Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Küme Tipi Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Küme Tipi Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Küme tipi baş ağrısı nedir?

Küme tipi baş ağrısı, birkaç haftalık kümeler olarak hissedilir ve gece uykudan uyandıracak kadar şiddetlidir. Çoğu zaman tek yanlıdır ve göz çevresinde oyucu bir ağrı olur. Sık yaşanan ataklar sonrasında iyileşme süresi gelir; ama bu süreç haftalar, aylar, hatta yıllar boyu bile devam edebilir. Hayati tehlikesi bulunmasa bile, yaşam kalitesini ciddi derecede etkileyen şiddetli bir baş ağrısıdır. Uygulanacak etkin bir tedavi ile bu atakların süresi kısaltılabilir ve ağrının daha az katlanabilir hale gelmesi sağlanabilir.

Küme tipi baş ağrısının belirtileri nelerdir?

Küme tipi baş ağrısı, çoğu zaman bir belirti vermeden başlar. En sık rastladığımız belirtiler; göz kapağının düşmesi, gözün çevresinde şişlik, yüzde kızarma, tek taraflı ağrı ve etkilenen hangi bölgesi ise o tarafta hissedilen burun tıkanıklığı, huzursuzluk ve şiddetli ağrıdır. Hissedilen ağrı bazı durumlarda; yüz, baş, boyun ve omuz bölgelerine kadar yayılabilir. Küme baş ağrısı yaşayan kişiler, migreni olan kişilerin aksine; yatmak ve oturmak yerine, ileri-geri sallanmak veya ayağa kalkarak dolaşma ihtiyacı duyabilirler.

Küme döneminin özellikleri nelerdir?

Bir küme döneminin süresi 6 ila 12 hafta arasındadır. Her dönemin süresi ve atakların başladığı aylar, genellikle tutarlı devam eder. Çoğu insanda epizodik küme baş ağrısı olur. Bu ağrıda, bir senedeki ataklar arasında, bir aydan uzun süren düzelme dönemleri vardır. Bir başka küme baş ağrısı dönemi gelişinceye dek, ağrısız bir dönem olur. Tekrar bir küme baş ağrısı gelene kadar, döneme remisyon dönem denir. Kronik kümede ise ağrısız dönemler; bir yıl içinde, bir aydan daha kısa hissedilir. Bir küme dönemi süresi boyunca hissedilenler şu şekildedir:

  • Baş ağrısı; genellikle her gün hissedilir. Bazen ise gün içinde birden fazla ataklar olarak gelir.
  • Tek atağın süresi 15 dakika ila 3 saat arasındadır.
  • Ataklar, çoğu zaman her gün aynı saatte duyulabilme eğilimindedir.
  • Pek çok atak; uykudayken, geceleri gelişir ve kişiyi uykusundan uyandırır.
  • Çoğu atak uykuda, genellikle bir iki saat sonra, geceleri ortaya çıkar. Hastayı uykudan uyandırır.
  • Ağrı ansızın başlar ve yoğunluğu azalarak, tıpkı başladığı gibi aniden sonlanır.
  • Atak sonrasında pek çok kişi hissettiği ağrı nedeniyle bitkin ve yorulmuş hisseder.

Küme tipi baş ağrısının tedavisi nasıldır?

Bu ağrıyı tamamen iyileştirebilecek bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Uygulanan tedavinin amacı; ağrının şiddetini azaltmak, süresini kısaltmak ve böylelikle atakların önüne geçebilmektir. Yukarıda söz ettiğimiz gibi ansızın başlayan ve ansızın şiddeti azalan bu ağrılar için hızlı etki edebilen ilaçların kullanılmasıdır. Bu ilaçlar ile duyulan ağrıya karşı rahatlama sağlanır.

Benzer Yazılar

Küme Tipi Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
Küme Tipi Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Küme tipi baş ağrısı, birkaç haftalık kümeler olarak hissedilir ve gece uykudan uyandıracak kadar şiddetlidir. Çoğu zaman tek yanlıdır ve göz çevresinde oyucu bir ağrı olur.

Devamı

ALS Belirtileri Nelerdir?
ALS Belirtileri Nelerdir?

ALS, çizgili kaslarda ilerleyici erime ile kendini gösterir. ALS belirtileri sıklıkla; kol, omuz, bacak ve dilde seğirmeler, kas krampları, çizgili kaslarda kasılma, sarhoşvari konuşma-genizden konuşma, çiğneme yutma güçlüğü şeklinde kendini gösteriyor.

Devamı

MS Hakkında En Çok Merak Edilenler
MS Hakkında En Çok Merak Edilenler

Yorgunluk, kaslarda güçsüzlük, düzgün yürüyememe ve görme bozuklukları gibi belirtilerle MS ortaya çıkmaktadır.

Devamı

Beyni Sağlıklı Ve Genç Tutabilmenin Yolları
Beyni Sağlıklı Ve Genç Tutabilmenin Yolları

Beyni sağlıklı ve genç tutabilmenin çeşitli yolları vardır. Peki, bu konuda neler yapabiliriz?

Devamı

Alzheimer Yaşlanmanın Kaçınılmaz Sonu Değil!
Alzheimer Yaşlanmanın Kaçınılmaz Sonu Değil!

Alzheimer Yaşlanmanın Kaçınılmaz Sonu Değil!

Devamı

  Otizmi Anlamak İçin FARKINDA OL
Otizmi Anlamak İçin FARKINDA OL

Otizm, günümüzde birçok çocuğu etkileyen, belirtilerinin yaşamın ilk üç yılındaki erken gelişim evresinde başladığı bilinen ve yaşam boyu devam eden nörogelişimsel bir bozukluktur.

Devamı

10 Soruda Migren
10 Soruda Migren

Birçok kişinin, migrenin tedavisinin olmadığını sanması nörologları hep şaşırtır. Oysa migren için basit ve ucuz tedavi seçenekleri vardır. Yani MİGRENİN TEDAVİSİ VARDIR!

Devamı

Bell Paralizi Nedir?
Bell Paralizi Nedir?

Yüzde yer alan mimik kaslarına beyinden uyarılar gelir. Bu uyarıları getiren fasiyal sinir liflerinin birçok nedene bağlı hasar görmesine bağlı hareket kaybının gelişmesine yüz felci adı verilir. Aniden gelişebileceği gibi belli bir süre içinde evre evre olarak da meydana gelebilir.

Devamı

Kaliteli Bir Yaşam İçin, Kaliteli Uyku Şart!
Kaliteli Bir Yaşam İçin, Kaliteli Uyku Şart!

Her birey, sağlıklı ve verimli bir gün geçirebilmek için, farklı miktarlarda uykuya ihtiyaç duyar. Yani ideal uyku süresi diye bir kavram bulunmamaktadır.

Devamı

Myastenia Gravis Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Myastenia Gravis Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

İskelet kaslarında çeşitli seviyelerde zayıflamalara sebep olan hastalığa, myastenia gravis adı verilir. Bu hastalık kronik ve otoimmün bir sinir kas hastalığıdır. Sinir uyarılarını bilinçli bir şekilde kontrol ettiğimiz kaslara iletilmesindeki bir bozukluktan kaynaklanan myastenia gravis, doğuştan gelen ya da bulaşan bir hastalık değildir.

Devamı

Bölüm Doktorlarımız