Nörolojik Rehabilitasyon Tedavisi Hangi Hastalıklar İçin Yapılır?
Nörolojik rehabilitasyon uygulamaları nedir?
Nörolojik rehabilitasyon uygulamaları; çeşitli nörolojik rahatsızlıkları bulunan yetişkinler ve çocuklar için uygulanan tedavi yöntemlerini içerir. Nörolojik rehabilitasyon ile tedavisi yapılabilen rahatsızlıklar şunlardır;
- İnme
- MS
- ALS
- Serebral palsi
- Guillain barre sendromu
- Kas distrofisi
- Parkinson
- Denge bozukluğu
Bu rahatsızlıkların tedavisi; kapsamlı bir yaklaşımla, her hastanın; psikolojik, fiziksel ve duygusal özelliklerinin bir arada değerlendirilmesi ile yapılır. Hareket yeteneği kısıtlanan, gücünü kaybeden, işlevsel yeteneği eksilen, denge sorunları yaşayan her hasta için özel tedavi programları uygulanır. Bu tedavi süresi boyunca; hekimler, terapistler, psikologlar ve hasta yakınları daima iş birliği içerisindedir.
Felç rehabilitasyonu nedir?
Felç; beyin ya da omurilikte oluşan hasar sebebiyle vücudun tümünde ya da belirli bir bölgesinde meydana gelen hareket ve his kaybıdır. Felç rehabilitasyonunun amacı; kişinin rutin aktivitelerini yeniden yerine getirebilmesini sağlamaktır. Örneğin; temel ihtiyaçlar olan yemek yeme, duş alma ve benzeri gereksinimler gibi…
Bu rehabilitasyon sürecinde; hasta yakınlarının da bilinçli olması çok önemlidir. Hastanın; terapi süresi boyunca, evde uygulaması gereken egzersizlere destek olmaları gerekmektedir.
İnme rehabilitasyonu nedir?
İnmenin nedenleri; kafaya alınan darbe, derin üzüntü, sinir hastalıkları ve beyin damarları ile ilgili olan rahatsızlıklardır. İnme; çoğu zaman vücudun tek tarafında, nadiren ise her iki tarafta birden görülür. Bu rehabilitasyon türündeki amaç; mümkün olduğu kadar hastaya hareket kabiliyetlerini yeniden kazandırmaktadır. Yalnızca hareket kabiliyetlerini kazandırmakla kalmayıp; aynı zamanda konuşma, yutkunma ve bağırsak terapileri de uygulanır.
Omurilik rehabilitasyonu nedir?
Omurilik rehabilitasyonu; omurilikte gelişen hastalıkların tedavi uygulamalarını içerir. Omuriliğin işlevini kaybetmesi veya işlevini olması gerektiği gibi yerine getirememesi gibi durumlarda omurilik rehabilitasyonu planlaması yapılır ve hastaya tekrar hareket yetenekleri kazandırılır.
Yüz felci rehabilitasyonu nedir?
Farklı sebeplerle yüzün sağ ve sol bölgelerinde his ve hareket kayıpları meydana gelebilir. Yüz felci, hastanın günlük yaşamını kısıtlamasa da sosyal ilişkilerini etkileyerek, psikolojik yönde olumsuzluklar katabilir. Yüze yapılan soğuk ve sıcak uygulamalar, profesyonel masajlar gibi yöntemler ile his ve hareket kayıplarının giderilmesi amaçlanır.
Benzer Yazılar
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Nöroloji uzmanları, Dr. Öğr. Üyesi Tülay Alışkan Oral ve Uzm. Dr. Hakan Çavuş, parkinson ile ilgili tüm merak edilenleri anlattı.
Kas kaybı ve zayıflığa neden olan, ender rastlanan bir hastalıktır. Vücuttaki pek çok kası tutar ve hareket kabiliyetine etki eder. Bu nedenle görüldüğü kişilerin yaşam kalitesini ciddi derecede düşürür.
Nörolojik rehabilitasyon uygulamaları; çeşitli nörolojik rahatsızlıkları bulunan yetişkinler ve çocuklar için uygulanan tedavi yöntemlerini içerir.
Otizm, günümüzde birçok çocuğu etkileyen, belirtilerinin yaşamın ilk üç yılındaki erken gelişim evresinde başladığı bilinen ve yaşam boyu devam eden nörogelişimsel bir bozukluktur.
Baş ağrılarının nedenini migren veya sinüzit olduğu birçok kişi tarafından düşünülmektedir
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Nöroloji bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Hakan Çavuş, Alzheimer ile ilgili soruları yanıtladı.
Birçok hastalığa davetiye çıkaran sıcak havalar, beynimiz için daha da riskli.
Unutkanlık; yalnızca yaşlıların değil, günümüzde gençlerin de hayatını etkileyen ciddi bir sağlık sorunudur.