Hafızayı Canlı Tutacak Öneriler
Gelişen teknoloji ve yoğun yaşam temposu gençlerde unutkanlığa neden oluyor!
Unutkanlık; yalnızca yaşlıların değil, günümüzde gençlerin de hayatını etkileyen ciddi bir sağlık sorunudur. Gençlerde görülen bu sorun çoğu zaman yoğun yaşam temposundan kaynaklanıyor. Bunun önüne geçebilmek birkaç noktaya dikkat edebilmek ile mümkün.
Yaşlanmadan bu önlemleri alın!
Unutkanlık denildiği zaman akla çoğu zaman Alzheimer hastalığı geliyor. Bu hastalık; unutkanlığın inkar edilmesini, beceri özelliklerinin yitirilmesini, kişilikte değişim gibi çeşitli problemleri de beraberinde getiriyor. Henüz genç yaşlardayken, ileri dönemde bu rahatsızlık ile karşı karşıya kalmamak için kalp sağlığına dikkat edilmeli, düzenli spor yapılmalı, beyin egzersizleri tekrar edilmeli, sağlıklı beslenilmeli ve uyku düzeni korunmalıdır. Olası belirtileri kendinizde fark etmeniz durumunda bir uzman doktora başvurmalı ve onun gözetimi altında olmalısınız. İlerleyen süreçte çok daha ciddi sorunlarla karşılaşmamanız adına bu önemli bir noktadır.
Hafızayı canlı tutacak öneriler nelerdir?
Gençlerde görülen unutkanlık sorunları çoğu zaman yoğun iş temposundan kaynaklanıyor olduğu için aşağıda sıralayacağımız birkaç basit öneri ile hafızanızın canlı kalmasını sağlayabilirsiniz.
Daima not alın…
Yoğun tempo içerisinde birtakım şeyler hatırlanmıyor ve unutuluyorsa; bunların görülmesi kolay bir yere not alınarak asılması hayatınıza pozitif sonuçlar katacaktır.
Eşyalarınızı sabit yerlere konumlandırın…
Yerinin hatırlanması zor olan eşyaların, örneğin; anahtar gibi; her zaman sabit bir yeri olmalıdır.
Hangi işi yaptıysanız bunu yüksek sesle “yaptım” diye tekrar edin…
“Televizyonun fişini çekmiş miydim?” ve benzeri soruları kendinize sürekli soruyorsanız; bu tür işleri yaptıktan sonra “televizyonun fişini çektim” gibi bu cümleyi sesli bir şekilde söyleyin. Daha sonra bu durum aklınıza geldiğinde; “acaba?” demek yerine, tekrar etmiş olduğunuz “televizyonun fişini çektim” cümlesini hatırlayacaksınız. Bu yüzden yaptığınız işleri sözlü bir şekilde tekrar edin.
Görsellerden destek alın…
Yeni bir kişi ile tanıştığınızda bu kişinin görüntüsü hafızanıza kaydedilir ve sonrasında o kişinin ismi söylenildiğinde gözünüzün önüne o kişinin görüntüsü gelir. Buna benzer olarak; yeni bir bilgi edindiğinizde bununla ilişkili olarak bir görsel oluşturursanız; bu oluşturacağınız görsel edindiğiniz bilginin unutulmamasını sağlayacaktır.
Teknolojiden faydalanın…
Kol saati alarmı, telefon hatırlama anımsatıcıları, ses kaydedicileri gibi pek çok dijital araç ve uygulama küçük unutkanlık sorunlarının önüne geçebilmektedir. Bu araç ve uygulamalardan destek alın.
Uykunuzu düzene koyun…
Uyku, beynin yeni bilgileri pekiştirmesini sağlar. Hatta araştırmalar; iyi bir gece uykusundan sonra önceden edinilen bilgilerin daha net hatırlandığı yönündedir.
Düzenli muayenelerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin…
Unutkanlık sorunları yaşıyorsanız; beklemeden hızlı bir şekilde uzman bir doktora görünmelisiniz. Bu durum genellikle; depresyon, tiroit bozuklukları, alınan bazı ilaçlar, vitamin düşüklüğü, stresin yol açtığı bir durumdur ve tedavi edilebilirdir.
Benzer Yazılar
ALS, çizgili kaslarda ilerleyici erime ile kendini gösterir. ALS belirtileri sıklıkla; kol, omuz, bacak ve dilde seğirmeler, kas krampları, çizgili kaslarda kasılma, sarhoşvari konuşma-genizden konuşma, çiğneme yutma güçlüğü şeklinde kendini gösteriyor.
Her birey, sağlıklı ve verimli bir gün geçirebilmek için, farklı miktarlarda uykuya ihtiyaç duyar. Yani ideal uyku süresi diye bir kavram bulunmamaktadır.
Epilepsi hastalarının yüzde 60'ında nöbetler ilaçla kontrol altına alınır. Bazı hastaların epilepsi türleri yaş ile ilişkilidir.
Nörolojik rehabilitasyon uygulamaları; çeşitli nörolojik rahatsızlıkları bulunan yetişkinler ve çocuklar için uygulanan tedavi yöntemlerini içerir.
Beyin tümörlerinde, doktora en sık başvuru sebebi baş ağrısıdır.
Kişinin ısrarlı baş ağrıları olması, ileri tıbbi değerlendirme gerektirir.
Yaz sıcakları pek çok kişiye uyku ile ciddi sorunlar yaşatmakta ve günlük yaşamlarını olumsuz yönde etkilemektedir.
Sıcak Havalarda Geçmeyen Baş Ağrısı Tehlike Sinyali Mi? Yazın Görmezden Gelmemeniz Gereken Belirtiler
Küme tipi baş ağrısı, birkaç haftalık kümeler olarak hissedilir ve gece uykudan uyandıracak kadar şiddetlidir. Çoğu zaman tek yanlıdır ve göz çevresinde oyucu bir ağrı olur.