Ortopedik Onkoloji
Ortopedik Onkoloji, vücuttaki hareket sistemini oluşturan kemik, kas, sinirler, yumuşak doku ve damar yapılarında görülen iyi veya kötü huylu tümörlerin cerrahi tedavisiyle ilgilenen ortopedi dalıdır. Ortopedik onkoloji son derece özel bir alandır. Bu alanda çalışacak hekiminin deneyimli olması ve tedavi sırasında ilgili branşlardaki doktorlara rahatça ulaşabileceği kapsamlı bir tıp kuruluşunda operasyonlarını gerçekleştirecek olması ve konusunda yeterli deneyime sahip olması büyük önem taşır.
Hastanemizin Ortopedik Onkoloji Bölümü’nde; ortopedik onkoloji cerrahisi uzmanı, ortopedi ve travmatoloji uzmanı, kalp ve damar cerrahisi uzmanı, plastik cerrahi uzmanı, mikrocerrahi ameliyat ekibi ile patolog, radyolog, radyasyon onkoloğu, medikal onkolog ve pediatrik onkolog bulunan multidisipliner bir tedavi ekibi görev almaktadır. Bu multidispliner ekip kapsamlı bir değerlendirme yaparak ve hastaya en uygun tedaviyi planlamaktadır.
Bölümümüzde Tedavisi Gerçekleştirilen Tümör Türleri Şunlardır;
- Kötü Huylu Kemik Tümörleri
- Kötü Huylu Yumuşak Doku Tümörleri
- Osteosarkom
- Ewing Sarkomu
- Sinir Nakli Gerektiren Tümörler
- Kemik Nakli Gerektiren Kemik ve Yumuşak Doku Tümörleri
- Pelvis-Sakrum Tümörleri
- Kemik Metastazları
- Kemik Sisteminde Görülen Kistler
- İyi Huylu Kemik Tümörleri
- İyi Huylu Yumuşak Doku Tümörleri
Tümör Nedir?
Tümör kavramı halk arasında genellikle kanser olarak algılanıyor olsa da tıbbi olarak vücutta oluşan her tür şişliğe aslında tümör denir. Bu nedenle tümörler iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılırlar. Kötü huylu tümörlere malign, iyi huylu tümörlere ise benign denilmektedir. Ortopedik onkolojide ise kötü huylu tümörler “sarkom” olarak adlandırılır. Bir sarkom kemik yapınızda görülebileceği gibi yağ dokusu, adeleler, sinirler, kas ve damar bölgelerinde de görülebilir. Kemiklerde görülen köyü huylu tümörler, “kemik sarkomu” olarak adlandırılırken diğerleri ise “yumuşak doku sarkomu” olarak isimlendirilmiştir. İç organlarda görülen kanserlerin, kemiklere yayılmasına veya kemiklerde görülen sarkomların organlara yayılması durumuna “metastaz” denilmektedir.
Kemik Tümörleri
Kemik tümörü, kemik içindeki iyi huylu veya kanserli olabilen hücrelerin anormal olarak büyümesidir. En sık rastlanılan kötü huylu kemik tümörleri; multiple myeloma ,ewing sarkoma, osteosarkomadır. Bunların bazıları çocuk ve gençlerde daha sık rastlanırken bazılarıyla da ise ileri yaşlarda karşılaşılır. Farklı tedaviler uygulanır. Kötü huylu kemik tümörleri kemoterapi, cerrahi hatta kimi zaman da radyoterapi gerektirir ve ameliyattan sonra radyasyon gerekebilir. Kötü huylu bir tümörün tedavisi, görüldüğü dokuya bağlıdır. Genel olarak kemoterapi, hormon tedavisi ile radyasyon tedavisi yaygın olarak kullanılmaktadır. İyi huylu kemik tümörleri genellikle tedavi gerektirmese de uzmanlar ilerlemeyi durdurmak için tümörü çıkarma yöntemine başvurabilirler.
Yumuşak Doku Tümörleri
Yumuşak doku tümörleri yağlar, kaslar, sinirler, tendonlar ve kan damarları gibi dokularda görülür. Köyü huylu yumuşak doku tümörleri yani sarkomlar nadiren görülür.
Radyasyon terapisi veya kemoterapi (veya her ikisi) ile birleştirilen cerrahi, yumuşak doku sarkomlarının çıkarılması için birincil tedavidir.
Tümörlerinin Teşhisinde Hangi Görüntüleme Yöntemleri Kullanılır?
- Röntgen incelemeleri
- İlaçlı tomografi
- EMAR
- Sintigrafi
- PET CT
Tümör Belirtileri Nelerdir?
- Dışarıdan belli olan şişlik
- Ağrı
- Hareket kabiliyetinde bozulma
- Fonksiyon kaybı
- Halsizlik vb.
Bu tür bulguların devamlılık göstermesi doktora başvurmak gerektiğini gösterir.