Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Kurban Bayram’ında Et Tüketimine Dikkat!

Kurban Bayram’ında Et Tüketimine Dikkat!

Kurban Bayram’ında Et Tüketimine Dikkat!

Bayramlar, tüm aile bireylerini bir araya getiren, sevgi ve mutluluğun göstergesi olarak simgelenen geniş sofraların kurulduğu günlerdir…

Kurban Bayramı’nda, bayram geleneklerimizden olan tatlı, şeker tüketimine ek olarak kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığı artmaktadır. Bu dönemde şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet (şeker) hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir.

Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için; kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker) ve yüksek tansiyonu olan kişiler, kurban bayramı'nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli ve aşırıya kaçmamalıdır.

Alınması gereken önlemlerin herkes için geçerli olduğu unutulmayıp kurban bayramında da; sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına her zaman özen gösterilmelidir.

Kurban Eti Nasıl Tüketilmeli?

Etler sindirimi zor besinlerdir. Mide-bağırsak sorunu yaşayan bireyler tarafından hemen tüketilmemeli. Buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidir.

Kurban Etlerini Nasıl Pişirmeliyiz?

Kurban Bayramı'nda, etin tüketim miktarının yanı sıra pişirme yöntemlerine de dikkat edilmelidir.

Çiğ ya da az pişmiş olarak kesinlikle tercih edilmemelidir. Genellikler bayram da etin pişirme şekli olarak kavurma ve de mangal yöntemleri tercih edilmektedir. Eğer mangal yapılacaksa mutlaka et ile ateş arasında 15 cm kadar mesafe oranına dikkat edilmelidir. Çünkü etin yüksek ateşe maruz bırakılması sonucunda b1, b6, b12, folikasit gibi birçok vitamin kaybına sebep olduğu gibi aynı zamanda proteinin de denatüre olmasına neden olmaktadır. Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli "kanserojen maddelerin" oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir.

Sağlıklı bir kavurma eti yapmak istiyorsak, etin görünür yağlarını ayırdıktan sonra, ilave bir iç yağı, kuyruk yağı veya tereyağ eklemeden, suda haşlama yöntemi uygulanarak etin kendi yağında kavurmasını sağlamak daha doğru bir seçim olacaktır.

Kurban Etlerini Nasıl Saklamalıyız?

Kesim sıcaklığının düşmesi için, en az 5-6 saat bekletildikten sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Kurbanlık etler, henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına, poşet içinde veya hava almayacak durumda büyük parçalar halinde üst üste konulmamalıdır. Birer yemeklik olacak şekilde ayrılan etler buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir.

Bayramlarda da yeterli ve dengeli beslenme ilkelerine uygun miktarda et tüketirken çeşitlilik yaratmak için, diğer besin grupları olan ‘süt grubu’, ‘ekmek grubu’, ‘sebze grubu’ ve ‘meyve grubu’ ile aynı öğünde birlikte tüketmeye özen gösterilmelidir.

Benzer Yazılar

Lohusalık Döneminde Anneler Nasıl Beslenmeli?
Lohusalık Döneminde Anneler Nasıl Beslenmeli?

Lohusalık döneminde anne sütünü arttıran besinler nelerdir?

Devamı

Dünya Süt Günü: Bir Bardak Dolusu Sağlık
Dünya Süt Günü: Bir Bardak Dolusu Sağlık

İlk besin olan anne sütünden sonra, süt ve süt ürünleri tüm dünya genelinde temel besin gruplarından biri olarak kabul ediliyor.

Devamı

Vitamin Takviyeleri Gerekli Mi?
Vitamin Takviyeleri Gerekli Mi?

Vitamin Takviyeleri Gerekli Mi?

Devamı

Aralıklı Oruç Diyeti ile Zayıflama Yöntemi!
Aralıklı Oruç Diyeti ile Zayıflama Yöntemi!

Aralıklı Oruç Diyeti ile Zayıflama Yöntemi!

Devamı

Miha Bodytec EMS Cihazı ile 25 Dakikada Etkili Zayıflama!
Miha Bodytec EMS Cihazı ile 25 Dakikada Etkili Zayıflama!

Miha Bodytec EMS Cihazı ile 25 Dakikada Etkili Zayıflama!

Devamı

Diyabet Tedavisinde Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Diyabet Tedavisinde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Diyabetli bireylerin yaşam kalitelerinin arttırılması; beslenme, egzersiz, tıbbi tedavi ve eğitimden oluşan dört temel faktörde mümkün olmaktadır.

Devamı

Ramazan Bayramında Nasıl Beslenmeliyiz?
Ramazan Bayramında Nasıl Beslenmeliyiz?

Ramazan Bayramında Nasıl Beslenmeliyiz?

Devamı

Ramazanda Beslenmeye Dair En Çok Merak Edilenler!
Ramazanda Beslenmeye Dair En Çok Merak Edilenler!

11 ayın sultanı Ramazan geldi! 17 saat açlık sonrası beslenme düzenimiz elbette değişecek. Peki nasıl beslenmeliyiz?

Devamı

Malnütrisyon Nedir?
Malnütrisyon Nedir?

Malnütrisyon Nedir?

Devamı

Gebelikte Oruca Dikkat!
Gebelikte Oruca Dikkat!

Ramazan ayı ruhen ve bedenen arınma ayı olmakla birlikte yaz aylarında nefsin tutulması gereken süre 17 saatten fazladır. Bu süreye adaptasyon ilk günlerde gebe olmayan insanlar için dahi kolay olmazken gebelerin bu kadar uzun süre yemek yemeden, su içme

Devamı