Kadınlarda Görülen Hormon Bozukluklarının Sebepleri Nelerdir?
Kadınlarda görülen hormon bozukluklarının sebepleri nelerdir?
Hormonlar vücudun habercisidir. Endokrin bezlerinde üretilen hormonlar, kan dolaşımı ile doku ve organlara ne zaman, ne yapacaklarını iletir. Hormonlar, üreme ve metabolizma olmak üzere; vücutta önemli süreçleri yönetirler. Kadınlarda erkeklere oranla, daha çok hormon bozuklukları görülmektedir. Bu hormon bozukları, kadınlarda birçok hastalığa neden olmaktadır. Birçok kadın; çeşitli sebeplerle hormon dengesizliği yaşamakta ve buna bağlı olarak çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşmaktadır. Hormon dengesizlikleri, vücutta hormonların düzenli olarak salgılanamamasına denilmektedir. Düzensizlik gösteren bu hormonlar; kadınlık hormonları olabildiği gibi, tiroit hormonları da olabilir.
Stres ve düzensiz beslenme en büyük nedeni
Stres ve düzensiz beslenme, en sık karşılaşılan hormon bozukluğu nedenidir. Bununla birlikte düzensiz ve yanlış yaşam şekli de hormonların bozulmasına neden olmaktadır. Kadınların erkeklere oranla daha çok hormon bozukluğu ile karşılaşmasının sebebi, sürekli olarak çeşitli dönemler geçirmesidir. Bunlar; regl, hamilelik ve menopoz süreçleridir. Bu dönemlerde, hormonlarda ciddi değişimler olmaktadır. Buna bağlı olarak da, fiziksel değişimler gündeme gelebilmektedir.
Kadınlarda hormon dengesizliğinin nedenleri nelerdir?
Kadınlarda hormonal dengesizlik görülmesinin sebeplerini; polikistik over sendromu, erken menopoz, birincil yumurtalık yetmezliği, hormon değişiklikleri ve doğum kontrol hapları olarak sıralayabiliriz.
Belirtileri nelerdir?
- Kemik erimesi (osteoporoz)
- Depresyon
- Yorgunluk
- Saç dökülmesi
- Düzensiz ve sancılı adet dönemleri
- Sıcak basması
- Gece terlemesi
- Kabızlık ve ishal
- Göğüslerde hassasiyet
- Memede kist
- Vajinada kuruluk
- Kilo alma
- Tüylenmede artış
- Kısırlık
- Klitoris genişlemesi
- Konsantrasyon güçlüğü
- Gözlerde kuruluk
Kadınlarda en çok görülen hormon bozuklukları hangileridir?
Tüylenme; özellikle genç kızlarda görülen hormon bozukluklarının başında gelmektedir. Bununla birlikte polikistik over sendromu, en sık görülen hormon bozukluklarındandır. Polikistik over sendromunda da, tüylenme ve adet düzensizliği şikayetleri görülebilmektedir. Polikistik over sendromu, bazı durumlarda yumurtlamayı da etkiler.
Tedavisi nedir?
Hormon bozukluklarında tedavi, sebebine ve de kişilere göre değişiklik gösterebilmektedir. Hormon bozukluğu tedavisinde genellikle çeşitli ilaç tedavileri uygulanmaktadır. Bu ilaçları ve tedavi şekline, kadın hastalıkları ve doğum hekimi yapılan muayene ve gerekli tetkiklerden sonra karar vermektedir. Bunların dışında; sağlıklı beslenme, düzenli ve doğru yaşam, spor aktiviteleri gibi hayat kalitesini arttıran faaliyetler de bazı hafif durumlarda iyileştirici doğal yöntemler de sayılabilir.
Benzer Yazılar
Yenidoğan tarama testleri yaşamın ilk evrelerinde istenilen belirtilerin verilmemesi ile bebeğe ilerde sıkıntılar yaşatmaması adına sağlık için yapılan tarama testleridir.
Kadın bireylerde ilk adet kanaması, genellikle 12 yaşında görülür. Menstrüasyon döneminde, uterus kendisini yeniler ve vajinadan dışarıya atar. Ortalama 2 ila 4 gün devam eden bu süreç, iç yüzeyi hamilelik için hazırlar.
Polikistik Over Sendorumu, üreme çağında olan yaklaşık her dört kadından birini etkileyen ve çok sık görülen kadın endokrin bozukluklarından biridir.
Menopoz kadınların genelinde görülen bir süreçtir. Bazı kadınlar bu döneme daha erken girseler de bazıları daha geç girebiliyor.
Henüz bebeğini emzirirken tekrar hamile olduğunu öğrenen birçok anne adayının aklına takılan en büyük soru işareti “Hamileyken emzirebilir miyim?” olmaktadır.
Okan Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Cihan Karadağ gebeleri gripten kurtaracak ipuçlarını anlatıyor.
Rahim filmi bir diğer adıyla HSG (Histerosalpingografi), rahim boşluğunu görüntülemek için
Servisit, rahim ağzında görülen yara olup, sıklıkla karşılaşılan jinekolojik problemlerden bir tanesidir. Kadınların yarısı yaşamının bir döneminde bu hastalığı mutlaka yaşar. Kaç yaşında olursa olsun, cinsel hayatı aktif olan her kadın, servisite potansiyel adaydır.
Genital bölge, karın ve kasık bölgesinde; sancı, ağrı, yanma, akıntı, kötü koku ve kaşıntı gibi belirtilerle kadınlarda sık sık görülen rahim ağzı enfeksiyonu, kadınların korkulu rüyası diyebiliriz.