İnflamasyon Nedir?
İnflamasyon nedir?
İnflamasyon, vücudun herhangi bir hasara karşı verdiği koruyucu bir cevaptır. Akyuvarların insan vücudunu bakteri ya da virüs gibi dış etkenlerden koruması anlamındadır. Herhangi bir sakatlık durumunda da inflamasyon gelişir; mesela spor yaparken zorlanırsanız, incinen bölgenizde bir ağrı duyarsınız, şişme gelişir ve iltihap kapar.
İnflamasyon ne kadar sürer?
Akut inflamasyon, bağışıklık sisteminin vermiş olduğu yararlı bir yanıttır. Yalnızca birkaç gün sürer ve kaşıntı ya da ağrı gibi hisler eşlik eder. Bağışıklık sisteminin, organları enfeksiyondan ya da yaralanmadan korumaya çalışmasıyla geliştiği için korkutucu bir yanı yoktur. İnflamasyonun amacı; vücudun iyileşme göstermesi için hasar almış dokunun yerini belirlemek ve uzaklaştırmaktır.
İnflamasyonun belirtileri nelerdir?
Akut inflamasyonda beş semptom bulunur:
- Kızarıklık
- Ateş
- Şişme
- Ağrı
- İlgili bölgeyi hareket ettirirken güçlük çekme
Bazı inflamasyonlar minördür, yalnızca küçük bir kısma etki eder ve kendi kendine iyileşebilir. Bazı inflamasyonlar ise geniş alana yayılarak, ağrısını yoğun bir şekilde hissettirebilir. İkinci seçenekte kendi kendine bırakılmaz, tedavi ihtiyacı oluşur.
İnflamasyon tanısı nasıl konur?
İnflamasyona yönelik spesifik bir ölçüm yoktur. Ancak, iltihaplanma biyomarkeri olarak isimlendirdiğimiz birtakım maddelerin kandaki dolaşım seviyesinde yükselme görülürse, bu maddeler ile inflamasyon arasında bir ilişki kurulabilir.
CRP olarak kısaltılan C-reaktif proteini, inflamasyon bulguları denildiğinde akla ilk gelen maddelerdendir. Yaşlı, obez ve kanser hastası kişilerde yüksek olarak tespit edilebilir. CRP’nin yüksek olması; hem akut, hem de kronik inflamasyonda artış gösterebilir Yüksek duyarlılığı olan CRP’nin erkeklerdeki normal değeri litrede 0,55 miligramın altında iken, kadınlarda bu değer litrede 1 miligram olarak değerlendirilir.
ESR olarak bilinen eritrosit sedimentasyon hızı testi ise iltihaplanma kaynaklı kırmızı kan hücrelerinin içinde bulunduğu tüpte çökme hızlarının değerlendirilmesidir. ESR, inflamasyonun altındaki sebebi vermez; fakat bu durumun seyrini yapabilmek adına önemli bir değerdir.
İnflamasyon gelişimi sürecinde; TNF, IL-1, IL-6 ve IL-8 gibi bağışıklık faktörlerinin değerlerinde de yükseliş görülebilir. Bu parametrelerin takibi, kronik inflamasyon ile izlediğimiz çeşitli durumların ayrılmasında oldukça önemlidir.
Serum protein elektroforezi, kronik inflamasyonun tanımlanması için önemli bir tanı yöntemidir. Bu tetkik ile kanın sıvı kısmındaki bazı proteinlerin değerleri incelenerek, seviyelerindeki azalış-artış ile bağlantılı olabilecek iltihaplanma varlığı değerlendirilir.
Benzer Yazılar
Bir bölgede evcil hayvanların serum testleri KKKAV için pozitif ise, o bölge riskli kabul edilir.
Halk arasında sarılık olarak bilinen virüslerin yol açtığı karaciğer hasarının ortak adı viral hepatitlerdir. Ancak, bütün hastalarda sarılık oluşmayabilir.
Her hücrede canlının genetik bilgisini içeren ve yaşamsal olayları yöneten DNA ve RNA olarak adlandırılan yapılar bulunmaktadır. 4 farklı nükleobazın çeşitli kombinasyonlar ile sıralandığı; göz rengimizden, mevcut ve yaşayacağımız bazı hastalıklara kadar tüm önemli bilgileri içinde bulunduran bu yapılar yaşam süresi boyunca dış etkenlere bağlı olarak rastlantısal değişimlere uğramaktadır.
Egzama gibi cilt rahatsızlığı olan kişilerde; eller sık sık yıkandıkça, kuruma ve çatlamalar meydana gelebilmektedir.
Astımlı ve alerjik çocukların, bu temizlikten etkilenmemesi için nelere dikkat edilmesi gerekiyor?
Ebola virüsü hastalığı ölümle sonuçlanan bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığı olarak tanımlanır. Şüpheli bir durumda kanda virüs ya da virüse karşı antikorların bulunmasıyla tanı konulabilir. Ebola virüs hastalığının insan ya da hayvanlar için herhangi bir aşısı yoktur.
İnfluenza, yaş ve ek hastalık durumuna bağlı olarak özellikle hastaneye yatışa hatta ölüme dahi neden olabilecek viral bir hastalıktır. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Servet Öztürk grip aşısı hakkında açıklamalarda bulundu.