Kulağa Su Kaçması Durumunda Ne Yapmalıyız?

Kulağa su kaçması nedir?
Kulağa su kaçması hemen hemen herkesin hayatında en az bir kez karşılaştığı rahatsızlıklardan birisidir. Kulakta dolgunluk hissi, ağrı gibi semptomlar ile ortaya çıkan kulağa su kaçmasının birçok farklı nedeni olabilir. Çeşitli yöntemler ile tedavi edilebilen kulağa su kaçması sorunu yaşam kalitenizi büyük ölçüde düşüren bir etken olduğu için dikkat edilmesi gereklidir.
Kulağa su kaçması durumunda ne yapmak gerekir?
Normalde herkesin kulağına su kaçabilir. Kulak, dış kulak yolu kapalı bir ortamdır. Kapalı bir ortam olduğu için kulak zarından gelerek geri döner. Eğer burada kulak kiri var ise dışarıdan gelen su şişmesini sağlar. Bu durumda da kulak kapanır. Kulağa su kaçması şikayetleri başlamış olur. Aslında kulağa kaçan herhangi bir su olmayabilir ya da kaçan su birkaç dakika sonra kendiliğinden çıkarabilir. Ancak, dış kulak yolunda kir var ise kulağa giren su ile birlikte bu kir şişer ve kulağı tıkar. Genel olarak bazı insanlarda dış kulak yolunda çok fazla kir oluşur. Bu rahatsızlığı yaşayan kişiler mutlaka yaz mevsiminden önce uzman bir kulak burun boğaz doktoruna gitmeli ve kulağını temizletmelidir.
Kulak zarı delik kişilerde ne gibi sorunlara neden olur?
Kulak zarı delik olan kişilerde kulak yoluna giren su delik olan zardan geçerek doğrudan orta kulağa geçer ve orta kulaktaki zarlar yoluyla da iç kulağı etkiler. Orta kulağa geçen su içerdiği klor, tuz veya mikroplar yoluyla orta kulak mukozasını irrite ederek iltihaba ve bunu sonucu olarak da iltihaplı kulak akıntısına yol açar ve de işitme azalabilir. Kulak iltihabı kronikleşerek iç kulağı ve denge organını etkileyebilir. İltihap tedavi edilmeyip kronikleşirse ileri vakalarda menenjit ve yüz felci gibi komplikasyonlara da yol açabilir.
Kulağa su kaçması durumunda yapılmaması gerekenler nelerdir?
Kulağa çubuk, parmak vb. cisimler sokarak kulağı kurcalama sonucu kulak kanalını yaralama, kulaktaki suyun daha içeriye itilmesidir. Yabancı bir cisim ile kulak içerisinin karıştırılması suyun kulak zarını delerek kulakta kanamalara ve yaralanmalara yol açabilir.
Benzer Yazılar
Eğer koku alamıyorsanız hemen telaş yapmanıza gerek yok. “Koku alamıyorum” dediğiniz durumun ne zaman ortaya çıktığını hatırlamaya çalışmanız gerekmekte. Bu bir viral enfeksiyon sonrası bir kaç günlük bir durum ise geçici olabilir.
Ağız içinde çıkan beyaz renkli içi su dolu küçük yaralara aft denir. Aft denilen rahatsızlık genel olarak insanların dilinde, dudağında, damağında, yanak içlerinde görülür. Bu rahatsızlığı olan kişi afttan dolayı canı acıdığı için rahat bir şekilde yemek yiyemez ve su içemez.
Yaklaşık olarak beş yaşındaki her iki çocuktan birinde, geniz eti ve bunlara bağlı sorunlar görülür.
Yüz mimik kaslarının beyinden gelen uyaran fasiyal sinir lifinin birçok nedenden dolayı hasar görmesi ile yüzde oluşan hareket kaybına yüz felci denilmektedir.
Günümüzün en yaygın hastalıklarından biri olan sinüzit, nasıl tedavi edilir, sinüzit olmaktan kendimizi nasıl koruruz, sinüzitin belirtileri neler?
Hava sıcaklıkları değişmeye başladı, grip kendini gösterdi. Gribal enfeksiyonların arttığı bu dönemde gribe yakalanmadan ne gibi önlemler almalıyız?
İşitme kaybı her yaşta hayatımızı etkileyen önemli bir sağlık problemi. Çocukluk çağında doğumsal veya hastalıklara bağlı işitme kayıpları meydana gelirken, çalışma hayatı ile gürültüye maruz kalma işitme sorunlarının gelişiminde etkili oluyor.
İşitme kaybının etkileri kendisini kademeli olarak göstermektedir.
Kulakta ya da kafanın içinde duyduğunuz sesleri kulak çınlaması olarak tanımlanır.
Halk arasında iç kulak kristallerinin yerinden oynaması olarak bildiğimiz vertigo (BPPV); başın pozisyonu ile birden başlar ve kısa sürerek tüm dünyanın başınıza yıkılmış olduğu hissini veren bir baş dönme çeşididir.