Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Nörolojik Rehabilitasyon Tedavisi Hangi Hastalıklar İçin Yapılır?

Nörolojik Rehabilitasyon Tedavisi Hangi Hastalıklar İçin Yapılır?

Nörolojik rehabilitasyon uygulamaları nedir?

Nörolojik rehabilitasyon uygulamaları; çeşitli nörolojik rahatsızlıkları bulunan yetişkinler ve çocuklar için uygulanan tedavi yöntemlerini içerir. Nörolojik rehabilitasyon ile tedavisi yapılabilen rahatsızlıklar şunlardır;

  1. İnme
  2. MS
  3. ALS
  4. Serebral palsi
  5. Guillain barre sendromu
  6. Kas distrofisi
  7. Parkinson
  8. Denge bozukluğu

Bu rahatsızlıkların tedavisi; kapsamlı bir yaklaşımla, her hastanın; psikolojik, fiziksel ve duygusal özelliklerinin bir arada değerlendirilmesi ile yapılır. Hareket yeteneği kısıtlanan, gücünü kaybeden, işlevsel yeteneği eksilen, denge sorunları yaşayan her hasta için özel tedavi programları uygulanır. Bu tedavi süresi boyunca; hekimler, terapistler, psikologlar ve hasta yakınları daima iş birliği içerisindedir.

Felç rehabilitasyonu nedir?

Felç; beyin ya da omurilikte oluşan hasar sebebiyle vücudun tümünde ya da belirli bir bölgesinde meydana gelen hareket ve his kaybıdır. Felç rehabilitasyonunun amacı; kişinin rutin aktivitelerini yeniden yerine getirebilmesini sağlamaktır. Örneğin; temel ihtiyaçlar olan yemek yeme, duş alma ve benzeri gereksinimler gibi…

Bu rehabilitasyon sürecinde; hasta yakınlarının da bilinçli olması çok önemlidir. Hastanın; terapi süresi boyunca,  evde uygulaması gereken egzersizlere destek olmaları gerekmektedir.

İnme rehabilitasyonu nedir?

İnmenin nedenleri; kafaya alınan darbe,  derin üzüntü, sinir hastalıkları ve beyin damarları ile ilgili olan rahatsızlıklardır. İnme; çoğu zaman vücudun tek tarafında, nadiren ise her iki tarafta birden görülür. Bu rehabilitasyon türündeki amaç; mümkün olduğu kadar hastaya hareket kabiliyetlerini yeniden kazandırmaktadır. Yalnızca hareket kabiliyetlerini kazandırmakla kalmayıp; aynı zamanda konuşma, yutkunma ve bağırsak terapileri de uygulanır.

Omurilik rehabilitasyonu nedir?

Omurilik rehabilitasyonu; omurilikte gelişen hastalıkların tedavi uygulamalarını içerir. Omuriliğin işlevini kaybetmesi veya işlevini olması gerektiği gibi yerine getirememesi gibi durumlarda omurilik rehabilitasyonu planlaması yapılır ve hastaya tekrar hareket yetenekleri kazandırılır.

Yüz felci rehabilitasyonu nedir?

Farklı sebeplerle yüzün sağ ve sol bölgelerinde his ve hareket kayıpları meydana gelebilir. Yüz felci, hastanın günlük yaşamını kısıtlamasa da sosyal ilişkilerini etkileyerek, psikolojik yönde olumsuzluklar katabilir. Yüze yapılan soğuk ve sıcak uygulamalar, profesyonel masajlar gibi yöntemler ile his ve hareket kayıplarının giderilmesi amaçlanır.

Benzer Yazılar

Kişiye Özel Tedaviler ile Migren Atakları Önlenebilir!
Kişiye Özel Tedaviler ile Migren Atakları Önlenebilir!

Birçok kişinin, migrenin tedavisinin olmadığını sanması nörologları hep şaşırtır. Oysa migren için basit ve ucuz tedavi seçenekleri vardır. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Nöroloji uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Tülay Alışkan Oral, migren ile ilgili merak edilenleri anlattı.

Devamı

Pik Hastalığı Nedir?
Pik Hastalığı Nedir?

Pik hastalığı yavaş seyretmekle beraber, geri dönüşü olmayan nadir bir bunama türüdür. Beynin belli bir bölgesini etkiler ve genellikle 40 ila 60 yaş arasındaki bireylerde meydana gelir.

Devamı

Bell Paralizi Nedir?
Bell Paralizi Nedir?

Yüzde yer alan mimik kaslarına beyinden uyarılar gelir. Bu uyarıları getiren fasiyal sinir liflerinin birçok nedene bağlı hasar görmesine bağlı hareket kaybının gelişmesine yüz felci adı verilir. Aniden gelişebileceği gibi belli bir süre içinde evre evre olarak da meydana gelebilir.

Devamı

İyi Uykunun Altın Sırları
İyi Uykunun Altın Sırları

Uykuyu bilimsel açıdan tanımlamak çok zor. 1950’lere kadar birçok insan uykunun günlük hayatımızın eylemsiz bir parçası olduğunu zannederdi. Ama şimdi uyku sırasında beynimizin çok etkin olduğunu biliyoruz. Dahası uykunun beden ve ruh sağlığımızı etkiledi

Devamı

Gözünüzde Işık Çakması Varsa Dikkat!
Gözünüzde Işık Çakması Varsa Dikkat!

Gözünüzde Işık Çakması Varsa Dikkat!

Devamı

5 Soruda Alzheimer’ı Tanıyın!
5 Soruda Alzheimer’ı Tanıyın!

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Nöroloji bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Hakan Çavuş, Alzheimer ile ilgili soruları yanıtladı.

Devamı

Demans Nedir?
Demans Nedir?

Demans Nedir?

Devamı

Sinir Sıkışması Nedenleri ve Tedavisi
Sinir Sıkışması Nedenleri ve Tedavisi

Sinir sıkışması, vücudumuzdaki kıkırdak, kas vb. dokulardan kaynaklanan fazla baskı

Devamı

Parkinson Hakkında Bilmedikleriniz
Parkinson Hakkında Bilmedikleriniz

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Nöroloji uzmanları, Dr. Öğr. Üyesi Tülay Alışkan Oral ve Uzm. Dr. Hakan Çavuş, parkinson ile ilgili tüm merak edilenleri anlattı.

Devamı

Epilepsi Nedir?
Epilepsi Nedir?

Epilepsi Nedir?

Devamı

Bölüm Doktorlarımız