Lipoma (Yağ Bezeleri) Tehlikeli Midir?
Lipoma (Yağ Bezesi) Nedir?
Vücutta bulunan yağ hücrelerinin çok fazla büyümesi ile meydana gelen iyi huylu kitlelerdir. Vücudun yağ hücrelerinin bulunduğu herhangi bir bölgesinde görülebilmektedir. Belirli bir yaş aralığı yoktur. Her yaşta görülebilmektedir. Fakat çocuklarda çok nadir görülmektedir. Vücudun her yerinde görülebilmektedir. Boyun, karın bölgesi, sırt, omuz, kollar ve bacalar en sık görülen yerlerdir.
Lipomlar Nasıl Oluşur? Neden Oluşur?
Hastanın yaptığı bir şeye göre oluşmamaktadır. Lipomların içinde yap hücresi bulunduğundan dolayı kilo almaya bağlı olarak büyüyebilmektedir. Her yaştan kişide görülür ve doğuştan da olabilmektedir.
Lipomalar Kimlerde Görülür?
Yaygın olarak görülen bir hastalıktır. 100 kişiden birinde lipoma görülebilmektedir. Lipoma sayısı birkaç adet veya daha fazla görülebilmektedir. Yani sayısı değişmektedir.
Vücutta Hangi Bölgelerde Görülür?
Sırt, boyun, kol ve bacaklarda, saçlı deride ve deri olan her bölgede görülmektedir.
Lipoma Semptomları Nelerdir?
Cildin alt kısımlarında görülmektedir. Çok yumuşak oldukları için dokunulduğunda hissedilmektedir. Lipoma acıya neden olmamaktadır. Yalnız bu durum lipomanın nerede bulunduğuna bağlı olabilmektedir.
Lipomanın Teşhisi
Uzman doktor tarafından muayene sırasında teşhis koyulmalıdır. Birçok vakada uzman doktorlar, lipomayı kolay bir şekilde teşhis edebilmektedir. Bazı bölgelerde ultrason ile teşhis koyabilmektedir.
Lipomanın Tedavi Yöntemleri
Genel olarak lipomaları aldırmaya gerek yoktur. Fakat bazı durumlarda hasta veya doktor lipomayı alabilmektedir. Bu durumun sebebi oluşan kitlenin lipoma olup olmadığını belirlemektir. Büyümeye devam eden bir lipoma var ise, sinirlere baskı yaparak veya bağırsak tıkanıklığına yol açarak semptomlara neden olmaktadır. Hasta lipmayı aldırmak isteyebilir ve genel olarak lokal anestezi yöntemi ile operasyon yapılmaktadır.
Lipomalar Kansere Dönüşebilir Mi?
Lipomaların kansere dönüşmesi oldukça nadirdir. Liposarkom yağ hücrelerinin kanserli olan tümörlerine denilmektedir. Lipomalardan kaynaklanmamaktadırlar. Fakat lipomalar değişkenlik gösterir veya yeni kitleler görülürse, mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır.
Benzer Yazılar
Küçük buruna sahip olan kişilerin hep ne kadar şanslı oldukları düşünülür.
Ciltte kabartı, kaşıntı ve döküntülere neden olan cilt hastalığı olarak görülmektedir.
Kanser, bir organ veya dokuda beliren bazı anormal hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla gelişen, kötü huylu tümörlerdir.
Organizmaların vücuda girmesi sonucunda ortaya çıkan cilt hastalığına mantar denir.
Cilt hastalıklarına tanı konulmaı; süreçteki karmaşıklık veya belirtilerin diğer hastalıklarla benzerlik göstermesi sebebiyle bazen gecikebilir.
Vücutta yer alan bazı dokularda normal olmayan sıvı birikimine ödem denir
Kronik bir hastalık olan sedef hastalığı bulaşıcı olmamakla birlikte sıklıkla dirseklerde, saçlarda, el veya ayaklarda ve dizlerde pullu ve kırmızı renkte görülebilmektedir.
Vücutta bulunan yağ hücrelerinin çok fazla büyümesi ile meydana gelen iyi huylu kitlelerdi
Dökülmenin tipi ve nedeni belirlenerek saç dökülmesinde tedavi planlanır.