Gece Körlüğü Hastalığının Belirtileri ve Tedavisi

Gece körlüğü nedir?
Gece körlüğü, loş bir ışıkta veya gece net bir şekilde görememe durumuna denir. Gece körlüğünün birden fazla nedeni olabilir. Bu rahatsızlığı olan bazı kişiler akşam ya da gece saatlerinde dolaşmada ve araba kullanmada zorlanırlar. Bu durum sonradan ortaya çıkabilir ya da kalıtsal bir hastalık da olabilir. Ayrıca bu rahatsızlık erkeklere oran ile kadınlarda daha çok görülür.
Gece körlüğünün belirtileri nelerdir?
Gece körlüğünün belirtileri şöyledir:
- Loş bir ortamda, gece veya akşam saatlerinde net görememe ya da bulanık görme.
- Kalıcı olarak göz kuruması görülmesi
- Çok aydınlık bir ortamda bulunduktan sonra uzun süre görme kaybı yaşanması
- Görme kaybı evleri aşamalar veya geçici olarak uzun süre alabilir.
Gece körlüğü neden olur?
Gece körlüğü, retinada bulunan hücrelerin hasar görmesi sonucu bozulmasından oluşur. Gece körlüğü rahatsızlığının nedenleri arasında çevresel faktörlerde olabilir. Fakat genel olarak doğum sırasında gerçekleşen bir sorundan ya da kalıtsal kaynaklı ortaya çıkar. Gece körlüğü hastalığına yol açan birden fazla neden vardır. Örneğin; şeker hastalığı, katarakt, glokom, glokom ilaçları, miyop, A vitamini eksikliği bunlardan bazılarıdır.
Gece körlüğünün tedavisi nasıldır?
Loş ışıkta veya gece net görememe durumunda olan kişiler mutlaka uzman bir göz doktoruna başvurmalıdır. Tedavi edilebilmesi için öncelikle bu hastalığa sebep olan durum saptanmalıdır. Gece körlüğünün altında yatan başka bir sağlık sorunu olabilir. Böyle bir durumda öncelik olarak bu hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Uzman göz doktorun hastanın muayenesi sonrasında belirleyici tedavi ile iyileşmesi mümkündür.
Gece körlüğü riskini arttıran faktörler nelerdir?
A vitamini eksikliği, süt ve süt ürünlerinin yeterli miktarda tüketilmemesi, göz bakımına yeterli oranda önemsenmemesi, çok fazla parlak ışığa maruz kalma durumunda, aile öyküsünde olması, telefon, tablet, bilgisayar gibi teknolojik aletlerden yansıyan zararlı mavi ışın, miyop ve katarakt gibi göz hastalıklarında kullanılan ilaçların yan etkileri gece körlüğü riskini arttıran faktörler arasında yer alır.
Benzer Yazılar
Şalazyon toplumda sıklıklar karşılaşılan bir cilt hastalığıdır. Bireylere oldukça rahatsızlık veren fakat tedavisi kolaylıkla yapılır. Temel nedeni göz kapaklarında bulunan yağ bezesinin tıkanması ile oluşur. Tıkanan yağ bezelerinin içinde kalan bakteriler şalazyonu tetikler.
Gözlerimizi dijital ekranların zararlarından nasıl koruruz?
Sessizce İlerleyen Glokom 'a Dikkat! Görme Kaybına Yol Açabilir!
Glokom Sessizce İlerliyor! Erken Teşhis ile Görme Kaybının Önüne Geçebilirsiniz! 5 Soruda Glokomu Tanıyın!
Gözün içerisinde bulunan doğal merceğin saydamlığını yitirmesi ve matlaşmasına katarakt denir
Zaman zaman gözlerimizdeki ağrıları ufak tefek ağrılar zannedip, geçebileceğini düşünüp kontrollerini yapmayı dahil aksatıyoruz. Fakat bu göz hastalıkları farklı hastalıkların habercisi olabilir.
Göz Sağlığını Korumanıza Yardımcı 8 Etkili Öneri!
Dünyası Aydınlandı! 10 Sene Sonra Eşini ve Çocuğunu Gördü!
Duygularımızı ifade etmemizin bir parçası olan göz yaşımızın, göz sağlığı açısından birçok önemli görevi vardır.