İnflamasyon Nedir?

İnflamasyon nedir?
İnflamasyon, vücudun herhangi bir hasara karşı verdiği koruyucu bir cevaptır. Akyuvarların insan vücudunu bakteri ya da virüs gibi dış etkenlerden koruması anlamındadır. Herhangi bir sakatlık durumunda da inflamasyon gelişir; mesela spor yaparken zorlanırsanız, incinen bölgenizde bir ağrı duyarsınız, şişme gelişir ve iltihap kapar.
İnflamasyon ne kadar sürer?
Akut inflamasyon, bağışıklık sisteminin vermiş olduğu yararlı bir yanıttır. Yalnızca birkaç gün sürer ve kaşıntı ya da ağrı gibi hisler eşlik eder. Bağışıklık sisteminin, organları enfeksiyondan ya da yaralanmadan korumaya çalışmasıyla geliştiği için korkutucu bir yanı yoktur. İnflamasyonun amacı; vücudun iyileşme göstermesi için hasar almış dokunun yerini belirlemek ve uzaklaştırmaktır.
İnflamasyonun belirtileri nelerdir?
Akut inflamasyonda beş semptom bulunur:
- Kızarıklık
- Ateş
- Şişme
- Ağrı
- İlgili bölgeyi hareket ettirirken güçlük çekme
Bazı inflamasyonlar minördür, yalnızca küçük bir kısma etki eder ve kendi kendine iyileşebilir. Bazı inflamasyonlar ise geniş alana yayılarak, ağrısını yoğun bir şekilde hissettirebilir. İkinci seçenekte kendi kendine bırakılmaz, tedavi ihtiyacı oluşur.
İnflamasyon tanısı nasıl konur?
İnflamasyona yönelik spesifik bir ölçüm yoktur. Ancak, iltihaplanma biyomarkeri olarak isimlendirdiğimiz birtakım maddelerin kandaki dolaşım seviyesinde yükselme görülürse, bu maddeler ile inflamasyon arasında bir ilişki kurulabilir.
CRP olarak kısaltılan C-reaktif proteini, inflamasyon bulguları denildiğinde akla ilk gelen maddelerdendir. Yaşlı, obez ve kanser hastası kişilerde yüksek olarak tespit edilebilir. CRP’nin yüksek olması; hem akut, hem de kronik inflamasyonda artış gösterebilir Yüksek duyarlılığı olan CRP’nin erkeklerdeki normal değeri litrede 0,55 miligramın altında iken, kadınlarda bu değer litrede 1 miligram olarak değerlendirilir.
ESR olarak bilinen eritrosit sedimentasyon hızı testi ise iltihaplanma kaynaklı kırmızı kan hücrelerinin içinde bulunduğu tüpte çökme hızlarının değerlendirilmesidir. ESR, inflamasyonun altındaki sebebi vermez; fakat bu durumun seyrini yapabilmek adına önemli bir değerdir.
İnflamasyon gelişimi sürecinde; TNF, IL-1, IL-6 ve IL-8 gibi bağışıklık faktörlerinin değerlerinde de yükseliş görülebilir. Bu parametrelerin takibi, kronik inflamasyon ile izlediğimiz çeşitli durumların ayrılmasında oldukça önemlidir.
Serum protein elektroforezi, kronik inflamasyonun tanımlanması için önemli bir tanı yöntemidir. Bu tetkik ile kanın sıvı kısmındaki bazı proteinlerin değerleri incelenerek, seviyelerindeki azalış-artış ile bağlantılı olabilecek iltihaplanma varlığı değerlendirilir.
Benzer Yazılar
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi, enfeksiyon riskinin önüne geçmek amacıyla UVC dezenfeksiyon robotu olan C-Bot’u kullanmaya başladı. Böylelikle hastanemiz, UVC dezenfeksiyon robotları kullanan seçkin sağlık kuruluşlarından biri oldu.
Ülkemizde bu yıl grip salgını; hiç ara vermeksizin, dört mevsim görüldü ve hala da devam etmektedir.
Her hücrede canlının genetik bilgisini içeren ve yaşamsal olayları yöneten DNA ve RNA olarak adlandırılan yapılar bulunmaktadır. 4 farklı nükleobazın çeşitli kombinasyonlar ile sıralandığı; göz rengimizden, mevcut ve yaşayacağımız bazı hastalıklara kadar tüm önemli bilgileri içinde bulunduran bu yapılar yaşam süresi boyunca dış etkenlere bağlı olarak rastlantısal değişimlere uğramaktadır.
Genital bölgedeki kuruluk ve temizlik enfeksiyonu önlemek yolunda yardımcı olacaktır.
Beta enfeksiyonuna, beta hemolitik streptococcus pyogenes isimli bakteri neden olur. Halk arasında “beta” olarak kısaltılmıştır. Bilinenin aksine; bu enfeksiyonun oluşum nedeni virüs değil, bakteridir. Tek nedeni vardır, o da streptococcus pyogenes bakterisidir.
Kedi, köpek veya başka bir hayvan tarafından tırmalandığımızda veya ısırıldığımızda aklımıza direkt, “acaba kuduz olur muyum” sorusu gelmektedir. Rabies ya da Lyssa olarak da bilinen kuduz, hayvanlarda olan ve insanlara geçebilen bir çeşit virüs hastalığıdır.
Rota virüsü; özellikle 2 yaş altında bulunan çocukların bağırsaklarında iltihaba neden olan bir virüstür. Dünya genelinde 5 yaş altında olan her çocuk, en az 1 defa bu hastalığı geçirmektedir.
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Servet Öztürk, Omicron varyantı ile ilgili önemli bilgilendirmelerde bulundu.
İçinde bulunduğumuz yaz ayları, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklar ile bir araya gelince, serinlemek için havuz ve denizler tercih ediliyor.
Her koronavirüs hastası, hayatını kaybetmemektedir.