Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Ginseng Nedir

Ginseng Nedir

Ginseng Nedir?

Ginseng bitkisi; geleneksel Çin tıbbında yüzyıllar boyunca şifa kaynağı olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise faydalarının modern tıp tarafından kabul edilmesiyle takviye ürünler haline getirilerek vücut sağlığına destek olmak için kullanılmaktadır. Vücut için önemli faydalara sahiptir. Latince adı “tam iyileşme” anlamındaki “panax” olan bu bitki, ağırlıklı olarak Doğu Asya'da yetişiyor olsa da Kuzey Yarım küre'nin uygun iklim koşullarına sahip farklı bölgelerinde de yetiştirilebilir. Asya’da yetişen Kore ginsengi ile Kuzey Amerika’da yetişen Amerikan ginsengi olarak adlandırılır. Olgunlaşması ve hasat edilme süresi 4 ila 10 yılı arasında süren ginsengin görünüşü zencefile benzer. Ginsengin içerdiği kimyasallar insan vücudu için oldukça faydalıdır.

Ginseng’in Faydaları Nelerdir?

Ginseng bitkisinin en önemli özelliği antioksidan depoası olmasıdır. Antioksidanlar bedenimizi zararlı radikallerden koruyan ve hücre sağlığını destekleyen önemli maddelerdir.  Vücudumuzdaki hücreler, Zararlı redikaller hücrelerimizin enerji üretimi sırasında meydana çıkar ve kanser, damar sertliği, enfeksiyon hastalıkları, yaşlanma, iltihaplanma gibi sağlık sorunları olmak üzere pek çok hastalığın ortaya çıkasında rol alır. Bu nedenle antioksidan özelliği vücuttaki oksidanların kontrol alınmasını sağlayarak, çeşitli sağlık sorunlarına karşı vücudun korunmasına katkıda bulunur. 

Ginseng, hafızayı güçlendirici etkisiyle bireyleri ileride ortaya çıkabilecek alzheimer gibi hastalıklardan korur ek olaak bu hastalıklara sahip kişilerdeki kaygı ve stresin azaltılmasına da yardımcı olur. 

Ginseng peniste bulunan ve sertleşmeyi sağlayan kan damarlarındaki oksidan oranını azaltıp, damarların genişlemesini sağlayarak, erkeklerde erektil disfonksiyonun giderilmesine destek sağlar

Vücudu metabolizmasını hızlandırarak kilo kontrolünü kolaylaştırır. Zindelik ve enerji hissi sağlayarak. halsizlik ve bitkinlik gibi semptomların hafifletilmesinde yardımcı olur. Aynı zamanda bağışıklık sistemini de koruyucu etkisi vardır.

Ginseng kullanımıyla insülin hormonunun kan şekerini düşürme etkisinin güçlendiği; insülin direnci olan hastalarda ginseng takviyesinin kan şekeri kontrolünün sağlanmasına yardımcı olduğu da son zamanlarda araştırmalarda kabul edilen başka bir fayda olarak karşıma çıkar.

Ginseng Nasıl Kullanılır?

En basit şekliyle çiğ olarak tüketilebilen ginseng, buharda pişirilerek veya ginseng çayı olarak kullanılabilir. Bunun dışında çorbalara veya sulu yemeklere eklenebilir. Ginseng bitkisinden elde edilen özüt; toz, yağ, tablet veya kapsül formunda takviye ürün olarak da bulunabilir. Ginsengin çiğ olarak günlük 1-2 gram veya özüt halinde 200-400 mg kadar kullanılması tavsiye edilmektedir. Daha az dozlarla başlayıp zaman içinde dozun arttırılması tavsiye edilmektedir.

Ginseng Kullanımının Zararı Var Mıdır?

Yapılan çalışmalar ışığında, ginsengin vücut için genel bir zararlı etkisi bulunmamaktadır ve kullanımı güvenli olarak kabul edilse de bazı ilaçlarla birlikte kullanıldığında olumsuz etkiler yaratabileceği genel bir görüştür. Özellikle anti-diyabetik ilaç kullanımı ile birlikte ginseng tüketilmesi kan şekerinin düşmesine yol açabilir. Bununla beraber ginseng kan sulandırıcı ilaçların etkenliğini de düşürebilir.

Benzer Yazılar

4 Maddede Temiz Beslenme!
4 Maddede Temiz Beslenme!

Günümüzde beslenmenin sağlıklı yaşam için kilit rol oynadığının anlaşılmasını takiben besin seçimlerimizde daha dikkatli olmaya başlamalıyız.

Devamı

10 Adımda Sağlıklı Ramazan Önerileri
10 Adımda Sağlıklı Ramazan Önerileri

Uzun süre aç kalan mideyi sıcak veya ılık içimi ile rahatlatan tek besin çorbadır. Çorbanın yavaşça içilmesi; uzun süreli açlıkta oluşan, yemeği bir anda yeme isteğini de engeller.

Devamı

Sağlıklı, Yeterli ve Dengeli Beslenme Çantası Nasıl Olmalı?
Sağlıklı, Yeterli ve Dengeli Beslenme Çantası Nasıl Olmalı?

Okul dönemi başladı! Peki, okul çağındaki çocukların beslenme alışkanlıkları nasıl olmalı? Okulların açılmasıyla birlikte farklı bir düzene dönüşebilen beslenme dönemi ile ilgili İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. İrem Aksoy, anlattı.

Devamı

Ginseng Nedir
Ginseng Nedir

Ginseng bitkisi; geleneksel Çin tıbbında yüzyıllar boyunca şifa kaynağı olarak kullanılmıştır.

Devamı

Bu Besinler Kabızlığa İyi Geliyor
Bu Besinler Kabızlığa İyi Geliyor

Hastalarda daha çok on gündür tuvalete çıkamıyorum kabız oldum düşüncesi gelir.

Devamı

Diyetiniz Başarısız Olduysa Sebepleri Bunlar Olabilir!
Diyetiniz Başarısız Olduysa Sebepleri Bunlar Olabilir!

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, diyet yapanların farkında olmadan en sık yaptığı hataları açıkladı.

Devamı

Ramazan Ayında Alınan Kilolara Bu Detoks ile Elveda!
Ramazan Ayında Alınan Kilolara Bu Detoks ile Elveda!

Eğer ki Ramazan ayını fazla kilolarınız ile tamamlamışsanız, sizler için metabolik hızı artırmaya yardımcı olacak bir detoks programı uygulayabilirsiniz.

Devamı

Dünya Süt Günü: Bir Bardak Dolusu Sağlık
Dünya Süt Günü: Bir Bardak Dolusu Sağlık

İlk besin olan anne sütünden sonra, süt ve süt ürünleri tüm dünya genelinde temel besin gruplarından biri olarak kabul ediliyor.

Devamı

7 Sinsi Susuzluk Belirtisi!
7 Sinsi Susuzluk Belirtisi!

Susamışlık hissiniz varsa bilmelisiniz ki vücudunuz bu histen çok daha önce susuz kalmaya başlamıştır.

Devamı

Koronavirüs Salgını Varken Oruç Tutmak Riskli mi?
Koronavirüs Salgını Varken Oruç Tutmak Riskli mi?

Koronavirüs salgını gündemdeyken, oruç tutmak riskli mi?

Devamı