Göbek Yağlanmasına Etki Eden Faktörler
Göbek yağı probleminin nedenleri
Son zamanlarda göbek bölgesinde meydana gelen yağlanma, önemli bir sorun olmaya başlamıştır. Lokal; yani bölgesel olarak tabir ettiğimiz bu yağlanma şikayeti, zayıf kadınların bile problemidir. Bu duruma neden olan faktörler arasında yüksek içerikli şekerli yiyecekler, hareketsizlik ve insülin dengesizliği yer almaktadır.
İnsülin dengesizliği
Kan şekerini kontrol eden bu hormonun kan değeri oldukça önem arz eder. İnsülin metabolizması bozulduğunda kan şekeri seviyesinde ve bununla beraber diğer kan seviyelerindeki dengesizlikler, özellikle bel ve karın bölgelerinde yağlanmaya yol açar. Yüksek içerikli karbonhidrat ile beslenme tarzı da bu rahatsızlığa etki etmektedir.
Yağlanmaya etki eden faktörlerin değerlendirilmesi
Diyabet Merkezi’nin 2007 yılında yaptığı bir araştırma ile kalori miktarının ve besin içeriğinin yağlanmaya neden olduğu kesin bir şekilde kanıtlanmıştır. Yüksek karbonhidrat içeren, yüksek doymuş yağ ve Akdeniz tipi diyet programları uygulanan bu araştırmada kişiler; aynı kaloriye denk gelen; ama farklı besinler tüketmiştir. Sonucunda ise kilo ve yağ değişimleri olmamış; ancak karbonhidrat alınmasıyla vücut yağlarının göbek bölgesinde biriktiğine rastlanılmıştır.
Göbek yağlanmasını kontrol altına alacak öneriler
- Sıkılaştırma: Vücut kaslarının korunmasını sağlamak için sıkılaştırma; yani kuvvetlendirme hareketlerinin yapılması tavsiye edilmektedir.
- Egzersiz: Yağ yakımını hızlandırmak için aerobik egzersizler planlanmalıdır.
- Diyet: Kalp sağlığına zarar vermeyen doymamış yağların yüksek, doymuş yağların az tüketildiği Akdeniz Tipi Beslenme Programı ve kilo yönetimi için günlük alınmakta olan enerjiden 100 cal/gün kısıtlamak önemlidir.
- Yüksek karbonhidrat almak yerine; gün içinde düzenli dağılmış öğünlere uymak gerekiyor. Karbonhidrat alınması halinde ise karışık karbonhidrat olarak tanımladığımız esmer tahıl ürünlerinin tüketilmesi önemli.
- Salata ve yemeklerde zeytinyağı ya da kanola yağı kullanılması faydalı olacaktır.
- Öğün aralarında fındık ya da ceviz tüketilerek açlık hissi bastırılabilir.
Benzer Yazılar
Ara Tatil Döneminde Çocuklarınızın Bağışıklığını Koruyun!
Vücudunuzu doğru şekilde besleyerek, vücudunuzun ihtiyaçlarını daha iyi şekilde karşılayabilir ve yaptığınız egzersizden daha etkili şekilde yararlanabilirsiniz.
Ramazan ayında uzun süren açlıktan sonra kişiler yemek sonrası ağırlık çökmesi hissi, yorgunluk ve uyku hali şikayetleri yaşayabilmektedirler.
Ketojenik diyet vücudun enerji sağlamak için yağları kullandığı düşük karbonhidratlı beslenme şeklidir. Vücut enerji üretmek için glikoza ihtiyaç duyar.
Bayramlar, tüm aile bireylerini bir araya getiren, sevgi ve mutluluğun göstergesi olarak simgelenen geniş sofraların kurulduğu günlerdir…
Hastalıkları hafif atlatmanın en önemli yolu, doğal savaşçımız olan bağışıklık sistemimizi güçlendirmek!
Herhangi bir sağlık problemi olmayan kişiler için, ramazan ayında oruç tutmanın, genel sağlığımız üzerindeki olumlu etkilerini hepimiz biliyoruz. Ancak ramazan ayında zaman zaman, ihmal edilen bazı davranışlar sağlığımızı olumsuz etkileyebilmektedir.
Metabolizmayı canlandırmak bizim elimizde!