Kanserin Tekrarlama Riski Nasıl Azaltılabilir?
Kanserin tekrarlama riski nasıl azaltılabilir?
Çağımızın hastalığı kanser! Dünya genelinde görülme sıklığı olarak tüm hastalıklardan daha çok karşımıza çıkan kanser hastalığı, birçok çeşidiyle insan hayatını zorlaştırmaktadır. Kansere yakalanarak onkolojik tedavi görmüş bir kişi, kanseri atlatmış olsa dahi hayat boyu sağlığına dikkat etmek zorundadır. Çünkü kanser, tekrarlama riski olan bir hastalıktır. Peki ne yapmak gerekir? Kanser tedavisi sonrası koruyucu hekimlik süreçleri nelerdir? Yazımızda inceleyelim.
Doktorunuz ile iletişim halinde olun…
Tedavi sonrasında doktorunuzla irtibatınızı asla kesmeyin. Hekiminizden gerçekleşen tedaviniz hakkında detaylı bilgi alın ve gelişebilecek komplikasyonlara karşı bilinçli olun. Doktorunuzun tavsiyelerine uyun ve kontrollerinizi aksatmayın!
Sağlıklı yaşam hayat felsefeniz olsun!
Sağlıklı yaşam, her zaman olduğu gibi kanser tedavisi sonrasında da önem arz etmektedir. Beslenmenize dikkat ederek, ideal kilonuzu koruyarak, alkol-sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durarak, düzenli egzersiz ve yürüyüşler yaparak kanserin tekrarlama riskini azaltmanız mümkündür. Beslenirken sebze-meyve ağırlıklı gıdalar tüketmek, şeker ve karbonhidratı mümkün olduğunca tercih etmemek size fayda sağlayacaktır.
Moralinizi yüksek tutun!
Stres, bildiğimiz gibi birçok hastalığın tetikleyisidir. Kanser gibi hastalıklarda ise bu duruma daha fazla dikkat etmek gerekir. Kanser hastasının stresten uzak durması, moralini yüksek tutması, sevdiklerinden destek alması tedavi sürecinde oldukça önemlidir. Tedavi sonrasında da kanserin tekrar oluşmasını önlemek için motivasyonunuzu yüksek tutun.
Sevdiğiniz şeyleri yapın…
Moralinizi yüksek tutmanızı sağlamanın bir yolu da, sevdiğiniz şeyleri yapmaktan geçer. Hobiler edinin, kurslara gidin, gezmek için kendinize zaman ayırın! Sevdiğiniz kişiler ile sevdiğiniz şeyleri yapmak sizi mutlu edecektir. Tabii bunu yaparken sizin için uygun olup olmadığı doktorunuza danışın.
Yaşadıklarınızı paylaşın!
Aileniz, arkadaşlarınız ya da kanser tedavisi görmüş veya gören başka kişiler… Geçirdiğiniz zorlu günleri başkalarıyla konuşarak, paylaşmak size iyi gelecektir. Duygu ve düşüncelerinizi bu anlamda başkalarıyla paylaşmak, size yalnız olmadığınızı hissettirecektir. Tüm bunların yanı sıra bu desteği; uzman bir kişiden almak, sizi ruhsal açıdan daha da güçlü kılacaktır. Eğer kanserin tekrarlama riski sizi çok fazla korkutuyorsa, psikolojik destek almak bu konuda da size fayda sağlayacaktır. Mevcut stresinizi aşmanız daha kolay olacaktır.
Benzer Yazılar
Aralıklı oruç diyeti; 24 saat içinde kahvaltı ve akşam yemeği öğünlerini içerek beslenme programıdır. 16 saat yemek yemeden, ardından yeniden 8 saat yemek yemeden geçirme düzenini kapsar.
Kolesterol ile alakalı duyduğumuz doğru veya yanlış birçok bilgi var. Peki bunlardan hangileri doğru?
Uzun süre aç kalan mideyi sıcak veya ılık içimi ile rahatlatan tek besin çorbadır. Çorbanın yavaşça içilmesi; uzun süreli açlıkta oluşan, yemeği bir anda yeme isteğini de engeller.
Diyabetli bireylerin yaşam kalitelerinin arttırılması; beslenme, egzersiz, tıbbi tedavi ve eğitimden oluşan dört temel faktörde mümkün olmaktadır.
Ramazana sayılı günler kala yapacağımız değişiklikler vücudumuzu ramazana hazırlayacaktır. Bu sene de yaz günlerine denk gelen ramazan ayı, normal beslenme düzenimizin dışına çıktığımız, öğün sistemimizin değiştiği ve açlık süresinin uzadığı bir dönemdir.
Çağımızın hastalığı kanser! Dünya genelinde görülme sıklığı olarak tüm hastalıklardan daha çok karşımıza çıkan kanser hastalığı, birçok çeşidiyle insan hayatını zorlaştırmaktadır.