöntemleridir.
Kilitlenen kas yapılarının, fonksiyonel anlamda güçlendirilmesi terapisidir.
Tedavi planlamasının amacı; çocuğun günlük aktivitelerinin korunması ve var olan bu aktivitelerin geliştirilmesidir.
Tıp biliminin, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon branşında özelleştirilmiş bir alt dal uygulaması olup, kas ve iskelet sistemindeki pek çok rahatsızlığın tedavisinde tetkiklere dayalı tedavi seçenekleri sunar.
Romatizmal hastalıklar eklem ve kas yapılarınızı etkileyerek yaşam kalitenizi düşürür. Bazıları, örneğin; osteoartrit; yıpranma ve aşınmanın bir sonucudur. Diğer görülenleri; romatoid artrit ise; bağışıklık sisteminin problemidir.