Glukoz Nedir? Değerlendirmesi Nasıl Yapılır?

Glukoz nasıl ölçülür?
Kandaki glukoz değeri, kanın plazma kısmının değerlendirdiği bir test ile ölçülmektedir. Hastadan; hastane koşullarında alınan belli bir miktardaki kan, laboratuvara gönderilir. Laboratuvarda kanın plazmasındaki glukoz değeri incelendikten ve hesaplandıktan sonra; doktorunuz tarafından uluslararası kabul edilmiş kriterler ile kıyaslanır.
Glukozunuzu evde kendiniz de ölçebilirsiniz
Hastane ortamı dışında bu işlemi evde yapabileceğiniz yöntemler de gelişmiştir. Evinizde parmağınızdan alabileceğiniz bir damla kan ile anlık glukoz seviyenizi ölçebileceğiniz cihazlar bulunmaktadır. Böylelikle, evinizde de açlık- tokluk glukoz seviyelerinizi kolay bir şekilde kontrol edebilirsiniz. Bu ölçümü kendiniz yapabiliyor olsanız da, hekiminizin hastanede "HbA1c (glikolize hemoglobin) adlı testi yaparak; son 2-3 ay içindeki ortalama kan glukoz seviyenizi görmesi ve değerlendirmesi; uzun dönemdeki kan glukoz kontrolünüzün ne kadar etkili olduğunun incelenebilmesi açısından önem arz etmektedir. Bu sebeple, evinizdeki cihazınız ile yapacağınız anlık kontrollerin haricinde, mutlaka uzman bir doktorun takibinde olmalı, ortalama kan glukoz seviyenizi takip etmelisiniz.
Ulusal Diyabet Federasyonu kriterlerine göre HbA1c değerlendirmesi
- Normal: %5,7’nin altındadır.
- Prediyabet (gizli şeker): % 5.7 ila 6.4 arasındadır.
- Diyabet (şeker hastası): %6.5 ya da daha yüksek seviyededir.
Hipoglisemi nedir?
Kan glukoz değeri, normal değerlerin altında ise bu duruma hipoglisemi olarak adlandırılır. İnsulin ve glukagon hormonları, kan glukoz seviyesinin belirli değer aralıklarında olmasını sağladığı için; sağlıklı kişilerin açlık kan glukoz değeri genellikle 75 mg/ dl’nin altına düşmemektedir.
Hiperglisemi nedir?
Hiperglisemi, kan glukoz seviyesinin normalden daha yüksek olması anlamına gelir. Açlık kan glukoz değeri 100 mg/dl'yi, tokluk kan glukoz değeri ise ise 140 mg/dl’yi gemiş olur ise hiperglisemi söz konusu olabilir. Genellikle; tedavisi yetersiz olan ya da hiç tedavi görmeyen şeker hastalarında gelişir.
Kontrollerinizi ihmal etmeyin
Ülkemizdeki diyabet hastası sayısının artış göstermesi ve her yıl yaklaşık olarak 60.000 kişinin kalp krizi ve inme gibi diyabetin komplikasyonlarına bağlı hayatını kaybetmesi, diyabetin önemine dair olan farkındalığı artırmıştır. Bu komplikasyonlardan korunmak için kan glukoz seviyenizi düzenli olarak takip etmeniz oldukça önemlidir.
Benzer Yazılar
HbA1C, kan glukoz seviyesinin 2 ila 3 aylık ortalama seviyesine bakılmasını sağlayan glikozillenmiş hemoglobin testidir. Glikozillenmiş hemoglobin seviyesinin yüksekliği, kan şekerinin yüksek ilerlediğinin kesin ve çok önemli bir belirtisidir.
Kırmızı kan hücreleri olarak bilinen eritrositler, kanda sayıca en fazla miktarda bulunan hücredir. Solunum sisteminin vücut içerisinde aldığı hava, eritrositlerin yardımıyla vücudun doku ve organlarına taşınmaktadır.
Kanda bulunan ve en başta karaciğerdeki olmak üzere pek çok hücre tarafından doğal olarak üretilen kolesterol; mumsu bir yapıya sahiptir ve lipid, yani yağ türüdür.
Böbrek, karaciğer, dalak, safra kesesi ve pankreasta bulunan bir enzim olan gama glutamil transferaz, karaciğer sağlığı hakkında bilgi vermektedir.
Kalp ve damar hastalıklarının tanısında kullanılan EKG, kalbin kasılması esnasında meydana gelen elektriksel aktivitenin grafiksel anlamda kayıt edilmesine olanak sağlar.
Tüm batın USG, karın bölgesinin ultrasonografi ile incelenmesi işlemidir. Batın ultrasonu; alt batın ve üst batın olmak üzere ikiye ayrılır.
Hemogram; kandaki hücre sayısını ve oranlarını tespit etmeye yarayan bir kan testidir. Kan dolaşımındaki hücrelerin kemik iliğinde üretiliyor olması sebebiyle aslında kemik iliğinin değerlendirilmesine de olanak tanır.
Gaitada gizli kan testi, hiçbir sorun yok ise negatif sonuç verir. Pozitif olması; gastrointestinal kanalında anormal bir kanamanın mevcut olduğu anlamına gelir.
Posteroranterior akciğer grafisi olarak kısalttığımız PA akciğer grafisi; göğüs boşluğunun görüntülemesin ve değerlendirilmesi sürecinde en sık kullanılan yöntemdir.