Kasıkta Görülen Kistler

Kasık alanında sağ ve sol olmak üzere yumurtalık bulunmaktadır. Bu alanda yumurtalık kistleri oluşabilir. Bu kistlere yumurtalık over kisti ile adlandırabiliriz. Bu kistler çoklu veya tekli oluşabilir. Yani bazen bir bölgede bazense sağ ve sol olmak üzere her iki bölgede de oluşabilir. Regl dönemleri oluşan kadınlarda veya menopoza giren kadınlarda da görülmektedir. Yumurtalık kisti birbirinden farklı türlerde oluşum gösterebilir. Farklı oluşum kistlerin şikâyetleri farklı olabilir. Bu kistler bazen fark edilemeyebilir. Bu nedenle farklı başvurulan şikâyetlerde ortaya çıkabilir.
Kistler Ağrı İle Ortaya Çıkabilir Mi?
Kasıkta ağrı şikâyeti ile gelen hastalarda sağ veya sol olarak hangi bölge ağrıyorsa o bölgede kist olabilir. Fakat ağrıların nedenini muayene ve tetkik yapmadan kistlere yormak yanlış olacaktır. Çünkü bu ağrılarla kistin görülmediği durumlarda olabilir. Ağrı şikâyetleriniz başladığında mutlaka uzman bir hekime görünmeyi ihmal etmeyin. Ağrı tek taraflı görülmeyebilir. Ağrı çok rahatsız edici olmayabilir. Fakat ihmal edilen durumlarda o bölgede oluşan ağrıları hafife aldığınız durumlarda ilerleyen kist oluşumlarında patlama riski olabilir. Bunun belirtileri arasında mide bulantısı ve bayılma gibi durumlar gözükebilir.
Kistlerin Belirtileri Arasında Neler Yer Alır?
Yumurtalık kistleri çeşitli belirtiler verebilir. Bunları sıralamak gerekirse;
- Sık sık regl (adet) döneminin gecikmesi.
- Kasıklarda belirgin olarak görülen şişkinlik hissi.
- Kasıklarda kitle gibi bir oluşum hissetme.
- Cinsel ilişkiye girdiğinizde ağrı hissedebilirsinizç
- Karında görülen şişkinlikler genelde büyük kitlelerde oluşur.
Danışacağınız uzman bir hekim ve yapılacak olan radyolojik muayene ve tetkikler tanı koyma ve tedavide size yardımcı olacaktır.
Kaç Çeşit Kist Bulunmaktadır?
Follikül Kist: Follikül kisti genellikle genç bayanlarda görülebilen bir kist çeşididir. Boyutları genelde 2-4 cm arasında değişmektedir. Bu kist hastalarında çoğunda tedaviyi gerektirmeyebilir. Regl dönemi sonrasında kendi kendine kaybolabilir.
Korpus Luteum Kist: Korpus Luteum olarak bulunan doku çeşitli hormon üretimiyle sıvı biriktirerek kiste dönüşebilir.
Endometrioma Kist: Bu kiste bir diğer söyleyişle çikolata kisti diyebiliriz. Ağrı ile devam eden regl dönemlerinde şikâyet olası bir durumdur. Çikolata kisti cerrahi işlem gerektirebilir.
Seröz: Berrak sıvıdan oluşan bu kist 5-15 cm aralığında değişim gösterebilir. Kendiliğinden kaybolmamakla birlikte normal muayenelerde ortaya çıkabilir.
Benzer Yazılar
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Radyasyon Onkoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Tayfun Hancılar ile kanser tedavisini müzik ile destekliyor.
Düğün günü şüphesiz ki herkes için özeldir.
Özgüven problemlerine neden olan kepçe kulak sorunu, genellikle genetik kökenlidir.
Vücutta meydana gelen kesik ve yaralanmalar sonucunda; damarlardan kan akmamasını engelleyen sürecin genel adı pıhtılaşmadır.
Menisküs, dik ekleminde bulunur ve kıkırdak yapıdadır. Bu yapı; dizin sabit kalmasını sağlar ve vücudu dengede tutar.
İlaç tedavisine dirençli epilepsi yani sara hastalarının cerrahi tedavisi için vagal sinir stimülasyonu öneriliyor.
Ev dezenfektanlarının sağlık için herhangi olumsuz bir yanı var mıdır?
Benler; yüzde ve vücudun farklı bölgelerinde görülen, cilt renginden daha koyulu ve bazen renkleri değişebilen iyi huylu tümör yapılarıdır