Kalp Hastalıklarının Gebelik Sürecine Etkileri
Gebelikte normal görülen değişiklikler nelerdir?
Gebelik sürecinde hızla büyüyen bebeğin ihtiyaçlarının karşılanması ve anne adayının doğum esnasındaki kan kaybına karşı direncinin artırılması amacıyla kalp ve dolaşım sisteminde bazı değişiklikler gözlemlenir. Bu değişiklikleri madde madde inceleyelim:
- Gebeliğin ilk 20 haftası itibariyle daha hızlı olmak üzere; tüm gebelik süresi boyunca, kan hacmi hızlı bir şekilde artar.
- Kanın plazma kısmı arttığı için kanda sulanma meydana gelir.
- Kalp debisinde ise artış görülür.
- Kan hacminde meydana gelen artış ile birlikte kalbin bir dakikada pompaladığı kan hacmi artar.
- Gebelik ilerledikçe; kalp debisi, sırtüstü yatarken rahmin büyümesiyle ana toplardamara olan baskısından dolayı düşer ve yan yatarken artar.
- Kan basıncı değişiklikleri görülür. Örneğin; ilk trimesterde kan basıncı düşer. Kan basıncının düşmesi, ikinci trimester ortasına kadar devam eder. Bu durum; son 3 ayda, gebelik öncesine değerlere döner.
Gebelikte kalp hastalığı riski nasıl belirlenir?
Bazen; kalp rahatsızlıkları, bir kadın için anne olmayı riskli hale getirebilmektedir. Gebe kalmadan önce bu risklerin farkına varılması ve gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Aşağıda belirteceğimiz gruplandırmaya göre; kalp hastası olan anne adaylarının, gebelik süreçleri boyunca, Kadın Hastalıkları ve Doğum doktorunun yanı sıra, bir Kardiyoloji doktoru tarafından da takibinin yapılması ve risklerinin belirlenmesini gerektirebilir.
- Günlük aktivitelerinde kısıtlaması olmayan gebeler.
- İstirahat ve hafif egzersizlerde herhangi bir kısıtlaması bulunmayan, fazla efor harcanması ile rahatsızlık duyan gebeler.
- Egzersiz kısıtlamaları olan; ancak istirahat edilmesi halinde rahatsızlık duymayan gebeler.
- İstirahat halinde olmasına rağmen sıkıntılı olan, günlük aktivitelerini yapamayan gebeler.
Gebeliği riskli hale getiren sorunlar nelerdir?
Doğumsal kalp hastalığı olan anne adaylarında; gebeliğin gidişatına ve anne sağlığına etki edecek bazı faktörler vardır. Kanın oksijenlenmesi için ihtiyaç duyulan yeterlilik, morarma olup olmaması, kansızlık, ritim bozukluğu, kalp yetmezliği ve akciğerlerde damar direnci gibi durumlar gebelik seyrini etkileyen önemli unsurlardır. Şimdi, bu süreçte görülen bazı durumları açıklayacağız.
- Fallot tetralojisi
Karmaşık bir kalp rahatsızlığıdır. Anne adayının, hematokriti fazla, arteryel oksijen saturasyonu düşük ve bayılmalar mevcut ise hamileliğin tehlikeli geçmesi söz konusudur.
- Aort koarktasyonu
Hipertansiyon, kalp yetmezliği ve göğüs ağrısı yok ise gebelik iyi geçmektedir. Bu süreçte; fiziksel aktiviteler kısıtlanmalı, kabızlık engellenmeli ve kan basıncının kontrolü sağlanmalıdır.
- Eisenmenger sendromu
Bu durumda; gebelik, annenin hayati sağlığı açısından önlenmelidir. Ayrıca; bebeğe ait komplikasyon ihtimali de fazla olduğu için gebeliğin sonlandırılması tercih edilmektedir.
Bu durumları haricen; ASD (atriyal septal defekt), VSD (ventriküler septal defekt), PDA (patent ductus arteriosus) gibi durumlar da vardır. Bu nedenle; gebe kalmadan önce, bir Kardiyoloji uzmanına muayene olarak, gebelik sürecinizi sağlıklı geçirebileceğinizden emin olmalısınız.
Benzer Yazılar
Gaz çıkarma, aşırı havanın vücuttan çıkarılmasına denilmektedir. Herkeste olabilen doğal bir vücut tepkisidir. Ancak gaz çıkarma, toplum içerisinde kaba bir davranış kabul edildiği için kişileri zor durumda bırakabilir veya kişiyi alay konusu yapabilir.
Günümüzün en yaygın kronik hastalıklar arasında yer alan halk arasında bilinen adıyla şeker hastalığı, değişen yaşam alışkanlıklarıyla birlikte, her geçen gün artıyor.
D vitamini eksikliği bütün vücudu etkiliyor!
Herhangi bir sağlık problemi olmayan kişiler için, ramazan ayında oruç tutmanın, genel sağlığımız üzerindeki olumlu etkilerini hepimiz biliyoruz. Ancak ramazan ayında zaman zaman, ihmal edilen bazı davranışlar sağlığımızı olumsuz etkileyebilmektedir.
Salmonella, insanlarda şiddetli ishal ve ateşe sebebiyet veren oldukça zararlı bir bakteridir.
Kan, yapısında pek çok farklı hücreyi içerir. Sayısı diğerlerine göre daha fazla
Safra, karaciğerimizin altında bulunan ve armuda benzeyen bir sindirim organıdır. Safra kesesinin rolü, karaciğerin ürettiği safra sıvısını depolamaktır. Safra sıvısı ise; bağırsağa dökülerek, yağların ve yağda eriyen vitaminlerin emilimini yapan bir sıvıdır.
Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet hastalığı, kandaki şeker seviyesinin normalin üzerine çıkmasına denilmektedir.
Gestasyonel Diyabet yani gebelik şekeri, ilk kez gebelikte saptanmış kan şekeri yüksekliği demektir.