Kadınlarda Görülen Hormon Bozukluklarının Sebepleri Nelerdir?

Kadınlarda görülen hormon bozukluklarının sebepleri nelerdir?
Hormonlar vücudun habercisidir. Endokrin bezlerinde üretilen hormonlar, kan dolaşımı ile doku ve organlara ne zaman, ne yapacaklarını iletir. Hormonlar, üreme ve metabolizma olmak üzere; vücutta önemli süreçleri yönetirler. Kadınlarda erkeklere oranla, daha çok hormon bozuklukları görülmektedir. Bu hormon bozukları, kadınlarda birçok hastalığa neden olmaktadır. Birçok kadın; çeşitli sebeplerle hormon dengesizliği yaşamakta ve buna bağlı olarak çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşmaktadır. Hormon dengesizlikleri, vücutta hormonların düzenli olarak salgılanamamasına denilmektedir. Düzensizlik gösteren bu hormonlar; kadınlık hormonları olabildiği gibi, tiroit hormonları da olabilir.
Stres ve düzensiz beslenme en büyük nedeni
Stres ve düzensiz beslenme, en sık karşılaşılan hormon bozukluğu nedenidir. Bununla birlikte düzensiz ve yanlış yaşam şekli de hormonların bozulmasına neden olmaktadır. Kadınların erkeklere oranla daha çok hormon bozukluğu ile karşılaşmasının sebebi, sürekli olarak çeşitli dönemler geçirmesidir. Bunlar; regl, hamilelik ve menopoz süreçleridir. Bu dönemlerde, hormonlarda ciddi değişimler olmaktadır. Buna bağlı olarak da, fiziksel değişimler gündeme gelebilmektedir.
Kadınlarda hormon dengesizliğinin nedenleri nelerdir?
Kadınlarda hormonal dengesizlik görülmesinin sebeplerini; polikistik over sendromu, erken menopoz, birincil yumurtalık yetmezliği, hormon değişiklikleri ve doğum kontrol hapları olarak sıralayabiliriz.
Belirtileri nelerdir?
- Kemik erimesi (osteoporoz)
- Depresyon
- Yorgunluk
- Saç dökülmesi
- Düzensiz ve sancılı adet dönemleri
- Sıcak basması
- Gece terlemesi
- Kabızlık ve ishal
- Göğüslerde hassasiyet
- Memede kist
- Vajinada kuruluk
- Kilo alma
- Tüylenmede artış
- Kısırlık
- Klitoris genişlemesi
- Konsantrasyon güçlüğü
- Gözlerde kuruluk
Kadınlarda en çok görülen hormon bozuklukları hangileridir?
Tüylenme; özellikle genç kızlarda görülen hormon bozukluklarının başında gelmektedir. Bununla birlikte polikistik over sendromu, en sık görülen hormon bozukluklarındandır. Polikistik over sendromunda da, tüylenme ve adet düzensizliği şikayetleri görülebilmektedir. Polikistik over sendromu, bazı durumlarda yumurtlamayı da etkiler.
Tedavisi nedir?
Hormon bozukluklarında tedavi, sebebine ve de kişilere göre değişiklik gösterebilmektedir. Hormon bozukluğu tedavisinde genellikle çeşitli ilaç tedavileri uygulanmaktadır. Bu ilaçları ve tedavi şekline, kadın hastalıkları ve doğum hekimi yapılan muayene ve gerekli tetkiklerden sonra karar vermektedir. Bunların dışında; sağlıklı beslenme, düzenli ve doğru yaşam, spor aktiviteleri gibi hayat kalitesini arttıran faaliyetler de bazı hafif durumlarda iyileştirici doğal yöntemler de sayılabilir.
Benzer Yazılar
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Ferda Erbay, anne adaylarına emzirme dönemi hakkında önemli bilgiler verdi!
Hemen hemen kadınların çoğunluğunda görülen vajinal enfeksiyonlar; koku, yanma ve akıntılar ile kendini belli ediyor.
Rahim filmi bir diğer adıyla HSG (Histerosalpingografi), rahim boşluğunu görüntülemek için
Rahimde bulunan genellikle iyi huylu halde seyir eden miyom; kadınlarda yaygın olarak sık görülüyor.
Yenidoğan tarama testleri yaşamın ilk evrelerinde istenilen belirtilerin verilmemesi ile bebeğe ilerde sıkıntılar yaşatmaması adına sağlık için yapılan tarama testleridir.
Kanama miktarı dikkatle takip edilmeli, doktorun normal olacağını söylediği miktardan fazla kanama tespit edilirse hemen bir uzmana başvurulmalı.
Bebeğiniz ile daha çok ilgilenebilmeniz ve vücuduzu dinlendirebilmeniz için gebelikten sonra tekrardan hamile kalmak uzmanlar tarafından en az 2 sene önerilmez.
Genital bölgedeki kuruluk ve temizlik enfeksiyonu önlemek yolunda yardımcı olacaktır.
Kadınların yumurtalıklarından ultrasonografinin desteğiyle toplanan yumurtaların veya kadın üreme hücrelerinin laboratuvarda “kriyoprotektan” olarak isimlendirilen maddeler ile etkileşiminin ardından yavaş ya da hızlı dondurma işlemi görerek -196 derecede saklanması sürecini ifade eder
Gebelik takibinde çok sık kullanılan bir testtir. Bebeğin anne karnındaki iyilik halini değerlendirmede kullanılan teste nonstress test denir.