Perkütan Endoskopik Gastrostomi (PEG) Nedir?
PEG (perkütan endoskopik gastrostomi) nedir?
Ağızdan beslenmeyen hastaların beslenmesini sağlamak için karın duvarından geçirilip esnek bir tüpün mideye yerleştirilmesi işlemi perkütan endoskopik gastrostomi (PEG) olarak adlandırılmaktadır. Bu işlem ile katı ve sıvı besinlerin ya da ilaçların yemek borusuna uğramaksızın direkt olarak mideye ulaştırılması sağlanır. Özellikle uzun süredir yoğun bakım servisinde yatan ve herhangi bir nedene bağlı olarak yutma refleksini kaybetmiş kişilerin beslenmesini desteklemek için yapılmaktadır. Parenteral beslenme ile karşılaştırıldığında; enteral beslenmenin ekonomik ve daha az morbid olduğu söylenebilir. Metabolik komplikasyonlar enderdir ve parenteral beslenmede rastlanılan ve oldukça tehlikeli olan kateter sepsisi, enteral beslenme sürecinde gözlemlenmez.
PEG (perkütan endoskopik gastrostomi) kimlere yapılır?
Yutma güçlüğü bulunan, iştahsızlık yaşayan, ağız yoluyla beslenmesini yeteri kadar sağlayamayan hastalar, bu işlemden yararlanabilir. Oldukça geniş hasta grubunu kapsayan bu işlem şu hastalar için uygundur:
- Kulak, burun ve boğaz bölgelerinde veya yemek borusu ile mideden kaynaklanan tıkayıcı özellikteki tümörler.
- Felç ve kava travması sonrasında yutamama ve yutma güçlüğü durumlarında, beyin tümörü varlığında, Parkinson hastalığında, serebral palsi ve ALS hastalarında.
- Uzun süren koma söz konusu olduğunda, AIDS’in neden olduğu aşırı tükenmişlik sürecinde, kısa bağırsak sendromunda, rekonstrüktif yüz cerrahisinde, Crohn hastalığında, kistik fibroz ve kronik böbrek yetmezliği durumlarında.
- Perkütan endoskopik gastrostomi işleminin uygun görüldüğü bir diğer alan ise kronik sindirim sisteminin tıkanıklığında mide sıvısının ve ince bağırsaktaki salgının palyatif drenajıdır.
PEG (perkütan endoskopik gastrostomi) nasıl uygulanır?
Bu işlem yaklaşık 15 ila 20 dakika arasında sürmektedir. İstisnai durumlar haricinde; gastrostomi tüpünün yerleştirilmesinden 6 ila 12 saat sonra kullanılabilir hale gelir. İşlem endoskopiktir ve lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Karın cildinde yapılacak küçük bir keşiden geçirilen tel ve endoskop sayesinde mideye açılan bir delik açılır. Takiben, bu delikten geçirilecek beslenme tüpü mideye yerleştirilir. İşlem endişelendirici olmamak ile birlikte hastanın durumuna göre sakinleştirici ve antibiyotik ilaçlar verilebilir. Yatış gerektirmeyen bir işlem olup, aynı gün eve dönülebilir. İşlemden sonraki gün tüpten büyük bir şırınga ya da pompa yardımı ile sıvı verilerek beslenme süreci başlar. Bu süreç, ağızdan beslenmeye mani değildir.
Benzer Yazılar
Pankreas kanserinde, ameliyat ile tedavi yöntemi az sayıda hastada mümkün olabilmektedir.
Hastalarımız nakil olduktan sonraki ilk dönemlerde bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçları yüksek dozda almaları nedeniyle şekersiz
Özafagus manometrisi, yemek borusu içine yerleştirilen özel kateter yardımı ile gerçekleştirilir. Amaç; yemek borusu kaslarının yutma esnasında kasılmaların gücünü, sıklığını ve işlevini değerlendirmektir.
M. 48 yaşında 2 çocuk babasıdır. Kocaeli’nde yaşamakta olan M. (48), özel bir hastanede boyun fıtığı ameliyatı olduğu işlem sırasında boyun fıtığı patladı. Bütün vücudu felç olan hasta tedavi sürecine İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi’nde devam ediyor.
Kalın bağırsağın son bölgesi anüstür. Bu bölgenin şişmesi ya da büyümesi durumuna hemoroid denir.
Whipple ameliyatı, pankreas kanseri türlerinde kullanılan hayat kurtarıcı bir yöntemdir. Pankreas başı kanseri, 12 parmak bağırsağı kanseri, safra yolları tümörlerinde son derece başarılı sonuçlar elde edilir.
Endoskopik teknik ile midenin belli bölgelerine enjekte edilen botilinum toksininin amacı, sağlıklı kilo vermeye yardımcı olmaktır.
Karın içerisinde bulunan organları saran bir zar vardır. Burada bulunan destek dokuların