Kış Mevsiminde Bağışıklığınızı Güçlü Tutmanın Yolları

Kış mevsiminde bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli ve sağlıklı beslenme büyük önem taşır. Soğuk havalarda vücut direncini artırmak ve hastalıklara karşı korunmak için yapılması gerekenleri İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Uzm. Dyt. İrem Aksoy sizler için detaylandırdı.
Uzm. Dyt. Aksoy, ''Kış mevsiminde havaların soğumasıyla birlikte artan hız daha da artıyor. Kapalı ortamlara daha fazla maruz kalmak, iç ve dış mekanlarki sıcaklık değişimleri gibi nedenler özellikleri sistemi savunmasını olumsuz etkiliyor.'' dedi. ''Bu nedenle, bağışıklığı sağlamak ve hastalıklardan korunmak için sürekli ve mevsime uygun beslenme tarzını benimsemek oldukça önemlidir.'' şeklinde sözlerine devam etti.
Bu dönemde en çok merak edilen hangisinin değişimi için önemli olduğudur. Öncelikli olarak, C vitamini açısından zengin portakal, mandalina, greyfurt, limon gibi narenciyeler, kivi, kuşburnu çayı, renkli biberler ve maydanoz gibi besinleri kış aylarında sofralarınızdan eksik etme. C vitamininin iyi kaynakları olan bu besinler, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklardan korunmak için faydalıdır.
Bağışıklık savunması için önemli olan bir diğer besin bileşimi de antioksidan kaynağı olan renkli sebzeler ve meyvelerdir. Renkli sebze ve meyveler, hem protein sistemini genişletir hem de kışa bağlı olarak düşen enerji seviyesini artırır hem de toplam tüketimi olan vitamin ve mineralleri sağlar. Ayrıca yoğurt ve kefir gibi probiyotiklerin de sağlığının katkısı büyüktür.
Uzm. Dyt. Aksoy, soğuk havalarda soğutma sistemlerine dikkat ederek ''Kış sırasında hava sıcaklıklarının düşmesine, terlemenin izolasyonuna bağlı olarak su tüketimi de genellikle azalır, ancak sıvı tüketiminin yıllık her döneminde devam eder.'' Dolayısıyla günde 2-2,5 litre su tüketimi, metabolizmanın düzgün çalışması ve sürdürülebilirliğinin atılması önemlidir. Kışın suda zorlananlar hastalıklara karşı önleyici bitki çaylarını da tercih edebilirler. Düzenli ilaç kullananlar, kronik hastalık veya besin alerjisi olanlar bitki çayı seçimi daha dikkatli olmalıdır.'' şeklinde uyardı.
Sonbaharla birlikte hareketsizlik ve yüksek kalorili beslenmeye yönelme, tatlı krizleri gibi davranışlar beraberinde fazla kiloyu da getiriyor. Enerji yoğunluğu yüksek, işlenmiş paketli gıdalardan ve aşırı şekerli yiyeceklerden fayda, vücudun savunma sistemi, kilo kontrolü ve genel sağlık açısından önemlidir. Bu yiyeceklerin yerine tam gelirli ürünler, ceviz, fındık, badem, avokado gibi sağlıklı yağlar, süt ürünleri, sebze ve meyveler tercih edilebilir.
Antiinflamatuar özellikleri nedeniyle kış aylarında yiyecek ve içeceklerinize zencefil ve zerdeçal eklemeyi ihmal etmemelisiniz.
Uzm. Dyt. Aksoy, sözlerine devam ederek beslenme konusunda önerilerde bulundu. ''Kış aylarında sağlıklı bir beslenme planı, bağışıklığı ile süreleri ile aynı zamanda kış aylarında dayanıklılığa yakalanma riski de azalır.Mevsimsel sağlıklı besinlerle zenginleştirilmiş bir beslenme planı, hem sağlıklı hem de enerji dolu, ruha iyi gelen bir kış geçirmenizi sağlar. Mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin seviyesini artıracak muz, ananas, ceviz, fındık, badem, peynir, yumurta, et, balık gibi yiyeceklere da beslenmenizde yer vermelisiniz. Bu besinlerin tüketilmesi ve besin öğelerinin güneşten yararlanılması, egzersiz yapılması zihinsel sağlığa ve ruh haline destek olacaktır.''
Benzer Yazılar
Akut veya kronik hastalıklara sahip olan insanlar için oruç ibadeti sakıncalı olabilecekken kronik rahatsızlığı bulunan bazı bireyler yine de oruç tutmayı isteyebilirler. Bu durumda sağlık takiplerini yapan hekimlerin ve diyetisyenlerin önerilerine uyarak hareket etmeleri gerekmektedir.
Herhangi bir yemeği el ile yediğimizde aslında hastalıklara büyük bir kapı açıyoruz.
Kurban kesimini takiben, eti en azından 1 gün buzdolabında dinlendirdikten sonra tüketin.
Günde 3 ana ve 3 ara öğün olmak üzere, öğün periyodu atlanmamalı.
Sütüm gelmiyor endişesiyle hemen mamaya başlamak doğru değil.