Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Koronavirüs Sürecinde Sahur Ve İftar Önerileri

Koronavirüs Sürecinde Sahur Ve İftar Önerileri

Koronavirüs Sürecinde Sahur Ve İftar Önerileri

Koronavirüs salgınının artması ve Ramazan ayının gelmesiyle birlikte hepimizde “Ramazanda nasıl beslenmeliyim?”, “Sahurda ne yemeliyim?”, “Koronavirüsü atlattım oruç tutabilir miyim?” , “Koranavirüse karşı bağışıklığımı düşürmeden oruç tutabilir miyim?” gibi aklımızda pek çok soru işaretleri oluşmaya başladı. Peki nasıl beslenmeliyiz? İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. İrem Aksoy, açıkladı.

Akut veya kronik hastalıklara sahip olan insanlar için oruç ibadeti sakıncalı olabilecekken kronik rahatsızlığı bulunan bazı bireyler yine de oruç tutmayı isteyebilirler. Bu durumda sağlık takiplerini yapan hekimlerin ve diyetisyenlerin önerilerine uyarak hareket etmeleri gerekmektedir.

Koranavirüse Karşı Bağışıklığımı Düşürmeden Oruç Tutabilir Miyim?

Son iki yıldır Ramazan ayı ile birlikte akla gelen önemli soru; ‘‘Oruç ibadetini yerine getirmek koronavirüse karşı bağışıklığı düşürerek vücudu savunmasız hale getirir mi?’’ oldu. Buna bağlı olarak oruç tutacak olan bireylerin beslenme ve yaşam tarzı hakkındaki merak ettikleri sorular gitgide büyümektedir. Koronavirüse karşı bağışıklığımızı düşürmeden oruç ibadetimizi yerine getirmek elbette mümkün. Bu konuyla ilgili literatür taramalarının sonucunda orucun, metabolizma, vücut ağırlığı, vücut kompozisyonu ve oksidatif stres gibi birçok unsuru etkileyebildiği görülmüştür. Fakat asıl merak edilen, orucun koronavirüs enfeksiyonuna karşı bağışıklığa olan etkisinin anlaşılması.

Koronavirüs enfeksiyonuna yakalanmanın veya semptomlarının ağır seyretmesinin oruç tutmakla bir ilgisinin olup olmadığına karşı literatürde bilinen bir kanıt yoktur. Ancak Dünya Sağlık Örgütü(WHO) geçtiğimiz yıl Nisan ayında bu konu ile ilgili rehberlik etmesi açısından bir bildiri yayınlamıştır. Buna göre önceden oruç ibadetlerini yerine getirirken herhangi bir sağlık problemi yaşamayan ve kronik olarak bir hastalıktan müzdarip olmayan bireylerin koronavirüs riski de göz önünde bulundurularak oruç tutmalarında bir sakınca olmadığını belirtmiştir. Bu durumda oruç ibadetini yerine getirirken 

koronavirüsten korunmak için en gerekli şey bağışıklığı güçlü tutmak olacaktır.

İftar İle Sahur Arasında Ne Kadar Su Tüketilmelidir?

Vücutta enfeksiyon ile savaşan önemli bağışıklık hücrelerini taşıyan ve dolaşım sistemindeki lenf adı verilen bir sıvı büyük ölçüde sudan oluşur. Susuz kalmak, lenf hareketini yavaşlatır ve böylelikle bağışıklık sisteminin bozulmasına da neden olabilir. Bu nedenle iftar ve sahur arasında minimum 2 litre su tüketilmelidir.

Oruç Tutarken Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlü Tutulabilir?

Vücutta çoğu şeyde olduğu gibi, bağışıklık sistemini güçlendirmenin de anahtarı sağlıklı beslenmedir. Sağlıklı beslenme, yeterli ve dengeli bir şekilde besin gruplarını; sebze, meyve, baklagiller, tahıllar, kaliteli proteinler ve sağlıklı yağları beslenmenize ihtiyacınız kadar dâhil etme anlamına gelir. Sağlıklı bir diyet programı uygulamak, bağışıklık sisteminin ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamanın yanı sıra, yeterli miktarda faydalı besin ögeleri almaya da yardımcı olur.

Yeterli ve Kaliteli Bir Uyku İçin Kaç Saat Uyumalıyız?

Uykudan yoksun olmayan bir bağışıklık sistemi vücut savunmasında daha güçlüdür. Yetişkinler günlük 6-8 saat uyumaya odaklanmalıdır.  Yapılan araştırmalar, yeterli ve kaliteli uyku alamayan kişilerin, hastalanmaya daha yatkın olduğunu göstermiştir. 

Bir Günlük Örnek Ramazan Menüsü:

Sahur menüsü;

  • 2 yumurtalı sebzeli omlet
  • 1 dilim beyaz peynir
  • 1-2 dilim tahıllı ekmek
  • Domates-salatalık-biber-mevsim yeşillikleri
  • 1 porsiyon taze meyve
  • Su

İftar menüsü;

  • 1 adet hurma
  • Su
  • 1 kâse mercimek çorba

--10 dakika ara—

  • 6-7 yemek kaşığı tavuk sote
  • Salata
  • 1 su bardağı ayran
  • 1-2 dilim tahıllı ekmek

Ara öğün;

  • 1 porsiyon taze meyve
  • 10-12 adet çiğ fındık veya çiğ badem
  • Bitki çayı

Benzer Yazılar

6 Maddede Metabolizmayı Canlandırmak Bizim Elimizde!
6 Maddede Metabolizmayı Canlandırmak Bizim Elimizde!

Metabolizmayı canlandırmak bizim elimizde!

Devamı

Aminoasit Kullanımı Zararlı mıdır?
Aminoasit Kullanımı Zararlı mıdır?

Amino asitler vücudumuzda protein yapımı, hormon üretimi gibi yaşamsal süreçler için gereklidir.

Devamı

Kan Şekeri Değeri Ne Olmalı?
Kan Şekeri Değeri Ne Olmalı?

Kan Şekeri Değeri Ne Olmalı?

Devamı

Sağlıklı Beslen Meme Kanseri Riskini Düşür!
Sağlıklı Beslen Meme Kanseri Riskini Düşür!

Sağlıklı beslenme, kadınlarda en sık görülen meme kanseri görülme olasılığını da düşürüyor!

Devamı

Vücudumuzun Şekerli Besinlerle İmtihanı!
Vücudumuzun Şekerli Besinlerle İmtihanı!

Şeker içeriği yüksek besinler vücudumuza enerji sağlamaları dışında, alındığı kaynağa ve de miktarına dikkat edilmezse zarar verebilmekte, bizi bazı hastalıklar ile karşı karşıya bırakabilmektedir.

Devamı

Bazal Metabolizma Nedir?
Bazal Metabolizma Nedir?

Bazal Metabolizma Nedir?

Devamı

Ramazan Ayında Sağlıklı Kalmak İçin Öneriler!
Ramazan Ayında Sağlıklı Kalmak İçin Öneriler!

Herhangi bir sağlık problemi olmayan kişiler için, ramazan ayında oruç tutmanın, genel sağlığımız üzerindeki olumlu etkilerini hepimiz biliyoruz. Ancak ramazan ayında zaman zaman, ihmal edilen bazı davranışlar sağlığımızı olumsuz etkileyebilmektedir.

Devamı

Oruç Tutarken Kilo Almayın!
Oruç Tutarken Kilo Almayın!

Ramazan ayında uzun süren açlıklar kan şekerinde belirgin düzeyde düşmelere sebep olmaktadır. Kişiler iftar anında hızlı bir besin alımı yaşarlarsa kan şekerinin hızla yükselmesine neden olacağından ağırlık çökmesi hissi, yorgunluk ve uyku hali şikayetler

Devamı

Kanserin Tekrarlama Riski Nasıl Azaltılabilir?
Kanserin Tekrarlama Riski Nasıl Azaltılabilir?

Çağımızın hastalığı kanser! Dünya genelinde görülme sıklığı olarak tüm hastalıklardan daha çok karşımıza çıkan kanser hastalığı, birçok çeşidiyle insan hayatını zorlaştırmaktadır.

Devamı

Güçlü Kemiklere Sahip Olmanın Kolay Yolu
Güçlü Kemiklere Sahip Olmanın Kolay Yolu

Yaşımız ilerledikçe kemiklerimizdeki protein örgüsü seyreliyor. Yaşlanan kemiklerimizin kalsiyum ağırlıklı mineral maddesi azaldıkça, daha kolay kırılır hale geliyor.

Devamı