Kıl Kökü İltihabı Neden Olur?

Kıl kökü iltihabı nedir?
Kıl kökü iltihabı; foliküler ünite olarak adlandırdığımız kıl ve yağ bezlerinden oluşan ünitenin; bakteri, mantar, parazit ya da virüs gibi birtakım etkenler ile enfekte olması anlamına gelir. Koltuk altı, sırt, bacak, göğüs, kalça ve yüz gibi vücudun çeşitli yerlerinde görülebilir.
- Yüzeysel kıl kökü iltihabı dediğimiz çeşidinde bir ya da birden fazla kılın çevresinde küçük bir sivilce gibi pembe renkli kabarık lezyon görülür. Kaşınabilir, açılabilir ve daha sonra kabuklanabilir. Çocuk ve yetişkin olmak üzere hemen hemen herkeste görülebilen bu durum; sıklıkla saçlı deri, sırt ve kalça bölgelerinde meydana gelir. Birkaç gün içinde iz kalmadan iyileşebileceğinden tedavi gerektirmeyebilir.
- Derin kökü iltihabında ise renk kırmızıdır ve sert bir nodül varlığı hissedilir. Çoğu zaman ağrılı olur. Çoğu zaman iz kalarak iyileşme gösterirler. Bu döküntülerde yaklaşılan yöntem; ağızdan tedavi ya da enfeksiyonun boşaltılabilmesi için yapılacak küçük müdahalelerdir.
Kıl kökü iltihabı neden olur?
Kıl kökü iltihabına; Staphylococcus aureus gibi bakteriler, mantarlar, virüsler ve parazitler yol açar. Terleme, vücudun ıslak kalması, dar kıyafetler giyilmesi fazla kilolu bireylerde tenin birbirine sürtünmesi, diyabet, zayıf bağışıklık, hijyenik olmayan banyo ve havuz kullanımı gibi durumlara bağlı kıl kökü iltihabı gelişebilmektedir.
Kıl kökü iltihabı belirtileri nelerdir?
Kıl kökü iltihabında kılın çevresi pembe-kırmızı renkli görünür. Sarı-beyaz-yeşil akıntı görülebilir. Bunların çapı genellikle 2-3 mm’dir. Hafif kabarıktır, kaşıntıya neden olabilir. Lezyonlar zamanla açılır, sonrasında ise kabuklanır. Kıl üretimi olan tüm bireylerde görülebilir.
Kıl kökü iltihabı tekrarlar mı?
Kişinin yatkınlık durumuna göre kıl kökü iltihabı tekrar edebilir. Dikkat edilmesi gereken noktalara uyulmaması halinde oluşumların tekrar etmesi muhtemeldir. Kıl kökü iltihabına neden olan duruma yönelik tedavi uygulanmazsa bu oluşumlar devam edebilir.
Kıl kökü tedavi edilmezse ne olur?
Kıl kökü iltihabının ihmal edilmesi ve tedavi edilmemesi durumunda; enfeksiyon derinleşir ve çıban gibi daha derin lezyonlara dönüşebilir. Derin yerleşimi olan lezyonların doğru bir şekilde tedavi edilmesi önemlidir. Aksi takdirde; derin ve geniş yaralar oluşurken; kalıcı renk ve şekil bozuklukları da gözlemlenebilir.
Benzer Yazılar
Pankreas, karaciğer ve safra kesesinde meydana gelen iyi ve kötü huylu hastalıkların
Organ nakli operasyonu; nakile ihtiyaç duyan hastaların yaşamlarını devam ettirebilmeleri ve sürdürüyor
İnsan vücudu için hayati öneme sahip olan tiroid hormanlarının az ya da çok salgılanması pek çok ciddi sağlık sorununa neden olabilmektedir.
Annesine Böbreğini Verebilmek İçin 15 Kilo Verdi!
Kelime anlamı yengeç olan çağımızın hastalığı kanserden korunmak sizin elinizde…
Sindirim kanalının üst bölgesi; yani yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağı endoskopi; alt kısmı olan kalın bağırsaklar ise kolonoskopi ile incelenebilmektedir.
Midenin hızlı bir şekilde boşalmasına neden olan, mide bulantısı, ishal ve yemek sonrası yorgunluk hissettiren bir sorundur. Ağızdan alınan yiyecek ve içecekler mide yoluyla on iki parmak bağırsağına ulaştırılır. Bu geçişin hızlanması ve yüksek kahbonhidratlı gıdaların ince bağırsağa hızla ulaşması dumping sendromunu meydana getirir.
Whipple ameliyatı, pankreas kanseri türlerinde kullanılan hayat kurtarıcı bir yöntemdir. Pankreas başı kanseri, 12 parmak bağırsağı kanseri, safra yolları tümörlerinde son derece başarılı sonuçlar elde edilir.
Aşırı tuz tüketimi, diyabet rahatsızlığı, kiloda artış, tansiyon ve bazı tedavisi zor olan idrar yolu enfeksiyonları kronik böbrek yetmezliğine neden olan faktörlerdir.
Retroperitonoskopi tekniği ile böbrek vericileri ameliyatlarını daha