Kortizon Nedir?
Kortizon nedir?
Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan kortizon, böbreküstü bezlerinde üretilen oldukça önemli bir hormondur. Vücuda birçok faydası olan ve ilaçlara da katılan kortizon, fazla kullanıldığında veya üretildiğinde ise pek çok ciddi hastalığa sebep olabilir. Vücudun kortizon üretimi, kişiden kişiye göre değişmektedir. Stresli, gergin ve sinirli olduğumuz zamanlarda ise vücuttaki kortizon seviyesi artmaktadır.
Kortizon ne işe yarar?
Kortizon; antialerjik, bağışıklığı baskılayan ve iltihap kurutucu etkileri olan bir ilaçtır. Vücutta iltihabın birikmesini engeller. Azlığında vücutta iltihap görülmesi artar. Kişinin vücudunda kortizon üretimi yeterli miktarda yapılmadığında, kortizon yüklemesi dışarıdan yapılmaktadır. Kortizonlu ilaçların; enjeksiyon, hap ve merhem şeklinde formları vardır. Kortizon; birçok ciddi hastalığın tedavisinde kullanılmakla birlikte; astım ve alerji ataklarının önlenmesinde oldukça önemlidir. Deri hastalıkları, ülseratif kolit, egzama, romatizmal hastalıklar, alerjik rahatsızlıklar, kan hastalıkları, sinir sistemi, kalp/damar hastalıkları, tümör tedavileri, karaciğer hastalıkları, böbrek ve idrar yolu rahatsızlıkları, zehirlenmeler, güneş çarpmaları ve göz hastalıkları gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Ancak kortizon vücuda fazla verildiğinde, bunun çok ciddi yan etkileri olabilmektedir. Kortizonun dozu, bu noktada oldukça önemlidir. Kortizonlu ilaçlar, hekim kontrolünde kullanılması gereken ilaçlardır.
Kortizonun yan etkileri nelerdir?
Kortizonun yan etkileri vücudun tüm bölgelerinde, çeşitli şekillerde görülebilir. Vücutta şişlik veya karın bölgesinde yağlanma, bulantı, çocuklarda gelişim bozuklukları, kemik erimesi, şeker ve tansiyon yükselmesi, reglde düzensizlik, kilo alma, katarakt, ciltte sivilce, kuruluk ve tüylenme, kas zayıflığı, uykusuzluk, nefes darlığı, baş dönme veya ağrısı ve de duygu durum, depresyon değişimleri gibi psikolojik olarak da birçok olumsuz yan etkisi bulunmaktadır. Bu belirtiler hissedildiği anda, kişi hemen doktoruna danışmalıdır.
Kortizon tedavisi uygulanan kişiler nelere dikkat etmelidir?
Kortizon tedavisi alırken, kortizonun olumsuz etkilerini azaltmak için yapılması gereken birkaç önemli şey vardır. Bunlar;
- Yağ oranı yüksek besinlerden uzak durmak
- Karbonhidrat ağırlıklı beslenmemek
- Egzersiz, spor veya bol yürüyüş yapmak
- Tuzsuz beslenmek
- Kolesterole dikkat etmek
- Sigara ve alkolden uzak durmak
- Kafein tüketimini sınırlandırmak
- Kalsiyum ve proteinden zengin içeren besinler tüketmek
- Sağlıklı gıdaları tercih etmek
şeklinde sıralanabilir.
Benzer Yazılar
Egzama kızarıklık, kaşıntı ve döküntülere sebep olan bir cilt rahatsızlığıdır.
Ciltte kabartı, kaşıntı ve döküntülere neden olan cilt hastalığı olarak görülmektedir.
Tedavi edilmediğinde enfeksiyonlara ve iltihabın kemiğe kadar ilerlemesi söz konusu olabilir.
Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan kortizon, böbreküstü bezlerinde üretilen oldukça önemli bir hormondur. Vücuda birçok faydası olan ve ilaçlara da katılan kortizon, fazla kullanıldığında veya üretildiğinde ise pek çok ciddi hastalığa sebep olabilir.
Estetik ameliyatlar her yaşın vazgeçilmezi! Her yaş grubunda yapılan estetik operasyonlar
Kış mevsimi, cilt kuruluğunun özellikle görüldüğü ve artış gösterdiği dönemdir.
Egzama, çeşitli nedenler ile ortaya çıkan bir deri hastalığıdır
Ortak kullanılan havuzlar; ishal, mantar, idrar yolları, kulak ve göz enfeksiyonlarına sıklıkla sebep olur.
Kanser, bir organ veya dokuda beliren bazı anormal hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla gelişen, kötü huylu tümörlerdir.