Marburg Virüsü Nedir? Semptomları Nelerdir?
Marburg virüsü nedir? Semptomları nelerdir?
Marburg virüsüne neden olan belirtiler; yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı ve halsizliktir. Bu belirtiler aniden başlar, kas ağrıları bu seyre eşlik eder. Hastalıktaki 3. gün genellikle şiddetlenen işgal, karın ağrısı ve kusma ile devam eder. İshal gitgide şiddetlenir ve sıvı kaybı çok olur. Bu durumda metabolik bozukluklar da gelişebilir. Belirtilerin başladığı ilk gün itibariyle yaklaşık 1 hafta içinde deri döküntülerinin gözlendiği vakalar olmuştur. Ölümcül vakalarda ise vücuttaki birden fazla bölgede kanama geliştiği gözlemlenmiştir. Merkezi sinir sistemdeki tutulumun neden olduğu bilinçte bulanıklık ve karışıklık önemli belirtiler arasındadır. Hayati kayıplar ise 10 güne kadar uzanmaktadır.
Marburg virüsü nedeniyle şimdiye kadar kaç kişi hayatını kaybetti?
- 2017 yılında Uganda’da 3 ölüm meydana gelmiştir.
- 2012 yılında Uganda’da 15 vakada görülmüş, 4 ölüm meydana gelmiştir.
- 2005 yılında Angola’da 374 vakada görülmüş, 329 ölüm meydana gelmiştir.
- 1998-2000 yılları arasında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde görülmüş, 154 vakada 128 ölüm meydana gelmiştir.
- 1967 yılında Almanya’da 29 vakada görülmüş, 7 ölüm meydana gelmiştir.
Marburg virüsü nasıl bulaşır?
Marburg virüsü, doğrudan insandan insana bulaşabilir. Aynı zamanda virüsün bulaştığı yüzey ve cisimlere temas edilmesi halinde de bulaşıcılığı vardır.
Marburg virüsü nasıl teşhis edilir?
Marburg virüsünün neden olduğu hastalığın; sıtma, tifo, menenjit ve diğer ateşli hastalıklardan ayırt edilmesi önemlidir. Virüsün tanısını koymak için uygulanacak laboratuvar testleri şu şekildedir:
- Antikor enzimine bağlı immünosorbent deneyi (ELISA)
- Ters transkriptaz polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR)
- Antijen tespit testleri
- Serum nötralizasyon testleri
Marburg virüsü nasıl tedavi edilebilir?
Marburg virüsü ile ilgili belirlenmiş ve uygulanmakta olan bir tedavi protokolü yoktur. Hastalığın gidişatını hafifletmek için planlanan bir tedavi yöntemi de (aşı gibi) bulunmamaktadır. Yalnızca, hastalık süresi boyunca bağışıklık destekleyen tedaviler ile birtakım ilaçlar verilebilir.
Benzer Yazılar
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Servet Öztürk, Omicron varyantı ile ilgili önemli bilgilendirmelerde bulundu.
Hijyenik koşulların sağlanamadığı veya temizliğinde gereğinden fazla kimyasal madde kullanılmış havuzların gözümüze verebileceği zararların farkında mıyız?
Marburg virüsüne neden olan belirtiler; yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı ve halsizliktir. Bu belirtiler aniden başlar, kas ağrıları bu seyre eşlik eder.
AIDS; HIV virüsünün neden olduğu hastalıktır. HIV virüsünün neden olduğu bu hastalık bağışıklık sistemine büyük ölçüde zarar vermektedir. Enfeksiyon ve kanser oluşumunu hızlandırıyor.
Yaz mevsimine yaklaştığımız şu sıralarda, tatile gidebilecek miyiz? Denizden ve havuzdan, koronavirüs bulaşır mı?
Ebola virüsü hastalığı ölümle sonuçlanan bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığı olarak tanımlanır. Şüpheli bir durumda kanda virüs ya da virüse karşı antikorların bulunmasıyla tanı konulabilir. Ebola virüs hastalığının insan ya da hayvanlar için herhangi bir aşısı yoktur.