Normal Doğum ve Sezaryen Doğum Arasındaki Fark

Normal Doğum İle Sezaryen Doğum Arasındaki Fark?
Normal Doğum Nedir?
Cerrahi müdahale olmadan bebeğin dünyaya gelmesidir. Bebeğin yaklaşık dünyaya gelmesi 14 saat sürmektedir. Fakat daha erken de normal doğumun sona ermesi mümkündür. Rahim kasılmaları bebeğin gelişimi tamamlandıktan sonra başlar. Kasılmalar başladığında 10 dakikada bir üç kasılmasının olması beklenir. Böylece rahim ağzında açılmalar yavaş yavaş başlar. Açıklık 10 cm’e ulaştığında bebeğim rahim kanalından çıkma süreci başlamış olur ve plasenta da rahim kanalından çıktıktan sonra süreç tamamlanmış olur.
Sezaryen Doğum Nedir?
Anne karnının plasentaya kadar kesilerek bebeğin alınmasıdır. Genel veya lokal anestezi uygulanır. Eğer normal doğum bebek ve anne için tehlike oluşturuyorsa sezaryen tercih edilmesi gereklidir. Bebek, anne karnından çıkarılır. Plasenta temizlenir ve anne karnında açılan katlar dikilir. Sezaryen cerrahi bir operasyondur.
Epidural Anestezi (Ağrısız Doğum)
Ağrısız bir doğum yöntemidir. Normal doğum ve sezaryen doğumda da kullanılabilir. Lokal anestezi yöntemidir. Genel anestezi yöntemine göre daha az riskli bir yöntemdir. Başlayan doğum sancılarının hissedilmesini engeller.
Normal Doğum Mu, Sezaryen Doğum Mu?
Normal doğum ve sezaryen doğumun net bir cevabı olmamakla birlikte gebelik sürecine göre değişir. Eğer annenin ve bebeğin sağlığını tehlikeye atacak bir durumla karışılmaz ise, vajinal doğum tercih edilmelidir. Gerekli durumlarda doğum yöntemine karar verilmelidir.
Neden Normal Doğum?
- Normal doğumda perine dikişleri haricinde ameliyat kesikleri bulunmaz.
- İltihap riski yoktur.
- Kanama oranı oldukça düşüktür.
- Annenin doğum sonrası kendini ve vücudunu toparlaması daha az zaman alır.
Neden Sezaryen Doğum?
Tercihen veya bebek ve annenin sağlığı tehdit altında ise sezaryen doğum yapılmalıdır.
- Annede kan yolu ile bulaşan hastalıklar ve kalp rahatsızlıkları yaşanması durumunda
- Bebeğin ters gelmesi durumunda
- Bebeğin aşırı kilolu olması durumunda
- Bebekten plasentanın erken ayrılması durumunda
- Tümör olan hastalarda vajina ve rahim yolunun kapalı olması durumunda
- Rahim ameliyatı geçirmiş olması durumunda
Benzer Yazılar
Rahim ağzındaki ve vajinada yer alan küçük bezelerden salgılanan sıvıya vajina akıntısı denir. Salgılanan bu sıvı; oluşan döküntüleri ve eski hücreleri yok etmek için her gün vajinadan akar, üreme sistemi ve vajinayı sağlıklı tutmasını sağlar.
Hamilelik Döneminde Nefes Egzersizlerinin Önemi
Kız çocuklarında labial füzyon % 1.8 ile % 3 oranında görülmektedir. Kız çocukların cinsel organlarındaki küçük dudaklar olarak adlandırılan ve iki yanda yer alan yapıların birbirlerine yapışarak giriş kısmının, hatta bazen idrar çıkış deliğinin de önünün beyaz ve mavimsi, ince bir doku ile kapanması durumudur.
Vajinismus, cinsel ilişki esnasında kadınların istemsiz olarak kasılması, bu kasılmaların genital bölgede yoğunlaşması ve kadının erkeği kendinden iterek uzaklaştırmasıdır.
Servisit, rahim ağzında görülen yara olup, sıklıkla karşılaşılan jinekolojik problemlerden bir tanesidir. Kadınların yarısı yaşamının bir döneminde bu hastalığı mutlaka yaşar. Kaç yaşında olursa olsun, cinsel hayatı aktif olan her kadın, servisite potansiyel adaydır.
Sütüm gelmiyor endişesiyle hemen mamaya başlamak doğru değil.
İktidarsızlığın Kaynağı Hangi Testler ile Belirlenir?
Cinsel ilişkide ağrı, acı hissi gibi hisler disparoni olarak tanımlanmaktadır.
Birçok kadın günümüzde doğum kontrol yöntemi olarak doğum kontrol haplarını kullanmaktadır.
Gebelik sürecinde hızla büyüyen bebeğin ihtiyaçlarının karşılanması ve anne adayının doğum esnasındaki kan kaybına karşı direncinin artırılması amacıyla kalp ve dolaşım sisteminde bazı değişiklikler gözlemlenir