Penis Eğriliği Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Penis eğriliği nedir?
Ereksiyonun oluşu esnasında, penisin 90 derecelik bir açı ile düz olarak bulunması gerekir. Bunun haricinde, penisin; sola, sağa, yukarıya ya da aşağıya dopru dik açı dışında kalan her çeşir deformasyonu penis eğriliği olarak nitelendirilmektedir.
Penis eğrilikleri neden olur?
Penis eğrilikleri, doğuştan gelebileceği gibi, ilerleyen dönemlerde yaşanan birtakım rahatsızlıklara, cerrahi uygulamalara ya da travmalara bağlı olarak görülebilmektedir.
Penis şekil bozukluğunun belirtileri nelerdir?
Doğuştan penis eğriliğine sahip olan hastalarda ağrı ya da ağrıya benzer bir şikayet yaşanmamaktadır. Ancak peygamber sünneti olan hastalarda; idrar deliğinin penisin alt kısmında bulunmasına bağlı olarak; idrarın normal yerinden değil, bu bölgeden gelmesi ve idrar deliğinin durumuna göre zorlanarak idrar yapma, sık sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma hissi gibi şikayetler görülebilir. Penis eğriliği, genellikle; doğumdan sonra izlenmeye başlanmalıdır.
Doğuştan penis eğriliği bulunan hastalarda ise penis eğriliği genellikle; ergenlik dönemi ile birlikte ereksiyon yaşanmaya başlanıldığında fark edilebilir. Çocukluk döneminde ise dikkatli bir muayene ile bu durum farkedilebilir.
İleri yaşlarda görülen Peyronie rahatsızlığında ise ilk belirti; peniste duyulan ağrıdır. Bu hastalık; akut ve kronik olmak üzere; iki dönemde görülür. Plakların oluşmaya başladığı, özellikle ereksiyon anında ağrının da yaşandığı dönem; akut dönemdir. 12-18 ay süren bu dönemin hemen ardından; şekil bozukluğunun da görüldüğü, kronik döneme geçilir. Her iki dönemde de penis üstünde sert plaklar ele gelir. Kronik dönemde plağın yerleşmesi ve yaygınlığının durumuna göre kişide ereksiyon kaybı da yaşanabilir.
Penis eğriliğine neden olan risk faktörleri nelerdir?
Diyabet hastalarında; peyronie hastalığının daha sık görüldüğü bilinmektedir. Ayrıca; birtakım kolajen ya da bağ dokusu rahatsızlığı olan hastalarda da peyronie hastalığı daha fazla görülebilmektedir. Prostat ameliyatı olan kişilerde de, az bile olsa ilerleyen süreçlerde Peyronie hastalığı görülebilmektedir.
Penis eğriliği çocuk sahibi olmayı engeller mi?
Peygamber sünnetli olarak doğan çocuklarda; idrar deliğinin testis bölgesine olan yakınlığı, meninin boşaltılmasını zorlaştıracağı için çocuk sahibi olma olanağını zorlaştırabilmektedir; ancak, idrar deliği penisin uç bölgesine yakın ve mevut eğrilik cinselliğe ve meninin boşalmasını engellemiyor ise bu kişilerde çocuk sahibi olmasını engelleyecek hiçbir sebep yoktur. Haricen; nadir de olsa, bazı kişilerde, inmemiş testis gibi ek sorunlar da görülebilir. Bu belirtilerin ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekmektedir.
Peyronie rahatsızlığında; kişi ereksiyonu yaşayabiliyor ve cinsel ilişkiye girebiliyorsa, çocuk sahibi olması için hiçbir engel yoktur.
Doğuştan penis eğriliğine sahip kişilerde ise; peniss eğriliğinin düzeyi cinsel ilişkiyi zorlaştıracak seviyede ise cinsel ilişkiye girme problemi olacağı için çocuk sahibi olmada problemler yaşanabilir.
Penis eğriliklerinin tedavisi nasıl yapılır?
Peygamber sünneti rahatsızlığının tedavisi kesinlikle cerrahi uygulamalardır. Penis, yeterli uzunluğa eriştikten hemen sonra, erişkin dönemden hemen önce, daha çocuk iken, cerrahi tedaviyi uygulamak çok önemlidir. Cerrahi uygulama ile idrar deliği, penisin uç bölgesine taşınarak, eğrilik var ise düzeltilir.
Penis eğriliği ameliyatından sonra hastalar nelere dikkat etmelidir?
Cerrahi uygulama sonrasında, en önemli nokta; eğriliğin tekrarlamasıdır. Bunun en önemli sebebi; özellikle yetişkin erkeklerde gece yaşanan ereksiyonlara bağlı olarak dikişlerin sökülmesidir. Bu nedenle işlem sonrasında, gece ereksiyonlarının baskılanması için birtakım tedaviler tavsiye edilebilir. Ameliyattan sonra, 4-6 hafta kadar cinsel ilişkiye girilmemesi gerekmektedir.
Benzer Yazılar
Spermiogram (Sperm Testi) Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Frengi; cinsel yol ile bulaşan yaygın hastalıklardandır. Bu hastalığa treponema pallidum ismi verilen mikroorganizma sebep olur.
Yalnızca erkeklerde bulunan bir bez olduğu için yalnızca erkekler prostat kanserine
İktidarsızlık; penisin, cinsel birlikteliği sağlayacak kadar yeterince sertleşememesi durumudur.
Prostat ameliyatları sonrasında idrar kaçırma olayları olasıdır. Prostat tedavilerinde önemli olan hücrenin kanserli olup olmadığı veya bu tedavi boyunca uygulanan tedavilerdir.
Tam olarak sebebi belirlenmemiş olan bu hastalığın her yaşta görülmesi mümkün olduğu gibi, çoğunlukla 60 yaş üstünde görüldüğünden ileri yaş hastalığı olarak düşünülebilir.
Toplumumuzda sıkça ve her yaşta görülebilen böbrek iltihabı nedir? Nedenleri ve belirtileri nelerdir? Tedavisi nedir, önleyebilir mi? Böbrek enfeksiyonuna dair merak ettiğiniz tüm soruları sizler için yanıtladık.
Pek çok sağlık sorununun kaynağı olabilecek idrardaki kan, mesane kanserinin en önemli belirtisidir. İlk belirtisi idrarda kan olan mesane kanseri öncesi kanama, çoğu zaman sancısızdır.