Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Kızamık Nedir?

Kızamık Nedir?

Kızamık nedir?

Kızamık veya diğer bir adıyla rubeola, özel bir virüsle meydana gelen oldukça bulaşıcı bir enfeksiyondur. İlk bulgu ve belirtileri; yüksek ateş ve hissedilen halsizliktir. Belirtiler; öksürük, gözlerde kızarma, titreme ve ağızda oluşan beyaz lekelerle devam eder. Kızamığın en büyük belirtisi olan kırmızı lekeler ve döküntüler zaman geçtikçe daha çok belirginleşir. Saç çizgisi ve kulak çevresinden başlayan kırmızı lekeler yüz, boyun, göğüslerler şeklinde ilerleyerek tüm vücuda yayılır.

Kızamık virüsü bulaştıktan 8-14 gün sonra belirtiler ortaya çıkmaktadır. Hastalığı diğer hastalıklardan ayırt etmeyi sağlayan spesifik bulgular döküntüler ortaya çıkmadan 3-4 gün önce görülen burun akıntısı, gözlerde kızarma ve çapaklanma, öksürük ve ateştir. Döküntüler ortaya çıkmadan 1-2 gün öncesinde ise ağız içerisinde komplik lekeler oluşur. Kızamık olan bir kişide 6-7 gün boyunca ateş görülebilir.

Kızamık neden olur?

Rubeola virüsü oldukça bulaşıcıdır. Hastalığa yakalanan kişinin burun mukozasında ve boğazında yaşar. Rubeola virüsünü taşıyan kişi döküntüler ortaya çıkmadan 4-6 gün önce virüsü yaymaya başlayabilir. Hastayla fiziksel temasta bulunmak, konuşma, öksürme ya da hapşırma sırasında hastanın tükürük parçalarına maruz kalmak kızamığın bulaşmasına sebep olur.  Kızamık virüsü bulaştığı yerde ve ya havada 2 saat boyunca canlı olarak kalır ve başkalarına bulaşabilir. Çocuk hastalığı olan kızamık çocuk yaşlarda hastalığa yakalanmayan bireylerde de görülebilir; fakat hastalığı bir kez atlatan kişilerde tekrar etmez.

Kızamıktan nasıl korunulur?

Kızamıktan korunmanın tek yolu kızamık aşısı olmaktır. Kızamığa karşı oldukça etkili olan bu aşı 1970 yılından beri ülkemizde kullanılmaktadır.

Kızamık aşısı, iki doz halinde uygulanır. İlk doz 12’nci ayını doldurmuş bebeklere 15’inci ayına kadar, ikinci doz ise 4-6 yaşları arasında uygulanır. Aşı, hamilelik dönemi dışında yetişkinlerde de uygulanabilir. Hamilelik sırasında anneyi koruması ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi için hamilelik öncesinde uygulanabilir.

Kızamık tedavisi nasıl olur?

Kızamık hastalığı için özel bir ilaç geliştirilmemiştir. Hastalık sırasında ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar, öksürük için ise şuruplar önerilir. Kızamık hastalığında, hastanın evde bakımı oldukça önemlidir. Hastanın kaldığı odanın ısısı 20 derece civarı olmalı ve odası sık sık havalandırılmalıdır. Kişi istirahat etmeli ve bol sıvı tüketmelidir. Sindirimin kolay olması için sıvı besinler ve üst solunum yollarını rahatlatmak amacıyla sıcak içecekler önerilir.

Benzer Yazılar

Çocuklarda Boyun Eğrilikleri Neden Olur?
Çocuklarda Boyun Eğrilikleri Neden Olur?

Eğer hemen fark ettiyseniz; doktorunuzun da önerdiği egzersizlerle, 6 ay kadar bir süreyle boyun eğriliklerini düzeltebilirsiniz.

Devamı

Kawasaki Hastalığına Dikkat!
Kawasaki Hastalığına Dikkat!

Kawasaki hastalığı, ilk kez 1967 yılında Japonya’da genç bir doktor, Tomisaku Kawasaki tarafından keşfedildi. Başta Japonya olmak üzere hastalık en sık Asya ülkelerinde görülmektedir.

Devamı

Öğrenme Güçlüğü Nedir?
Öğrenme Güçlüğü Nedir?

Öğrenme güçlüğü; dinleme, konuşma, okuma, yazma ve mantık yürütme gibi yeteneklerin gösterilmesinde zorluk çekilmesi durumudur. Bunun yanı sıra; kişinin bilgi depolama, işleme ve üretme alanlarındaki başarısını da olumsuz yönde etkiler.

Devamı

Çocuklarda Ateşlenme Neden Olur?
Çocuklarda Ateşlenme Neden Olur?

Çocuklarda ateşlenmede en çok gösterilen nedenlerden birisi enfeksiyonlardır. Bu enfeksiyonlara en sık rastlanan üst solunumda gerçekleşen enfeksiyonu örnek olarak gösterebiliriz.

Devamı

Geniz Eti Yüz Şeklinden Okul Başarısına Kadar Çocukları Etkiliyor!
Geniz Eti Yüz Şeklinden Okul Başarısına Kadar Çocukları Etkiliyor!

Yaklaşık olarak beş yaşındaki her iki çocuktan birinde, geniz eti ve bunlara bağlı sorunlar görülür.

Devamı

Yenidoğan Testis Torsiyonuna Dikkat!
Yenidoğan Testis Torsiyonuna Dikkat!

Testisler anne karnında gelişirken böbrek bölgesinde oluşur. Testisin damar ve sinirleri böbrek bölgesinden gelir. Yani uzun bir sap ile aşağıya iner. Bu yerleşme tam anlamıyla olmayabilir. Herhangi bir yerde takılı kalır.

Devamı

Çocuğunuzda İştahsızlık Varsa Dikkat!
Çocuğunuzda İştahsızlık Varsa Dikkat!

Çocuklarda sık sık görülen problemlerden biri iştahsızlıktır

Devamı

Olumsuz Ebeveyn Tutumları Çocuklarda Psikolojik Sorunlara Neden Olur!
Olumsuz Ebeveyn Tutumları Çocuklarda Psikolojik Sorunlara Neden Olur!

Çocuğun istenmeyen davranışı karşısında bağırmak, o an için doğru ve tek çözüm gibi görünüyor olsa da, sonrasında çocukta olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Devamı

Çocuklarda Alt Islatma Sorununun Çözümleri
Çocuklarda Alt Islatma Sorununun Çözümleri

Alt ıslatma sorununda kalıtsal faktörler önemli nedeni oluşturmaktadır.

Devamı

Topuk Kanı Taraması Nedir?
Topuk Kanı Taraması Nedir?

Yeni doğan bebeğin topuğundan alınan birkaç damla kan, doğumsal hastalıkların araştırılmasına yardımcı olur. Bu test topuk kanı taraması olarak bilinir.

Devamı