Kadın Hastalıkları ve Doğum
Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümümüzde; genel kadın sağlığı, normal ve riskli gebelik takibi, kadın kanserleri ve kanser öncülü hastalıkların tanı ve tedavisi, menopoz ve bu döneme ait sorunlar, yardımcı üreme teknikleri ve aile planlaması yöntemleri gibi kadın sağlığını ilgilendiren birçok alanda hizmet verilmektedir. Genç kızların ve hatta çocukluk çağındaki kızların jinekolojik ve hormonal sorunlarında hizmet sunan adelösan jinekolojisi hizmetlerinden, erişkin sağlıklı kadınlarımızın düzenli kontrollerine kadar bütün tıbbi hizmetler konusunda iyi yetişmiş doktorlarımız tarafından sizlere sunulmaktadır.
Gebelik öncesi danışma aşamasından başlayarak tüm gebelik dönemi, kliniğimizde en son bilimsel gelişmeler ve en ileri teknolojik donanımla izlenmekte ve hizmet verilmektedir. Gebelerimiz; kişiye özel doğum odalarımızda hastaneye yatış anından, bebekleri kucağında evlerine döndükleri ana kadar, doğum dahil olmak üzere her anı tek bir odada geçirmekte, mahremiyet ve hijyen açısından ülkemizde yeni olan bu konsept ile anne, bebek ve aile, adeta ev konforunda bu güzel süreci yaşayabilmektedir.
Üreme Endokrinolojisi ve Tüp Bebek bölümümüzde, bebek sahibi olmak isteyen; ancak bu konuda gecikmeler ve sorunlar yaşayan anne baba adaylarımıza teknolojinin son imkanlarıyla hizmet sunulmaktadır.
Kadın üreme organlarının kanserlerinin (rahim, rahim ağzı, yumurtalık kanserleri gibi) tanısı, cerrahi tedavisi ve takibi gibi özel bir eğitim gerektiren hastalıklar da kliniğimizde eksiksiz olarak uygulanabilmektedir.
Doğuma Hazırlık: Yeni Annelerin Mutlaka Bilmesi Gerekenler
Jinekolojik Kanserler Tedavi Edilmezse Risklere Yol Açabilir
Hamileliğin bazı dönemlerinde nezle oldukça sıkıntılı yaratır. Hamileliğin üçte birinde alerjik reaksiyonlar görülmediği gibi burun tıkanıklıkları görülebilir.
Cinsel ilişkide ağrı, acı hissi gibi hisler disparoni olarak tanımlanmaktadır.
Henüz bebeğini emzirirken tekrar hamile olduğunu öğrenen birçok anne adayının aklına takılan en büyük soru işareti “Hamileyken emzirebilir miyim?” olmaktadır.
Pelvik Konjesyon Sendromu, 30-50 yaş arası kadınlarda rastlanan, pelvik bölgesinde kronik bir ağrı ile seyreden, yumurtalık etrafı ve rahim çevresindeki toplardamarların içinde kan birikmesi ile damar genişlemesine neden olan bir hastalıktır.
Vajinada kaşıntı problemi birçok kadında görülen yaygın bir jinekolojik şikâyettir.
Kadınlar ve erkeklerin ürogenital sistemlerinde, çeşitli mikroorganizmalardan kaynaklanan enfeksiyonlar görülebilir.
Prolaktin, halk arasında süt hormonu olarak da bilenen, gebelik sürecinde anne vücudunun süt üretmesini sağlayan önemli bir hormondur.
Kısaca AMH olarak bilinen Anti Müllerian Hormonu kadınlardaki yumurtalık rezervinin kalitesini gösteren bir hormondur.
Tiroid bezi hamilelik esnasında büyüyebilir, bu durumda guatr gelişir. Hamilelik ile ilikili guatr, iyor eksikliği olan coğrafi bölgelerde daha sık görülür.
Kadınların yumurtalıklarından ultrasonografinin desteğiyle toplanan yumurtaların veya kadın üreme hücrelerinin laboratuvarda “kriyoprotektan” olarak isimlendirilen maddeler ile etkileşiminin ardından yavaş ya da hızlı dondurma işlemi görerek -196 derecede saklanması sürecini ifade eder
Hamilelik Döneminde Nefes Egzersizlerinin Önemi
Vajinismus, vajen bölgesindeki kasların istemsiz kasılması sonucu meydana gelerek, bir cinsel fonksiyon bozukluğu oluşturur. Bu durumda, kadın isteğiyle cinsel ilişkiye girmek ister; fakat kendi iradesi dışında kasılır ve penisin vajinadan içeri girmesini önler.
Riskli gebelik, anne ve bebek hayatlarını tehdit eden çok önemli bir problemdir. Bazen gebelik takibinde riskli bir hale gelir, bazen de anne adayının daha önceki sağlık problemlerinden dolayı en başında gebelik riskli başlar.
Yumurtalıklarda küçük ve iyi huylu çok sayıda kistlerin oluşumlarıyla meydana gelen polikistik over, adet düzensizliği ile birlikte kendisini gösterir. Ayrıca kilo artışı, tüylenme ve sivilce gibi birçok şikayete de neden olur.
Beta-HCG hormonu seviyesinden yararlanılarak kan ve idrar incelemesi ile yapılan testler, hamilelik hakkında kesin bilgi verse de bu gebeliğin sağlıklı bir şekilde ilerlediği anlamına gelmez.
Normalde bebek gelişimi için hazırlanan rahim duvarının döllenmenin olmaması halinde adet görme dediğimiz kanama meydana gelir. Rahim, bir kas dokusudur. Bu kas dokusu iç tarafı çevreleyen yumuşak duvarı atmaya yardımcı olmak için kasılır. Prostaglandin olarak bilinen hormon, rahmin bu kasılmasını tetikler.
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Ferda Erbay, anne adaylarına emzirme dönemi hakkında önemli bilgiler verdi!
Genetik, biyolojinin bir dalıdır. Canlı organizmaları incelemede büyük faydası vardır. Canlıların her özelliğini bu özelliklerin aktarımını inceler. Genetik bilimi birçok hastalığın incelenmesi ve araştırılmasında yardımcı olur.
Yenidoğan tarama testleri yaşamın ilk evrelerinde istenilen belirtilerin verilmemesi ile bebeğe ilerde sıkıntılar yaşatmaması adına sağlık için yapılan tarama testleridir.
Hamilelik döneminde kadınlar cinsel isteklerinin değiştiğini söylemektedir. Bazı kadınlar cinsel isteklerinin arttığını bazı kadınlar ise bu durumun aksine azaldığını söylemektedir. Cinsel isteğin değişmesi kadınların hamilelik döneminde değişen hormonların, duyguların farklılaşması ile farklılaşmaktadır.
Genital estetik, dış genital organların kendi içerisindeki bölümlerinin birbirine daha uyumlu hale getirilmesi işlemidir. Bölümlerin birbirine olan uyumsuzlukları, hastalarda sıklıkla estetik açıdan sorunlar yaratabilmektedir. Oluşan bu sorunlar genital estetik ile düzeltilebilmektedir.
Servisit, rahim ağzında görülen yara olup, sıklıkla karşılaşılan jinekolojik problemlerden bir tanesidir. Kadınların yarısı yaşamının bir döneminde bu hastalığı mutlaka yaşar. Kaç yaşında olursa olsun, cinsel hayatı aktif olan her kadın, servisite potansiyel adaydır.