Kegel Egzersizleri Nedir? Nasıl Yapılır?
Kegel egzersizleri nedir? Nasıl yapılır?
Kegel egzersizleri bilinen diğer adıyla pelvik taban egzersizleri, kadınlarda vajina etrafındaki kasların güçlendirilmesi için yapılan egzersizlerdir. Kegel egzersizleri düzenli yapıldığı takdirde; bu kaslar kuvvetlenerek idrar kaçırma, rahim sarkması gibi birçok sorunun önüne geçer. Peki kadın sağlığı için oldukça faydalı olan kegel egzersizleri nasıl yapılır? En doğru yöntem hangisidir. Yazımızda inceleyelim.
Kegel egzersizleri için pelvik kasımı nasıl bulacağım?
Kegel egzersizi yaparken ilk önce, pelvik taban kasınızı bilmeniz gerekmektedir. Pelvik taban egzersizleri aynı zamanda boş mesane ile yapılacağından ilk yapılması gereken; tuvalete giderek idrarınızı yapmaya başlamanızdır. Normal şartlarda idrar yaparken kegel egzersizleri yapılmaz, yalnızca kasınızı bulmak için kası tutarak, hareket ettirmeme işleminizi burada yapabilirsiniz. Tuvalette hızlı bir şekilde idrarınızı yapmaya başladıktan hemen sonra, idrar yapımını durdurun. Burada geriye çekildiğini hissettiğiniz kas, sizin pelvik kasınızdır. Egzersizleri yapmaya başlarken de; bu kası hatırlayarak, egzersize başlamanız en doğrusu olacaktır. Bu kası bulduğunuza göre, kontrol etmeye de hazırsınız demektir!
Kegel egzersizleri nasıl yapılır?
Kegel egzersizlerini, herhangi bir pozisyonda yapmaya başlayabilirsiniz. Ancak bu egzersizleri uzanırken yapmak kegel için oldukça idealdir. Pelvik taban kaslarınızı sıkın ve 5 saniye boyunca tutun. 5 saniye dinlendikten sonra bu işlemi 3 4 defa tekrarlayın. Daha sonra ise süreyi arttırarak, kasınızı 10 saniye boyunca kasılı tutun. Kasılma sonrasında kasınızı 10 saniye dinlendirin. Bu egzersizleri günde 3-4 defa tekrarlayabilirsiniz. Burada en doğru ve önemli nokta; doğru kası sıktığınızdan emin olmanızdır. Karın ve bel bölgelerinizde ağrı hissediyorsanız, bu egzersizi yanlış yaptığınız anlamına gelir. Egzersiz esnasında, nefesinizi tutmanıza gerek yoktur.
Kegel egzersizlerinin faydaları nelerdir?
Kegel egzersizlerinin, kadın sağlığı bakımından birçok faydası bulunmaktadır. Kegel egzersizleri;
- İdrar kaçırma problemlerini önler.
- Rahim, mesane, bağırsak sarkmalarının önüne geçer.
- Kadınlarda cinsel doyumu sağlar ve haz alma süresini arttırır.
- Doğum sonrası vajinanın eski sıkılığına gelmesini sağlar.
- Cinsel isteksizliği ortadan kaldırmada etkilidir.
- Vajinusmus tedavisinde kullanılır.
- Anne adaylarını normal doğuma hazırlar.
- İç organların sağlıklı çalışmasına katkı sağlar.
- Doğum sonrası ağrıları aza indirir.
- Menopozun etkilerini azaltır.
Benzer Yazılar
Ereksiyonun oluşu esnasında, penisin 90 derecelik bir açı ile düz olarak bulunması gerekir.
Mesane tümörleri iyi ve kötü huylu olarak ikiye ayrılabilir. Kötü huylu tümörler kanser hücrelerini taşımakla beraber; çoğunlukla görünen bir tümör olabiliyor.
Günlük yaşamın telaşı, iş hayatındaki ağır stres, sağlık sorunları ve bunun gibi olaylar… Bunların tümü duygularınızın yanı sıra cinsel hayatınızı da olumsuz yönde etkiliyor.
Mesane, idrar kesesi diye adlandırılan iki böbrekten idrar yolları vasıtası ile gelen idrarı depolayan küre şekline benzeyen bir organdır.
İdrarın vücuttan dışarıya atılmasını sağlayan, penis ucu ile mesane arasında bulunan bağlantı borusuna üretra denir. Üretranın darlığı ise, idrarın mesaneden rahatça dışarıya atılamamasına ve haliyle idrarın mesanede birikmesine neden olan durumdur.
Ortak kullanılan havuzlar; ishal, mantar, idrar yolları, kulak ve göz enfeksiyonlarına sıklıkla sebep olur.
Boşaltım sisteminde bazı durumlara bağlı olarak taş gibi istenmeyen oluşumlar görülebilir.
Tüm Dünya’da Tecrübemiz ve Teknolojimiz ile Canlı Yayınlandık!
İdrar birikirken mesane elastik olduğundan genişlemeye başlar, bu sayede
Varikosel, kısırlık problemi yaşayan kişilerin hemen hemen %30’u ile %40’ında görülen, testisteki toplardamarların varisleşmesi yani damar genişlemesi durumudur.