Kısırlığa Yol Açan Nedenler
Kısırlık (İnfertilite) Nedir?
Bir sene boyunca korunmadan cinsel ilişkiye girilmesine rağmen çocuk sahibi olamama durumuna kısırlık denilmektedir. Bu konu ile ilgili hem kadınlarda hem de erkeklerde birçok sorunlar oluşabilmektedir. Çiftlerin uzman bir doktor tarafından muayene edilerek sorunun nedeninin belirlenmesi ve kişiye en uygun tedavi yöntemi uygulanması gerekmektedir.
Kadınlarda Görülen Kısırlık Nedenleri
Genel olarak ileri yaşlarda yumurta rezervlerinin azalması ile ortaya çıkan pelvik aksaklıklardan oluşmaktadır. Rahimde oluşan kitleler, yumurtlama bozukluğu, doğuştan gelen anomalileri kapsamakta olan sorunlar kadınların %30’unda görülebilmektedir.
Kadınlar Kısırlığında Karşılaşılan Faktörler
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
- Trioid hormon bozuklukları
- Önceden geçirilmiş rahim ve yumurtalık operasyonları
- İlerleyen yaşlarda yumurta rezervlerinin azalması durumu
- Bağışıklık sistemi hastalıkları
- Genital enfeksiyonlar
- İltihaplı hastalıklar
- Doğuştan fallop tüplerinin olmaması durumu
Erkeklerde görülen kısırlık nedenleri nelerdir?
Erkeklerde görülen kısırlık sperm kalitesinin ve sayısının yeterli olmadığı hastalarda görülmektedir. Bu durum erkeklerin %30’unu içermektedir. Hamilelik için sağlıklı sperm hücrelerin olması gerekmektedir. Genel olarak sperm kalitesini olumsuz etkileyen rahatsızlıklardan dolayı kısırlık görülmektedir. Erkeklerde ilişki sırasında sertleşememe ve geriye boşalma vb. işlevsel bozukluklar görülmektedir. Bu durumlar kısırlık nedenleri arasına girmektedir. Uzman doktorlar tarafından muayene edilmesi ve en uygun tedavi şekli belirlenerek, uygulanması gerekmektedir.
Erkek Kısırlığına Neden Olan Diğer Faktörler
- Sigara ve alkol kullanımı
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
- Sperm kanallarının tıkalı olması
- Testis kanseri
- Testis travması
- Genital enfeksiyon
- Meni de sperm bulunmaması durumu
- Hormon bozuklukları
- Kullanılmakta olan bazı ilaçlar
- Kimyasal maddelere ve radyasyona maruz kalma durumu
- Kaplıca, sauna, hamam vb. çok sıcak ortamlarda bulunmak sperm üretimini olumsuz yönde etkilemektedir.
Benzer Yazılar
Miyom, kadınlarda sıkça karşılaşılan iyi huylu tümörlere verilen isimdir. Genellikle 30-40 yaş arasındaki kadınların yaklaşık %25-%50’sinde görülür. En önemli risk faktörleri; hiç doğum yapmamış olmak, genetik faktörler, obezite ve siyah ırktır.
Bir de hamileliğiniz içerisinde bulunduğumuz bu döneme denk geldiyse, normalden biraz daha zorlanacaksınız demektir.
Genital bölge, karın ve kasık bölgesinde; sancı, ağrı, yanma, akıntı, kötü koku ve kaşıntı gibi belirtilerle kadınlarda sık sık görülen rahim ağzı enfeksiyonu, kadınların korkulu rüyası diyebiliriz.
Rahim filmi bir diğer adıyla HSG (Histerosalpingografi), rahim boşluğunu görüntülemek için
Tıp alanındaki gelişmeler sayesinde klasik cerrahi uygulamaları yerini; daha küçük yara izi ve daha az ağrı ile sonuçlanan laparoskopik cerrahiye bıraktı.
Yumurtalıklarda küçük ve iyi huylu çok sayıda kistlerin oluşumlarıyla meydana gelen polikistik over, adet düzensizliği ile birlikte kendisini gösterir. Ayrıca kilo artışı, tüylenme ve sivilce gibi birçok şikayete de neden olur.
Birçok farklı neden bulunmakla birlikte en sık karşılaşılan durum doğumsaldır.
Hamilelik; döllenmeden, doğuma kadar bir kadının vücudunda birkaç adımda gerçekleşir.
Ramazan ayı ruhen ve bedenen arınma ayı olmakla birlikte yaz aylarında nefsin tutulması gereken süre 17 saatten fazladır. Bu süreye adaptasyon ilk günlerde gebe olmayan insanlar için dahi kolay olmazken gebelerin bu kadar uzun süre yemek yemeden, su içme