Nefroloji
Nefroloji; erişkinlerde normal böbrek işlevleri, hipertansiyon, böbrek yetmezliği, idrarda protein kaçağı gibi böbrek hastalıklarının tanı, tedavi ve takibi, son dönem böbrek yetmezliği tedavisinde, diyaliz (hemodiyaliz veya periton diyalizi) ve böbrek nakli gibi böbrek yerine koyma tedavilerine hazırlık ve takibi ile ilgilenen bir tıp dalı olup, İç Hastalıkları branşının yan dalıdır. Nefrolojinin çalıştığı alanlar arasında; diyabet, hipertansiyon, vaskülit ve romatizmal hastalıklar gibi böbreği etkileyebilen sistemik hastalıklar ile böbrek hastalığı sonucu gelişen hipertansiyon, kemik ve hematolojik hastalıklar gibi sorunlar yer almaktadır.
Nefroloji bölümüne, hastalar; idrar yolları enfeksiyonları, akut böbrek yetmezliği, kronik böbrek yetmezliği, idrardan kan gelmesi, idrardan protein kaçağı, böbrek taşları, hipertansiyon, asit-baz dengesi bozuklukları ve elektrolit bozuklukları nedeni ile gitmektedirler. Hastanemizde Nefroloji hizmetleri; modern tıbbın ölçütlerine uygun olarak, Nefroloji dalında uzmanlaşmış öğretim üyeleri başta olmak üzere uzman sağlık personeli tarafından yürütülmektedir.
Diyaliz tedavisi yöntemleri nelerdir?
Diyaliz tedavisi akut veya kronik olarak uygulanabilir. Akut diyalizde hemodiyaliz, periton diyalizi veya yavaş, sürekli yöntemler yapılabilir. Kronik diyaliz tedavisinde ise hemodiyaliz veya periton diyalizi uygulanabilir. Kronik hemodiyaliz tedavisi hastanın kalan böbrek fonksiyonlarına ve diyetle aldığı protein miktarına bağlı olmak üzere haftada 2-3 kez 4-6 saat süre ile tatbik edilir.
En yaygın kronik periton diyalizi yöntemi SAPD’dir. Sürekli ayaktan periton diyalizi, periton boşluğuna doldurulan diyalizatın birkaç saatlik bir dengelenme süresinden sonra, yenisi ile değiştirildiği basit bir yöntemdir. Genellikle günde dört kez yapılan işlem, hasta tarafından ve hastane dışında gerçekleştirildiği için, SAPD tedavisinin başarısı da eğitimi de alt yapının yeterliliğine bağlıdır.
Tanısı ve tedavisi gerçekleştirilen hastalıklar nelerdir?
- İdrar bozuklukları (idrarda kan veya protein bulunması)
- Hipertansiyon
- Akut ve kronik böbrek yetmezliği
- 24 saatlik idrar analizi
- 24 saatlik kan basıncı izlemi
- Akut hemodiyaliz uygulamaları
- Böbrek biyopsisi
- Hemodiyaliz katateri yerleştirme, periton diyaliz katateri yerleştirme
- Hemodiyaliz işlemi
- Periton diyalizi işlemi
- Hemodiyaliz fistülü yönetimi
- Hemodiyaliz ve periton diyaliz hastalarının takip ve tedavileri
- Böbrek nakli hazırlık ve böbrek Nakli
- Böbrek nakilli hastaların takip ve tedavileri
Bölüm Doktorlarımız
İdrar Sıklığı, Yorgunluk, İştahsızlık! ‘Kronik Böbrek Hastası Mısınız?’
Her 7 Kişiden Birinde Kronik Böbrek Hastalığı Var! (Dünya Böbrek Günü)
Ödem, damar içinde dolaşmakta olan sıvıların damarların dışına çıkmasıyla ve doku arası ile cildin altında birikmesiyle gelişen bir durumdur.
Karaciğer yağlanması; normalin üstünde yağ birikintisi nedeniyle gelişen bir karaciğer rahatsızlığıdır. Yağlanma derecesinin artmasıyla karaciğerde iltihaplanma oluşumları başlar ve organ fonksiyonları azalır. Sonuç olarak ise karaciğer hücrelerinde nekroz; yani harabiyet yaşanır.
Gökhan Gülen (35) evli ve 2 çocuk babasıdır. İstanbul’da yaşayan Gülen’e, kronik böbrek yetmezliğinden dolayı hayat kurtaran bağış abisi Hakan Gülen’den (43) geldi.
Kronik böbrek yetmezliği nedeni ile nakil olması gereken Sibel Türkoğlu’na; 25 yıl evvel önce yollarını birleştirdiği eşi Tolga Türkoğlu’ndan hayat kurtaran bağış geldi.
Suyun yaşamımızdaki katkısı büyük. Öyle ki; su olmadan organlarımızın çalışabilmesi ve yaşamımızı devam ettirmemiz mümkün değil! Su, bizim vazgeçilmez yaşam gücümüz. Vücudumuzun yaklaşık yüzde 60’ını oluşturuyor ve her şeyin problemsiz bir şekilde çalışmasını sağlıyor.
Nefrotik sendrom önemli bir hastalık grubunu temsil eder. Küçük yaşlarda olan çocukları etkisi altına almaktadır. Böbreklere zarar veren bu hastalık, nefronların deforme olması ile kendini göstermektedir.
Toplumumuzda sıkça ve her yaşta görülebilen böbrek iltihabı nedir? Nedenleri ve belirtileri nelerdir? Tedavisi nedir, önleyebilir mi? Böbrek enfeksiyonuna dair merak ettiğiniz tüm soruları sizler için yanıtladık.
Vücudumuzda iki adet böbreğimiz vardır. Her biri yaklaşık 11 cm büyüklüğünde ve yaklaşık 125 gram ağırlığındadır.
Kronik böbrek hastalığı; önemli bir toplum sağlığı sorunudur.
Kış ayları kronik böbrek yetmezliği olan veya böbrek nakli olmuş hastalar için zor aylardır.
Retroperitonoskopi tekniği ile böbrek vericileri ameliyatlarını daha
Böbrek yetmezliği olan kişiler tedavi edilmedikleri takdirde yaşamlarını yitirmektedir.
Prostat kanseri; erkeklerde en çok görülen kanser çeşididir.
Başarılı bir böbrek nakli operasyonundan yaklaşık 2 ay sonra cinsel yaşamınıza dönebilirsiniz.
Dönemimizin en sinsi rahatsızlıklarından biri olan ve herhangi bir belirti seyretmeden ortaya çıkan böbrek yetmezliği hızlı bir şekilde yaygınlık göstermektedir.
Böbrek yetmezliği erken aşamalarda bir belirti vermeyebilir.
Böbrek; tansiyonu düzenleyen ve kandaki alyuvar sayısının dengede olmasını sağlayan,
Böbrek nakli hastanın vücuduna bir başka kimseden alınan böbreğin yerleştirilmesidir.
Hastalarımız nakil olduktan sonraki ilk dönemlerde bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçları yüksek dozda almaları nedeniyle şekersiz
Bel bölgesinde omurganın her iki tarafında görüntü olarak fasulyeye benzeyen küçük gibi görünen ama çok önemli görevleri olan iki tane organdır
Türk Nefroloji Derneği’nin yaptığı CREDIT çalışması; ülkemizdeki yetişkin bireylerin yaklaşık olarak %16’sında farklı seviyelerde kronik böbrek yetmezliğinin olduğunu ortaya koymuştur.
Yapılan araştırmalar ile erişkinlerin yaklaşık olarak %33’ünde hipertansiyon rahatsızlığının olduğu kanıtlanmıştır.
Bugün organ bekleme listesinde adı olan yaklaşık 30 bin kişi bulunuyor. Bu 30 bin kişi her yeni güne taze umutlarla uyanıyor.
Hayır, asla satılamaz. Beyin ölümü gerçekleşen kişinin organlarının bağışlanması durumunda
Türkiye’de organ bekleyen kişi sayısı kadavra nakillerinin yetersizliği nedeniyle gün geçtikçe artıyor