Paratroid Bezi ve Hastalıkları
Paratiroid bezi salgıladığı hormonlar sayesinde kandaki kalsiyum seviyesini kontrol eder. Tiroid bezinin her iki yanında bulunan paratiroit bezlerinin boyutu pirinç tanesi kadardır. Paratiroid bezlerinin fazla ya da az çalışması, kandaki kalsiyum miktarının artmasına ya da azalmasına neden olabilir.
Paratroid Bezi, tiroid bezinin her iki yanında arka tarafında bulunur. Salgıladığı hormonlar ile kandaki kalsiyum seviyesini kontrol eder. Boyları pirinç tanesi kadardır. Paratroid bezlerinin az ya da fazla çalışması, kandaki kalsiyum miktarının artıp azalmasına neden olabilir.
Paratroid Bezi Hastalıkları Nelerdir?
Hiperparatiroid: Paratiroid bezinin (PTH Hormonunun) fazla salgılanması hiperparatiroid hastalığına(hiperparatiroidzm) neden olur. Hiperparatiroidizm sonucunda kan kalsiyum düzeyi yükselir. Kadınlarda daha sık görülür.
Hipoparatiroid: Paratiroid bezinin (PTH Hormonunun) anormal derecede az salgılanması hipoparatiroid hastalığına neden olur. Kandaki kalsiyum düzeyi düşerken, fosfor değerleri de yükselir. Hipoparatiroidizm tedavisi, kalsiyum ve fosfor seviyelerini dengeli hale getirmek için genellikle sürekli olarak takviye almayı içerir.
Paratiroid Kanseri: Genellikle yüksek paratiroid hormonu (PTH) seviyesi ile görülmektedir. Çok nadir görülen bir kanser türüdür.
Paratroid Bezi Hastalıklarının Teşhisi Nasıl Yapılır?
Paratiroid bezi hastalıklarının tanısı için kan testleri ve görüntüleme yöntemleri kullanılır. Parathormon(Pth) düzeyi ölçülerek hormonun fazla veya az çalıştığı saptanabilir. Kandaki kalsiyum düzeyi ve paratiroidi etkileyen diğer kan tetkiklerinin düzeyleri hastalığın tanısına yardımcı olur.
Benzer Yazılar
Diğer adı adrenal yetmezlik olan Addison hastalığı oldukça nadir görülen bir hastalık olup, vücudun bazı hormonları yeteri kadar üretememesi sonucunda ortaya çıkar.
B12 vitamini B vitaminleri gibi suda çözünen bir vitamindir. Merkezi sinir sisteminin etkin faaliyet göstermesi için B12 vitaminine ihtiyaç duyulur içerisinde kobalt bulunan vücudumuzda önemli vitaminlerden biridir.
Endokrin sistem insanın vücut dengesi için çalışan sistemdir. Kimyasallar aracılığıyla iletişim kuran bir yapıya sahip olan bu sistem insan vücudunun en temel sistemlerinden bir olma özelliğini taşımaktadır.
İnsan vücudu için hayati öneme sahip olan tiroid hormanlarının az ya da çok salgılanması pek çok ciddi sağlık sorununa neden olabilmektedir.
İyot Eksikliği Nedir?, İyot eksikliği belirtileri, İyot eksikliği nedenleri, İyot eksikliğinde görülen hastalıklar, İyot eksikliği nasıl teşhis edilir?, İyot eksikliği ve guatr, İyot eksikliği ve hipotiroidizm, İyot eksikliği tedavisi, İyot eksikliğini önlemenin yolları
Yeni doğan bebeğin topuğundan alınan birkaç damla kan, doğumsal hastalıkların araştırılmasına yardımcı olur. Bu test topuk kanı taraması olarak bilinir.
Paratiroid bezi salgıladığı hormonlar sayesinde kandaki kalsiyum seviyesini kontrol eder.
Beyinde yer alan epifiz bezinden genellikle akşamları yani karanlık olduğunda salgılanan hormona melatonin hormonu denir.
Tatlı ve şekerlemeler zevkle sevilerek yenir. Böylece kişi farkında olmadan harcadığından