Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?
Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?
Genellikle gece, bacaklarda ortaya çıkan, tam olarak tarif edilemeyen ve uykuya dalmaya engel olan, garip duyu hissi huzursuz bacak sendromu olarak tanımlanır. Bu garip his, genellikle bacakların derinlerinde hissedilen yanma, diken batması, karıncalanma ve sıkıntı gibi tanımlanan rahatsız edici bir histir.
Huzursuz Bacak Sendromu Neden Olur?
- Beyindeki kimyasal dopamin dengesizliği, beyin tarafından kas hareketlerini kontrol edecek mesajın gönderilememesine yol açar.
- 40 yaş öncesi hastalarda görülen huzursuz bacak sendromu genelde genetiktir.
- Özellikle gebeliğin son trimestrinde anne adaylarında semptomlar başlayabilir. Lakin bu belirtiler, gebelik sona erdiğinde de kendiliğinden geçerler.
- Anemi ve demir eksikliğinin eşlik ettiği böbrek yetmezliği
- El ve ayak sinirlerinin hasar görmesine neden olan periferik nöropati. Alkol kullanan kişiler ve diyabet hastalarının hastalığa yakalanma riski oldukça yüksektir.
- Demir eksikliği.
- Omurilikte bulunan spinal kord ya da spinal blok oluşumu.
- Serotonin miktarını yükselten sertralin, fluoksetin gibi antidepresan ilaçların ve haloperidol gibi antipsikotik ilaçların düzenli kullanımı
Huzursuz Bacak Sendromu Tedavisi
Huzursuz bacak sendromunun tedavisinde birçok ilaç kullanılmakla birlikte ilk olarak eşlik edebilen hastalıkların ve metabolik bozuklukların saptanması ve tedavisi gerekmektedir. Huzursuz bacak sendromunun ortaya çıkışmasına sebep olan herhangi bir hastalığın olup olmadığını araştırmak gerekmektedir. Örneğin; diyabet, artrit ve demir eksikliği gibi hastalıklar bunlar arasındadır. Bazen tüketilen ilaçlar da huzursuz bacak sendromunda şikayetleri arttırabilmektedir. İlaçların kesilmesi sonucunda çok nadirde olsa hastalığın kaybolmasına neden olmaktadır. Fakat çoğunlukla bu hastalıklar en iyi şekilde tedavi edilse bile huzursuz bacak sendromu ile ilgili şikayetler devam etmektedir.
Huzursuz bacak sendromunun orta ve şiddetli düzeyde seyrettiği hastalarda ise ilaç tedavisi başlanır. Yakından takip edilen bu hastalarda doz ayarlaması yapılarak hastalığın aktivitesi baskılanır. İlaç tedavisi ile hastaların çoğunda oldukça yüz güldürücü sonuçlara ulaşılması mümkündür.
Benzer Yazılar
Beyin tümörlerinde, doktora en sık başvuru sebebi baş ağrısıdır.
Nörojenik Yutma Bozuklukları Tedavi Edilmezse Daha Büyük Sonuçlara Yol Açabilir
İskelet kaslarında çeşitli seviyelerde zayıflamalara sebep olan hastalığa, myastenia gravis adı verilir. Bu hastalık kronik ve otoimmün bir sinir kas hastalığıdır. Sinir uyarılarını bilinçli bir şekilde kontrol ettiğimiz kaslara iletilmesindeki bir bozukluktan kaynaklanan myastenia gravis, doğuştan gelen ya da bulaşan bir hastalık değildir.
Kaliteli bir uyku sağlıklı bir yaşam sürmek için olmazsa olmazlardandır.
Birçok hastalığa davetiye çıkaran sıcak havalar, beynimiz için daha da riskli.
Uykuyu bilimsel açıdan tanımlamak çok zor. 1950’lere kadar birçok insan uykunun günlük hayatımızın eylemsiz bir parçası olduğunu zannederdi. Ama şimdi uyku sırasında beynimizin çok etkin olduğunu biliyoruz. Dahası uykunun beden ve ruh sağlığımızı etkiledi
Pik hastalığı yavaş seyretmekle beraber, geri dönüşü olmayan nadir bir bunama türüdür. Beynin belli bir bölgesini etkiler ve genellikle 40 ila 60 yaş arasındaki bireylerde meydana gelir.
Unutkanlık; yalnızca yaşlıların değil, günümüzde gençlerin de hayatını etkileyen ciddi bir sağlık sorunudur.