Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Hafızayı Canlı Tutacak Öneriler

Hafızayı Canlı Tutacak Öneriler

Gelişen teknoloji ve yoğun yaşam temposu gençlerde unutkanlığa neden oluyor!

Unutkanlık; yalnızca yaşlıların değil, günümüzde gençlerin de hayatını etkileyen ciddi bir sağlık sorunudur. Gençlerde görülen bu sorun çoğu zaman yoğun yaşam temposundan kaynaklanıyor. Bunun önüne geçebilmek birkaç noktaya dikkat edebilmek ile mümkün.

Yaşlanmadan bu önlemleri alın!

Unutkanlık denildiği zaman akla çoğu zaman Alzheimer hastalığı geliyor. Bu hastalık; unutkanlığın inkar edilmesini, beceri özelliklerinin yitirilmesini, kişilikte değişim gibi çeşitli problemleri de beraberinde getiriyor. Henüz genç yaşlardayken, ileri dönemde bu rahatsızlık ile karşı karşıya kalmamak için kalp sağlığına dikkat edilmeli, düzenli spor yapılmalı, beyin egzersizleri tekrar edilmeli, sağlıklı beslenilmeli ve uyku düzeni korunmalıdır. Olası belirtileri kendinizde fark etmeniz durumunda bir uzman doktora başvurmalı ve onun gözetimi altında olmalısınız. İlerleyen süreçte çok daha ciddi sorunlarla karşılaşmamanız adına bu önemli bir noktadır.

Hafızayı canlı tutacak öneriler nelerdir?

Gençlerde görülen unutkanlık sorunları çoğu zaman yoğun iş temposundan kaynaklanıyor olduğu için aşağıda sıralayacağımız birkaç basit öneri ile hafızanızın canlı kalmasını sağlayabilirsiniz.

Daima not alın…

Yoğun tempo içerisinde birtakım şeyler hatırlanmıyor ve unutuluyorsa; bunların görülmesi kolay bir yere not alınarak asılması hayatınıza pozitif sonuçlar katacaktır.

Eşyalarınızı sabit yerlere konumlandırın…

Yerinin hatırlanması zor olan eşyaların, örneğin; anahtar gibi; her zaman sabit bir yeri olmalıdır.

Hangi işi yaptıysanız bunu yüksek sesle “yaptım” diye tekrar edin…

“Televizyonun fişini çekmiş miydim?” ve benzeri soruları kendinize sürekli soruyorsanız; bu tür işleri yaptıktan sonra “televizyonun fişini çektim” gibi bu cümleyi sesli bir şekilde söyleyin. Daha sonra bu durum aklınıza geldiğinde; “acaba?” demek yerine, tekrar etmiş olduğunuz “televizyonun fişini çektim” cümlesini hatırlayacaksınız. Bu yüzden yaptığınız işleri sözlü bir şekilde tekrar edin.

Görsellerden destek alın…

Yeni bir kişi ile tanıştığınızda bu kişinin görüntüsü hafızanıza kaydedilir ve sonrasında o kişinin ismi söylenildiğinde gözünüzün önüne o kişinin görüntüsü gelir. Buna benzer olarak; yeni bir bilgi edindiğinizde bununla ilişkili olarak bir görsel oluşturursanız; bu oluşturacağınız görsel edindiğiniz bilginin unutulmamasını sağlayacaktır.

Teknolojiden faydalanın…

Kol saati alarmı, telefon hatırlama anımsatıcıları, ses kaydedicileri gibi pek çok dijital araç ve uygulama küçük unutkanlık sorunlarının önüne geçebilmektedir. Bu araç ve uygulamalardan destek alın.

Uykunuzu düzene koyun…

Uyku, beynin yeni bilgileri pekiştirmesini sağlar. Hatta araştırmalar; iyi bir gece uykusundan sonra önceden edinilen bilgilerin daha net hatırlandığı yönündedir.

Düzenli muayenelerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin…

Unutkanlık sorunları yaşıyorsanız; beklemeden hızlı bir şekilde uzman bir doktora görünmelisiniz. Bu durum genellikle; depresyon, tiroit bozuklukları, alınan bazı ilaçlar, vitamin düşüklüğü, stresin yol açtığı bir durumdur ve tedavi edilebilirdir.

Benzer Yazılar

Multipl Skleroz (MS) Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Multipl Skleroz (MS) Hakkında Bilinmesi Gerekenler

MS hastalığı, merkezi sinir sisteminde yer alan birden çok dokunun hasar görmesinden

Devamı

SMA Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
SMA Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Kas kaybı ve zayıflığa neden olan, ender rastlanan bir hastalıktır. Vücuttaki pek çok kası tutar ve hareket kabiliyetine etki eder. Bu nedenle görüldüğü kişilerin yaşam kalitesini ciddi derecede düşürür.

Devamı

Geçmeyen Baş Ağrısında Yapılması Gerekenler
Geçmeyen Baş Ağrısında Yapılması Gerekenler

Baş ağrılarının nedenini migren veya sinüzit olduğu birçok kişi tarafından düşünülmektedir

Devamı

Demans Nedir?
Demans Nedir?

Demans Nedir?

Devamı

Parkinson Hakkında Bilmedikleriniz
Parkinson Hakkında Bilmedikleriniz

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Nöroloji uzmanları, Dr. Öğr. Üyesi Tülay Alışkan Oral ve Uzm. Dr. Hakan Çavuş, parkinson ile ilgili tüm merak edilenleri anlattı.

Devamı

Migren Atakları Kadınları Daha Çok Etkiliyor!
Migren Atakları Kadınları Daha Çok Etkiliyor!

Migren Atakları Kadınları Daha Çok Etkiliyor!

Devamı

Narkolepsi Nedir?
Narkolepsi Nedir?

Narkolepsi Nedir?

Devamı

Lafora Hastalığı Nedir?
Lafora Hastalığı Nedir?

Lafora hastalığı; progresif miyoklonik epilepsiler içindeki ağır seyreden kalıtsal bir hastalıktır. Epileptik nöbetler geç çocukluk döneminde ya da ergenlikte gözlemlenir.

Devamı

Sıcak Havalar Beynimiz İçin Risk Faktörü!
Sıcak Havalar Beynimiz İçin Risk Faktörü!

Birçok hastalığa davetiye çıkaran sıcak havalar, beynimiz için daha da riskli.

Devamı

Sol Kolda Uyuşma Neden Olur?
Sol Kolda Uyuşma Neden Olur?

Birçok sebep, kol uyuşmasına neden olabilir. En rastlanan sebeplerden bir tanesi, yanlış pozisyonda uyumaktır. Bunun gibi nedenlere bağlı duyulan kolda uyuşma, kısa sürede geçer.

Devamı

Bölüm Doktorlarımız