Göz Sağlığı ve Hastalıkları
Göz Sağlığı ve Hastalıkları bölümümüzde, rutin göz muayenesinin ardından bilgisayarlı ORM (otorefraktometre) ve retinoskop yardımıyla hastanın refraksiyon kusuru ileri teknolojik cihazlarla ölçülmektedir. Hastanın her iki gözünün gözlüksüz ve gözlüklü görme keskinlikleri tespit edilmektedir. Biomikroskopi muayenesinde; kirpikler, konjoktiva, kornea ve gözün diğer ön segment elemanları uzman doktorlarımız tarafından multidisipliner bir yaklaşımla muayene edilmektedir. Daha sonra göz tansiyonları ölçülmektedir. Hastaya ait bilgiler, bilgisayar ortamında saklanmaktadır. Göz ile ilgili tüm ameliyatlarda uzman cerrahlar tarafından uygulanan modern teknikler ve cihazlar kullanılmaktadır. Katarakt ameliyatları, damla anestezi ile dikişsiz Fakoemülsifikasyon tekniğiyle yapılmaktadır. Glokom (göz tansiyonu), şaşılık ve retina dekolmanı ameliyatları göz için en uygun yöntemler kullanılarak yapılmaktadır. Miyop, astigmat ve hipermetropinin düzeltilmesi için yapılan Excimer Laser uygulamaları, Lasik yöntemiyle ve damla anestezisiyle yapılmaktadır.
Astigmat nedir?
Gözlerin iyi görme işlemini sağlaması için dokuların uyum içinde gelen ışığı tek bir düzlemde toplaması gerekir. Korneada ki ışığın kırılma olayının uyum içinde gitmemesinden, ışığın tek bir odak noktasında toplanamama sorununa astigmat denir. Bu durumda korneada ışık sorunsalı olduğundan kornea yumurta görünümünü alır. İki odak noktası bulunur, yatay ve dikey şekillerde görme de sorunlar ortaya çıkar.
Tedavi yöntemleri nelerdir?
1.Gözlük
Bu tedavilerden biri klasik olarak gözlüktür. Uzman bir hekime başvurduktan sonra gözler muayene edilir ve gözlerin rahatsızlık sınırına göre gözlük verilir. Görüntüler daha netleşir.
2.Lens
Gözlük takmaktan rahatsız olan hastalar için lens tedavisi önerilir. Muayeneden sonra hastaya en uygun lens verilir.
3.Lazer
Gözlük ve lens kullanmak bana rahatsızlık veriyor diyorsanız bir diğer tedavi ise lazer ile tedavidir. Gelişen teknoloji ile Excimer Lazer ile astigmattan tamamen kurtulabilir. Astigmatta lazer tedavisi için gözlerin astigmat derecesine bakılır. Genelde lazer ileri derce bozukluklarda önerilir. Her astigmat bozukluğu olan hastalara lazer önerilmez. Excimer Lazer ile tedavi edilen gözler astigmattan kurtulur.
Excimer lazer ile astigmat tedavisi nasıl yapılır?
Excimer lazer uygulanması ön görülen hastalar 18 yaşını doldurmuş ve son 1 yılda göz numaraları sabit ölçekte seyir etmesi gerekli görülür. Miyop şikayeti olan hastalarda numara 10, hipermetrop veya astigmat sorunu olan hastalarda ise 6 numaraya yaklaşık hastalarda bu tedavi uygulanabilir. Buna nazaran korneanın tedaviye uygun kalınlıkta olması gerekmektedir. Eğer hasta hamile ise veya gözünde kuruluk mevcutsa, başka bir göz hastalığı varsa bu hastalarda uygulaması tercih edilmemekle birlikte önerilmiyor. Bunun dışında 18 yaşını geçmiş 1 yıl göz numaraları sabit ilerleyen hastalarda öneriliyor.
Excimer Lazer sonrasında sürekli gözlük kullanımı rahatsızlığından kurtulunur. Daha doğal bir görünüm elde edilir. Spor hayatında ve günlük yaşamda daha rahat ve daha yüksek başarı sağlayacaksınız. İklim şartlarında sorunlar en aza indirgenir. Lens kayıpları durumu veya gözlük kırılması gibi sorunlar ile karşı karşıya gelinmez.
Glokom nedir?
Erken teşhis edilebildiğinde kolaylıkla tedavi edilebilen glokom; özellikle migren hastalarını, ailesinde glokom hastalığı olanları, kortizon tedavisi görenleri, düşük ve yüksek tansiyonu olanları ve kırk yaşını geçmiş olanları tehdit etmektedir. Çoğunlukla sinsi bir şekilde seyreden ve görme sinirinde ciddi görme kaybına ve hasara yol açan glokom, dünya üzerindeki en önemli ikinci körlük sebebi olarak kabul edilmektedir. Glokom sinsi seyirli bir hastalık olup, çoğunlukla erken evrelerde belirti vermediği gibi hiçbir şikayete yol açmıyor olduğu için düzenli muayeneler önem arz eder. Bulgularının tespit edilmesi durumunda; tedaviye başlarken göz tansiyonunun seviyesi, ne kadar zarar vermiş olduğu gibi birçok faktörün değerlendirilmesiyle ilaç tedavisi, lazer ya da cerrahi girişim gibi seçeneklerden hastaya en uygun olanı belirlenir.
Katarakt nedir?
Katarakt, göz bebeğinin arkasında yer alan ve gözün görmesini sağlayan göz merceğinin saydamlığını kaybederek, matlaşması durumudur. Özetle; göz, sanki buğulu bir cam arkasından bakıyormuş gibi bulanık görür. Katarakt; ilaç ya da gözlük ile önüne geçilebilen bir rahatsızlık değildir. Bu rahatsızlığın ilerlemesini durdurabilecek bir etkili tedavi yöntemi yoktur ve meydana gelmiş kataraktın tek tedavisi ameliyattır. Ameliyat öncesinde özen gösterilmesi bazı konular vardır. Modern tıbbın imkanlarını tam teşekküllü olarak sunabilen bir hastane, tecrübeli doktor kadrosu ve göz içerisinde konulacak merceğin kalitesidir. Bu faktörler; ameliyatın başarı oranını doğrudan etkiliyor olduğu için doğru kararı vermek için iyi düşünmelisiniz.
Tokalaşmayla Bile Bulaşabiliyor! Göz Nezlesi Salgınına Dikkat!
Sessizce İlerleyen Glokom 'a Dikkat! Görme Kaybına Yol Açabilir!
Göz Sağlığını Korumanıza Yardımcı 8 Etkili Öneri!
Kontakt Lensler Göz Kaybına Sebep Olabilir Mi?
Stres ile GStres birçok hastalığın açığa çıkmasında önemli bir paya sahipken, göz sağlığını da olumsuz yönde etkiliyor. Genellikle stres altındayken meydana gelen retinada sıvı birikmesi olayı, görme kaybına kadar gidebiliyor. örme Kaybının İlişkisi
Glokom Sessizce İlerliyor! Erken Teşhis ile Görme Kaybının Önüne Geçebilirsiniz! 5 Soruda Glokomu Tanıyın!
Dünyası Aydınlandı! 10 Sene Sonra Eşini ve Çocuğunu Gördü!
Şalazyon toplumda sıklıklar karşılaşılan bir cilt hastalığıdır. Bireylere oldukça rahatsızlık veren fakat tedavisi kolaylıkla yapılır. Temel nedeni göz kapaklarında bulunan yağ bezesinin tıkanması ile oluşur. Tıkanan yağ bezelerinin içinde kalan bakteriler şalazyonu tetikler.
Renk körlüğü; renklerin ve gölgelerin algılamasındaki bozukluk olarak tanımlanır. Erkeklerde, kadınlara göre çok daha sık görülür ve oldukça yaygındır. Kadınlarda %0,6-0,8 oranında görülürken, erkeklerdeki oranı %10’dur. Hastalık kaynağı; gözün retina tabakasındaki bazı pigmentlerin eksik olması ya da hiç olmamasındadır.
Presbiyopi; merceğin gözün odağını değiştirme yeteneğini kaybetmesiyle ortaya çıkar. Yaşa bağlı yakını görme bozukluğu yaklaşık 40 yaş civarında başlar.
Göz kapağının belli bir süre boyunca istemsiz olarak hareket etmesine göz seyirmesi adı verilmektedir. Tıptaki adı blefarospazm olan göz seyirmesi, halk arasında ise göz atması olarak bilinir
Göz gözümüzün ortasında bulunan jel benzeri maddenin etrafını, üç tabakadan oluşan bir kılıf çevreler. Göz 3 tabakadan oluşurken; önde iris, ortada uvea ve arkada koroid adı verilen tabaka vardır. Gözün, en orta katmanındaki, damar tabakasına uvea denilmektedir.
Halk arasında kırmızı göz rahatsızlığı olarak bilinen konjonktivit; göz içerisindeki en dış doku olan konjonktiva tabakası ve göz kapağının iç yüzeyinin iltihaplanarak kırmızı bir hal almasına denilmektedir.
Birçoğumuz duygulandığımız veya ağladığımız zaman, yüzümüzden küçük gözyaşları akmaya başlar. Ancak aynı zamanda, gözyaşlarımızı burun yoluyla boşaltan gözyaşı kanallarımız da vardır.
Gözlerimizi dijital ekranların zararlarından nasıl koruruz?
Gece körlüğü, loş bir ışıkta veya gece net bir şekilde görememe durumuna denir. Gece körlüğünün birden fazla nedeni olabilir. Bu rahatsızlığı olan bazı kişiler akşam ya da gece saatlerinde dolaşmada ve araba kullanmada zorlanırlar.
“Şu anda kontakt lenslerin virüsü bulaştırdığına dair herhangi bir kanıt yok”
Göz kapaklarının iç yüzeyini ve gözlerin beyaz kısmının üzerini kaplayan ince ve şeffaf bir zar damarlarının genişleyerek verdiği tepki sonucu gelişiyor
Yaş ilerledikçe bütün vücutta olduğu gibi, gözlerde de zamanla bozulmalar meydana gelmektedir.
Göz tansiyonu; hastaların yüzde 90’ında, ileri evreye geçip görme kaybı oluşturuncaya kadar hiçbir bulgu vermez.
Dünya genelinde 36 milyon görme engelli insan bulunmakta ve bu sayının nüfus artışı ve ömür uzamasına bağlı olarak 2050 yılında, 115 milyona ulaşabileceği tahmin edilmektedir
Duygularımızı ifade etmemizin bir parçası olan göz yaşımızın, göz sağlığı açısından birçok önemli görevi vardır.
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Kliniğimizde; miyop, hipermetrop, astigmat gibi görme kusuru olan hastaların tedavileri yapılarak gözlük ve lens kullanımlarının önüne geçilebilmektedir.
Katarakt göz içerisindeki merceğin saydamlığını kaybederek bulanıklaşıp
Excimer Lazer uygulamaları ile gözlük kullanımından kurtulmak mümkün.
Kişiler, ilk tanıştıkları insanların öncelikli olarak gözleri ile iletişim kuruyorlar.