Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Gastrointestinal Sistem Cerrahisi

Gastrointestinal Sistem Cerrahisi

Gastrointestinal sistem cerrahisi hangi organları kapsar?

Vücudun; çiğneme, sindirim, emilim ve boşaltım görevlerinin yapıldığı ve ağızdan anüse kadar kapsadığı bölüme gastrointestinal sistem cerrahisi adı verilmektedir. Bu sistem; sindirim kanalını, sindirim ile ilişkili olan organları içermektedir. Yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak, anal kanal, makat, karaciğer, safra yolu ve pankreas gibi ameliyat ile tedavi ve müdahale edilebilen rahatsızlıkları kapsatan bu alan, Genel Cerrahi branşının uzmanlık alanına girmektedir. Temel görevi sindirim olan bu sistemin fonksiyonlarını şöyle açıklayabiliriz:

  • Çiğneme ve yutma: Ağızdan alınan besinlerin küçük parçalara ayrılması ve farinks (yutak) aracılığıyla yemek borusuna ulaştırılması sürecidir.
  • Sindirim: Besinlerin emilebilir moleküllere kadar enzimler yardımıyla bölünmesidir.
  • Emilim: Emilebilir duruma gelmiş proteinlerin, karbonhidratların, yağların, minerallerin ve vitaminlerin ince bağırsaklara geçişidir.
  • Boşaltım: Bu süreçte emilemeyen besin atıklarının depolanarak, anal yol ile dışarıya atılmasını sağlamaktır.
  • Sindirim sistemi: Ağız, yutak, yemek borusu, mide, ince bağırsaklar, kalın bağırsaklar, rektum, anal kanal ve bu yapı ile ilgili olan; tükürük bezi, safra kesesi, karaciğer ve pankreasın tamamını kapsamaktadır.

Üst gastrointestinal cerrahiyi ilgilendiren rahatsızlıklar nelerdir?

Üst gastrointestinal cerrahi; yemek borusu ve midenin cerrahi rahatsızlıklarını takip eden alt bölümdür. Bu cerrrahini alanına giren durumlar şu şekildedir:

  • İyi ve kötü huylu yemek borusu tümörleri
  • İyi ve kötü huylu mide tümörleri
  • Akalazya gibi yemek borusundaki çalışma bozuklukları
  • Reflü
  • Mide ülseri komplikasyonları
  • Özafaguz

Alt gastrointestinal sistem cerrahisini (kolorektal cerrahi) ilgilendiren rahatsızlıklar nelerdir?

Kolorektal cerrahi; kalın bağırsağın ve anal kanalın cerrahi hastalıklarını kapsayan alt bölümdür. Kalın bağırsağa ait bir bölümün, bazı durumlarda ise tamamının; darlık veya inflamutuar bağırsak rahatsızlıkları sebebiyle alınması ve anal kanalın hemoroid, çatlak ve fistül hastalıklarının cerrahi tanı ve tedavi yöntemlerini gerçekleştirir.

Benzer Yazılar

Ramazan Ayında Aç Kalmanız Kilo Almayacağınız Anlamına Gelmiyor!
Ramazan Ayında Aç Kalmanız Kilo Almayacağınız Anlamına Gelmiyor!

Ramazan ayında tutulan oruç sebebiyle beslenme alışkanlıkları 1 ay boyunca tamamen değişiyor. Saatler boyunca aç kalıp, zengin iftar sofralarında çeşitli yemekleri yemeye başlamak, mide-barsak hastalıklarının gelişimine yol açabiliyor.

Devamı

Kötü Beslenme Alışkanlıkları Reflü Sebebi
Kötü Beslenme Alışkanlıkları Reflü Sebebi

Mide reflüsü olarak bilinen gastro-özefageal reflü hastalığı, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması ile oluşur. Mide içeriği, belirgin derecede asittir. Aynı zamanda, mide içeriğinde hemen her zaman safra ve pankreas sıvıları da bulunur.

Devamı

Salmonella Nedir?
Salmonella Nedir?

Salmonella, insanlarda şiddetli ishal ve ateşe sebebiyet veren oldukça zararlı bir bakteridir.

Devamı

Karın Zarı Kanseri Kimlerde Görülür?
Karın Zarı Kanseri Kimlerde Görülür?

Karın içi organları kaplamış ince tabaklı karın zarının; kötü huylu tümör hücreleri tarafından tutulmuş olmasına karın zarı kanseri adı verilir.

Devamı

ERCP Nedir? Hangi Rahatsızlıklar İçin Yapılır?
ERCP Nedir? Hangi Rahatsızlıklar İçin Yapılır?

Endoskopik Retrograd Kolanjiyopankreatografi olarak açılan ERCP; karaciğer, safra kesesi, safra kanalı ve pankreas gibi alanlardaki sorunları tespit etmek ve tedaviye yön vermek için uygulanmaktadır. Radyolojik ve endoskopik bir işlemdir, Gastroenteroloji uzmanları tarafından gerçekleştirilir. Vücutta kesi açılmaz, sindirim boşlukları kullanılır.

Devamı

Endoskopik Reflü Tedavisi
Endoskopik Reflü Tedavisi

18 yaşından büyük ve sfinkter gevşekliği 3 cm’nin altında olan hastalar için uygun bir tedavidir. Sürekli ilaç kullanmak zorunda olan hastalar için de tercih edilebilir.

Devamı

Bağırsak Polipleri Nedir?
Bağırsak Polipleri Nedir?

Polipler hücrelerin, normale oranla daha fazla arttığı kitlelerdir. Polipler, kalın bağırsakta en sık karşılan tümör çeşitleridir. Ancak vücudun diğer kısımlarında da görülebilmektedirler.

Devamı

Gastroskopi Nedir?
Gastroskopi Nedir?

Son yıllarda yanlış beslenme alışkanlıkları ve hareketsizlik mide ve bağırsaklarda olumsuz etkilere neden oluyor. Sindirim sistemi tanı ve tedavisinde kullanılan, ucunda kamera bulunan bir cihazla organların incelenmesine endoskopi denilirken,

Devamı

Mucizevi Güç: Su!
Mucizevi Güç: Su!

Suyun yaşamımızdaki katkısı büyük. Öyle ki; su olmadan organlarımızın çalışabilmesi ve yaşamımızı devam ettirmemiz mümkün değil! Su, bizim vazgeçilmez yaşam gücümüz. Vücudumuzun yaklaşık yüzde 60’ını oluşturuyor ve her şeyin problemsiz bir şekilde çalışmasını sağlıyor.

Devamı

Crohn Hastalığı: Zor ve İnatçı Bir Hastalık
Crohn Hastalığı: Zor ve İnatçı Bir Hastalık

Sindirim sistemi; ağızdan başlar ve makata kadar devam eder.

Devamı

Bölüm Doktorlarımız