Kas Hastalıkları Nelerdir?

Kas hastalıkları nedir?
Kas hastalıkları her yaşta görülebilen, vücudun hareketini sağlayan bölümlerde yaşanan sorunlardır. Kas dokusunun ve kas hücrelerinin yapısında bozukluklara neden olan hastalıkların genel isimi gibi düşünülebilir. Yeni doğumdan itibaren çocukluk, ergenlik, erişkinlik ve yaşlılık gibi dönemlerde de görülmesi mümkündür. Bu hastalıklar kendini farklı şekillerde gösterebilir.
Kas hastalıklarında kas güçsüzlüğü belirtisi nasıl görülür?
Kas güçsüzlüğü kas hastalıklarının belirtileri içinde en yaygın olanıdır. Özellikle kalça civarındaki kaslarda güçsüzlük çok sık rastlanan bir durumdur. Oturduğu yerden kalkmada zorluk, merdiven çıkma,yürüme zorluğu gibi durumlarda fark edilmesi mümkündür. Eğer bebeklik döneminde bu sorun varsa, bebek kucakta zıplatılması sırasında ayakları tam yere basamaz. Güçsüzlük daha da yoğunsa bu durumda bebeğin gevşek bir yapıda olması söz konusudur. Ayrıca çocuklarda da merdiven çıkarken, yürürken devamlı kucağa alınma isteği olabilir. Çok sık yorulduğunu söylemesi her zaman şımarıklık olarak değerlendirilmemelidir. Kas sorunlarına yönelik ailelerin de bilinçli olması gerekir. Ergenlik dönemindeki kas sorunlarında koşu sırasında akranlara göre geride kalma, merdiven yürüme gibi aktivitelerde zorlanma görüleblir. Yetişkinlerde de çoğu zaman yakınmalar kişinin kendi tarafından fark edilir.
Kas hastalığı çeşitleri nelerdir?
Kas hastalığı çeşitleri ana kategoriler ve bunların alt türleri şeklinde değerlendirilebilir. Edinsel kas hastalıkları iltihabi kas hastalıkları ve kas hastalığına yol açan bazı sistemik hastalıklar gibi temel sınıflandırma olabilir. Kas-sinir kavşağı hastalıkları, myasthenia gravis, botulismus ve lambert-eaton miyastenik sendromu edinsel kas hastalıkları kapsamında değerlendirilir. İltihabi kas hastalıkları çeşitleri de polimiyozit, dermatomiyozit, inklüzyon cisimciği miyoziti, diğer miyozitler şeklindedir. Bunlara ek olarak; bazı hastalıkların kas hastalıklarına neden olabildiği bilinmektedir. Tiroid hastalıkları sürrenal hastalıkları potasyumu ilgilendiren hastalıklar bu kapsamda değerlendirilebilir.
Bunların dışında şu tür kas hastalıkları sıralanabilir;
Kalıtımsal kas hastalıkları nelerdir?
- Kas distrofileri (kavşak tipi kas distrofileri),
- DMD,
- BMD,
- Otozomal dominant kas distrofileri,
- Otozomal resesif kas distrofileri ve özelliği olan distrofiler
Kas hastalığında egzersiz en önemli tedavi destekleyici uygulamalardandır. Kalça, diz ve ayak bileği bölümlerinde germe işlemleri yapılır. Eklemlerde geri dönüşsüz bozulmalar söz konusuysa yürüme yeteneğinde tamamen bozulma görülebilir. Erken kas egzersizleri bu açıdan önemlidir.
Benzer Yazılar
Yaralanma tedavilerinde mümkün olduğu kadar konservatif tedavi yöntemleri (cerrahi olmayan) tercih edilmektedir
Serebral Palsi (SP), gelişimini sürdüren beyinde oluşan bir hasara bağlı kalıcı hareket ve postür bozukluğudur.
Halluks valgus, ayak başparmağında görülen şekil bozukluğuna denilmektedir. Ayakta başparmağın hemen yanında, dışarı doğru bir çıkıntının ya da şişliğin görülmesi ile oluşur. Estetik olarak hoş bir görüntü değildir, kişiler bu nedenle rahatsızlık duyabilmektedir.
Dirseklerde meydana gelen rahatsızlıklar pek çok kaynağa bağlı olarak gelişebilir.
“Hiçbir ekipman gerektirmeyen, evde veya dışarıda yeni başlayan herkesin rahatlıkla yapabileceği denge egzersizleri; yalnızca kas-iskelet sistemi değil, tüm sağlığımız için faydalıdır” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Kaya Hüsnü Akan, denge ile alakalı merak edilenleri açıkladı.
Herhangi bir spor dalı ile uğraşmak; yaşanabilecek kas ve eklem rahatsızlıklarından korunmak
Menisküs, dik ekleminde bulunur ve kıkırdak yapıdadır. Bu yapı; dizin sabit kalmasını sağlar ve vücudu dengede tutar.
Kemik yoğunluğu yaş ilerledikçe azalır. İlerleyen yaşlarda; kaza ile düşmek de, kemik yoğunluğunun ve dayanıklılığının azalmasına
Omuz, vücudun en hareketli eklemidir. Eğer; bu bölgede gelişen ağrılar tedavi edilmezse; hareket kısıtlığı yaşanabilir
Topuk dikeni daha çok; ayağında şekil bozukluğu bulunan, sürekli olarak çorap