Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Gastrointestinal Sistem Cerrahisi

Gastrointestinal Sistem Cerrahisi

Gastrointestinal sistem cerrahisi hangi organları kapsar?

Vücudun; çiğneme, sindirim, emilim ve boşaltım görevlerinin yapıldığı ve ağızdan anüse kadar kapsadığı bölüme gastrointestinal sistem cerrahisi adı verilmektedir. Bu sistem; sindirim kanalını, sindirim ile ilişkili olan organları içermektedir. Yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak, anal kanal, makat, karaciğer, safra yolu ve pankreas gibi ameliyat ile tedavi ve müdahale edilebilen rahatsızlıkları kapsatan bu alan, Genel Cerrahi branşının uzmanlık alanına girmektedir. Temel görevi sindirim olan bu sistemin fonksiyonlarını şöyle açıklayabiliriz:

  • Çiğneme ve yutma: Ağızdan alınan besinlerin küçük parçalara ayrılması ve farinks (yutak) aracılığıyla yemek borusuna ulaştırılması sürecidir.
  • Sindirim: Besinlerin emilebilir moleküllere kadar enzimler yardımıyla bölünmesidir.
  • Emilim: Emilebilir duruma gelmiş proteinlerin, karbonhidratların, yağların, minerallerin ve vitaminlerin ince bağırsaklara geçişidir.
  • Boşaltım: Bu süreçte emilemeyen besin atıklarının depolanarak, anal yol ile dışarıya atılmasını sağlamaktır.
  • Sindirim sistemi: Ağız, yutak, yemek borusu, mide, ince bağırsaklar, kalın bağırsaklar, rektum, anal kanal ve bu yapı ile ilgili olan; tükürük bezi, safra kesesi, karaciğer ve pankreasın tamamını kapsamaktadır.

Üst gastrointestinal cerrahiyi ilgilendiren rahatsızlıklar nelerdir?

Üst gastrointestinal cerrahi; yemek borusu ve midenin cerrahi rahatsızlıklarını takip eden alt bölümdür. Bu cerrrahini alanına giren durumlar şu şekildedir:

  • İyi ve kötü huylu yemek borusu tümörleri
  • İyi ve kötü huylu mide tümörleri
  • Akalazya gibi yemek borusundaki çalışma bozuklukları
  • Reflü
  • Mide ülseri komplikasyonları
  • Özafaguz

Alt gastrointestinal sistem cerrahisini (kolorektal cerrahi) ilgilendiren rahatsızlıklar nelerdir?

Kolorektal cerrahi; kalın bağırsağın ve anal kanalın cerrahi hastalıklarını kapsayan alt bölümdür. Kalın bağırsağa ait bir bölümün, bazı durumlarda ise tamamının; darlık veya inflamutuar bağırsak rahatsızlıkları sebebiyle alınması ve anal kanalın hemoroid, çatlak ve fistül hastalıklarının cerrahi tanı ve tedavi yöntemlerini gerçekleştirir.

Benzer Yazılar

Endoskopik Reflü Tedavisi
Endoskopik Reflü Tedavisi

18 yaşından büyük ve sfinkter gevşekliği 3 cm’nin altında olan hastalar için uygun bir tedavidir. Sürekli ilaç kullanmak zorunda olan hastalar için de tercih edilebilir.

Devamı

Ülseratif Kolit Tedavisi
Ülseratif Kolit Tedavisi

Ülseratif kolit; sadece kalın bağırsağı tutan bir hastalıktır. Bağırsağın iç yüzeyinden başlıyor ve de rektum denilen alt kısımdan giden bir hastalık olarak bilinir. Bu rahatsızlık akut alevlenme periyotları ve ishal belirtileri arasında görülür. Kronik bir hastalıktır.

Devamı

Gastrit Neden Oluşur?
Gastrit Neden Oluşur?

Beslenme alışkanlığı, gastritin ortaya çıkmasında önemli rol oynayan bir faktördür. Düzensiz ve kötü beslenme, sigara ve alkol tüketimi, mideyi tahriş ederek gastrite sebep olabilecek başlıca sebeplerdendir.

Devamı

Kötü Beslenme Alışkanlıkları Reflü Sebebi
Kötü Beslenme Alışkanlıkları Reflü Sebebi

Mide reflüsü olarak bilinen gastro-özefageal reflü hastalığı, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması ile oluşur. Mide içeriği, belirgin derecede asittir. Aynı zamanda, mide içeriğinde hemen her zaman safra ve pankreas sıvıları da bulunur.

Devamı

Karın Ağrısının Nedenleri Nelerdir?
Karın Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Kişiler arasında oldukça sık karşılaşılan rahatsızlıklardan birisi olan karın ağrısı; bademcik iltihabından, apandiste kadar pek çok önemli hastalığın belirtisi olabilir. Bu bölgede hissedilen ağrıların tümüne karın ağrısı diyor olsak da asıl ağrının kaynağı; bazen karnın içindeki, bazen de karnın dışındaki organlar olabilir.

Devamı

Regürjitasyon ve Reflü Arasındaki Fark Nedir?
Regürjitasyon ve Reflü Arasındaki Fark Nedir?

Regürjitasyon ve Reflü Arasındaki Fark Nedir?

Devamı

Yemek Borusu Kanserinden Cerrahi Yöntem İle Kurtulmak Mümkün!
Yemek Borusu Kanserinden Cerrahi Yöntem İle Kurtulmak Mümkün!

Özofagus (Yemek Borusu) Kanseri boğazımızdan mideye kadar giden yemek borusunda

Devamı

Salmonella Nedir?
Salmonella Nedir?

Salmonella, insanlarda şiddetli ishal ve ateşe sebebiyet veren oldukça zararlı bir bakteridir.

Devamı

Gastroskopi Nedir?
Gastroskopi Nedir?

Son yıllarda yanlış beslenme alışkanlıkları ve hareketsizlik mide ve bağırsaklarda olumsuz etkilere neden oluyor. Sindirim sistemi tanı ve tedavisinde kullanılan, ucunda kamera bulunan bir cihazla organların incelenmesine endoskopi denilirken,

Devamı

Bu Öneriler İle Bayramı Daha Sağlıklı Geçirin!
Bu Öneriler İle Bayramı Daha Sağlıklı Geçirin!

Kurban kesimini takiben, eti en azından 1 gün buzdolabında dinlendirdikten sonra tüketin.

Devamı

Bölüm Doktorlarımız