Karaciğer Hastaları İçin Beslenme Önerileri

Karaciğerinizin yağlanmasına neden olabilecek faktörlerden uzak durun!
Karaciğer rahatsızlıklarının pek çoğunun kaynağı yağlanmadır. Aşırı alkol kullanımı, doğru beslenmeme ve obezite gibi durumlar karaciğerin yağlanmasına neden olur. Salam ve sucuk gibi içeriği katkılı olan gıdalar, yağlı kızartmalar ve şekerli besinlerin tüketimi karaciğer sağlığı için zararlıdır ve yağlanmayı tetikleyen faktörlerdir. Haftada en az 3 gün spor yaparak hem genel sağlığınızı koruyabilir hem de hayati değeri olan karaciğerinizi yağlanmadan uzak tutabilirsiniz. Unutmayın; bel bölgesinin genişlemesi ile meydana gelen karaciğer yağlanması, organ naklini gerektirebilecek kadar ciddi sonuçlar doğurabilir.
Karaciğer hastaları için bu beslenme önerileri çok önemli!
Kronik karaciğer hastalıkların biri olan siroz; kan değerlerinde birtakım bozuklukların ortaya çıkmasına neden olur. Kronik olarak karaciğer hastalığı bulunan; fakat sirozu ortaya çıkmamış hastalar için dengeli beslenme planları oluşturulmalıdır. Bu grupta bulunan hastaların; fuzuli ilaç kullanımından ve alkol tüketiminden uzak durmaları gerekir. Çünkü; siroz hastalarının ihtiyaç duydukları enerji; normal insanlara göre %50 civarında daha fazladır.
- Karaciğer hastaları idrar sökücü kullanmalı, tükettikleri tuzun ise dengesi ayarlamalıdırlar.
- A vitamini ve B vitamini yönünden güçlü olan enginar; idrar sökücü ve antioksidan özelliklerine sahiptir. Bu özellikleri nedeniyle tercih edebileceğiniz bir gıdadır ve karaciğer rahatsızlıklarının ilerlemesini yavaşlatır.
- Çaya konulan şeker, çikolata, bal, reçel ve asitli içeceklerin tüketimi azaltılmalıdır. Bu basit şeker içeren içecek ve yiyecekler yerine; sebze, baklagil, sütlü tatlılar, bulgur pilavı gibi bileşik şeker içerikli besinlerin tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
- Fast food, marketlerde satılan hazır ürünler, sosis, sucuk ve salam gibi gıdaların tüketiminden kaçınılmalıdır.
- 1 yumurta büyüklüğünde bulunan et ile 1 yumurta ve 4 yemek kaşığı bakliyat aynı değerdedir. Beslenme planınızda bunu göz önünde bulundurabilirsiniz.
- 1 su bardağı süt, 1 su bardağı yoğurt, 1 kibrit kutusu peynir ve 2/3 kibrit peynir kutusu kaşar peynirinin değerleri aynıdır. Dilenildiği gibi bu doğrultuda; miktarlar dengelenerek değişim yapılabilir.
- 2 dilim ekmek, 4 yemek kaşığı makarna ve pilav ile aynı değerdedir. Yine bunu göz önünde bulundurarak besin takviyenizde değişim yapabilirsiniz.
Benzer Yazılar
Son zamanlarda göbek bölgesinde meydana gelen yağlanma, önemli bir sorun olmaya başlamıştır. Lokal; yani bölgesel olarak tabir ettiğimiz bu yağlanma şikayeti, zayıf kadınların bile problemidir. Bu duruma neden olan faktörler arasında yüksek içerikli şekerli yiyecekler, hareketsizlik ve insülin dengesizliği yer almaktadır.
Suyun yaşamımızdaki katkısı büyük. Öyle ki; su olmadan organlarımızın çalışabilmesi ve yaşamımızı devam ettirmemiz mümkün değil! Su, bizim vazgeçilmez yaşam gücümüz. Vücudumuzun yaklaşık yüzde 60’ını oluşturuyor ve her şeyin problemsiz bir şekilde çalışmasını sağlıyor.
Salmonella, insanlarda şiddetli ishal ve ateşe sebebiyet veren oldukça zararlı bir bakteridir.
D vitamini eksikliği bütün vücudu etkiliyor!
Diyabet bulaşıcı bir hastalık değildir ancak son yıllarda, Dünyada bir salgın hastalık kadar yaygın görülmektedir.
Herhangi bir sağlık problemi olmayan kişiler için, ramazan ayında oruç tutmanın, genel sağlığımız üzerindeki olumlu etkilerini hepimiz biliyoruz. Ancak ramazan ayında zaman zaman, ihmal edilen bazı davranışlar sağlığımızı olumsuz etkileyebilmektedir.
Yaş ilerledikçe bütün vücutta olduğu gibi, gözlerde de zamanla bozulmalar meydana gelmektedir.
Karaciğer rahatsızlıklarının pek çoğunun kaynağı yağlanmadır.
Alkollü araç kullanmanın trafik kazalarına neden olduğunu ya da fazla alkol tüketiminin karaciğer sirozuna yol açtığını hepimiz biliyoruz.
Yorgunluk modern hayatın en önemli ve en sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biridir.