Paratroid Bezi ve Hastalıkları

Paratiroid bezi salgıladığı hormonlar sayesinde kandaki kalsiyum seviyesini kontrol eder. Tiroid bezinin her iki yanında bulunan paratiroit bezlerinin boyutu pirinç tanesi kadardır. Paratiroid bezlerinin fazla ya da az çalışması, kandaki kalsiyum miktarının artmasına ya da azalmasına neden olabilir.
Paratroid Bezi, tiroid bezinin her iki yanında arka tarafında bulunur. Salgıladığı hormonlar ile kandaki kalsiyum seviyesini kontrol eder. Boyları pirinç tanesi kadardır. Paratroid bezlerinin az ya da fazla çalışması, kandaki kalsiyum miktarının artıp azalmasına neden olabilir.
Paratroid Bezi Hastalıkları Nelerdir?
Hiperparatiroid: Paratiroid bezinin (PTH Hormonunun) fazla salgılanması hiperparatiroid hastalığına(hiperparatiroidzm) neden olur. Hiperparatiroidizm sonucunda kan kalsiyum düzeyi yükselir. Kadınlarda daha sık görülür.
Hipoparatiroid: Paratiroid bezinin (PTH Hormonunun) anormal derecede az salgılanması hipoparatiroid hastalığına neden olur. Kandaki kalsiyum düzeyi düşerken, fosfor değerleri de yükselir. Hipoparatiroidizm tedavisi, kalsiyum ve fosfor seviyelerini dengeli hale getirmek için genellikle sürekli olarak takviye almayı içerir.
Paratiroid Kanseri: Genellikle yüksek paratiroid hormonu (PTH) seviyesi ile görülmektedir. Çok nadir görülen bir kanser türüdür.
Paratroid Bezi Hastalıklarının Teşhisi Nasıl Yapılır?
Paratiroid bezi hastalıklarının tanısı için kan testleri ve görüntüleme yöntemleri kullanılır. Parathormon(Pth) düzeyi ölçülerek hormonun fazla veya az çalıştığı saptanabilir. Kandaki kalsiyum düzeyi ve paratiroidi etkileyen diğer kan tetkiklerinin düzeyleri hastalığın tanısına yardımcı olur.
Benzer Yazılar
İnflamasyon, vücudun herhangi bir hasara karşı verdiği koruyucu bir cevaptır. Akyuvarların insan vücudunu bakteri ya da virüs gibi dış etkenlerden koruması anlamındadır.
Şeker hastalığı, kan şekeri olarak da isimlendirilen kan şekerinin yüksek çıktığında görülen bir hastalıktır.
Yeni doğan bebeğin topuğundan alınan birkaç damla kan, doğumsal hastalıkların araştırılmasına yardımcı olur. Bu test topuk kanı taraması olarak bilinir.
Ramazan ayında diyabet hastalarında, uzun süreli açlık sonucu şeker yükselmesi, şeker düşmesi, şeker koması, tansiyon yükselmesi, kalp krizi ve felç riskinde artma gibi çeşitli istenmeyen durumlar ortaya çıkmaktadır.
“Diyabet (şeker) hastalığı birçok komplikasyonlara yani medikal sorunlara yol açan, hasta hayatını etkileyen bir rahatsızlıktır” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Aydın, açıkladı!
Cushing sendromu, vücudun aşırı miktarda kortizol hormonu üretmesi sonucunda ortaya çıkar. Böbrek üstü bezleri tarafından salgılanan kortizol hormunu, yaşam için gereklidir ve hastalığın getirdiği strese yanı vermeyi sağlar. Hemen hemen, tüm vücut dokularına etkisi vardır. Ancak, kortizolun çok fazla üretimi Cushing sendromu olarak isimlendirilir.
Diyabet, tüm dünyada giderek artan bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Günlük hayatın yoğun temposu, yanlış beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşam gibi faktörler diyabet riskini artırıyor.
Tatlı ve şekerlemeler zevkle sevilerek yenir. Böylece kişi farkında olmadan harcadığından
Paratiroid bezi salgıladığı hormonlar sayesinde kandaki kalsiyum seviyesini kontrol eder.
B12 vitamini B vitaminleri gibi suda çözünen bir vitamindir. Merkezi sinir sisteminin etkin faaliyet göstermesi için B12 vitaminine ihtiyaç duyulur içerisinde kobalt bulunan vücudumuzda önemli vitaminlerden biridir.