Göz Seyirmesinin Nedenleri Nelerdir?
Göz seyirmesi nedir?
Göz kapağının belli bir süre boyunca istemsiz olarak hareket etmesine göz seyirmesi adı verilmektedir. Tıptaki adı blefarospazm olan göz seyirmesi, halk arasında ise göz atması olarak bilinir. Bu durumun nedenleri; uykusuzluktan, magnezyum eksikliğine kadar pek çok etkenden kaynaklanıyor olabilir. Tüm bu faktörleri, aşağıda sizin için sıraladık.
Stres
Strese verilen tepkiler, kişiden kişiye farklılık gösterir. Bu tepkilerden bir tanesi de göz seyirmesidir. Stres, göz yorgunluğu ile ilişkili ise eğer, seyirmeye neden olan faktörün stres olduğunu söyleyebiliriz. Önüne geçebilmek için, stres faktörlerinden uzak kalmak önemlidir.
Yorgunluk
Uykusuzluk ve yorgunluk, göz seyirmesinin en bilinen sebeplerindendri. Uykunuzu yeteri kadar alıp, sizi yoran işlerden bir süre uzak kaldığınızda, göz seyirmenizin dindiğini fark edeceksiniz.
Alerji
Toz ve polen gibi alerjik etkenler de göz seyirmesi ile alakalı olabilir. Gözlerin ovulması histamin üretir ve histamin, göz seyirmesinin bilinmekte olan sebeplerinden birisidir. Nedeni alerjiden kaynaklanan göz seyirmesinin, doktorunuzun yardımı ile kolay bir şekilde önüne geçebilirsiniz.
Kafein ve alkol
Aşırı kafein ve alkol tüketiminin, göz seyirmesine neden olabileceği uzmanlar tarafından gözlemlenen ve düşünülen bir durumdur. Aşırı alkol ve kafein alımından uzar durabilirsiniz.
D vitamini eksikliği
D vitaminin, kalsiyum emilimine destek olduğunu ve kasları rahatlatmaya yardımcı olduğunu biliyoruz. Yetersizlik olması durumunda; kalsiyum emilimi azalacağı için, gözlerde seyirmeye neden olabilir. Eğer, seyirme nedeninin D vitamini eksikliği olduğu tespit edilirse, doktorunuz tarafından göz seyirmenizi engelleyecek yardımcı ilaçlar verilir.
B12 vitamini eksikliği
B12 vitaminin eksik olması durumunda, göz seyirmesinin yaşanması söz konusu olabilir. Vitamin testi yaptırmalı ve eksikliğinizin olup olmadığını öğrenmelisiniz. Eğer, bir eksikliğiniz varsa doktorunuzun reçete edeceği B12 ilaçlarını kullanabilir ve göz seyirmenizin önüne geçebilirsiniz.
Göz kapağı ya da kornea iltihabı
Bakterilerin aşırı bir şekilde artması sonucunda, göz kapağınızda iltihaplanma meydana gelebilir. Blefarit olarak adlandırılan bu duruma, göz kapağınızın yağ bezeleri tarafından tıkanması ve alerjik durumlar yol açabilir. Göz seyirmesine neden olan önemli bir durumdur.
Benzer Yazılar
Dünya genelinde 36 milyon görme engelli insan bulunmakta ve bu sayının nüfus artışı ve ömür uzamasına bağlı olarak 2050 yılında, 115 milyona ulaşabileceği tahmin edilmektedir
Yaş ilerledikçe bütün vücutta olduğu gibi, gözlerde de zamanla bozulmalar meydana gelmektedir.
Presbiyopi; merceğin gözün odağını değiştirme yeteneğini kaybetmesiyle ortaya çıkar. Yaşa bağlı yakını görme bozukluğu yaklaşık 40 yaş civarında başlar.
Göz kapağının belli bir süre boyunca istemsiz olarak hareket etmesine göz seyirmesi adı verilmektedir. Tıptaki adı blefarospazm olan göz seyirmesi, halk arasında ise göz atması olarak bilinir
Duygularımızı ifade etmemizin bir parçası olan göz yaşımızın, göz sağlığı açısından birçok önemli görevi vardır.
Gözlerimizi dijital ekranların zararlarından nasıl koruruz?
Göz gözümüzün ortasında bulunan jel benzeri maddenin etrafını, üç tabakadan oluşan bir kılıf çevreler. Göz 3 tabakadan oluşurken; önde iris, ortada uvea ve arkada koroid adı verilen tabaka vardır. Gözün, en orta katmanındaki, damar tabakasına uvea denilmektedir.
Tokalaşmayla Bile Bulaşabiliyor! Göz Nezlesi Salgınına Dikkat!