Prostat Kanseri Olduğum Takdirde Beni Neler Bekliyor?
Prostat Kanseri Nedir?
Yalnızca erkeklerde bulunan bir bez olduğu için yalnızca erkekler prostat kanserine yakalanmaktadır. Bu prostat bezi rektumun önünde ve mesane bölümünün alt kısmında yer almaktadır. Prostatın bir görevi de spermin sağlıklı ve canlı olarak durmasına destek olan sıvının bir bölümünü üretmektedir.
Prostat Kanserinin Türleri Nelerdir?
Prostat kanserinin birkaç türü vardır. Bunların birkaçı nadir görülen kanser türlerindendir. Prostat kanserinin büyük kısmı Adenokarsinoma türündendir.
Prostat Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Yüksek oranda belirti vermeyen prostat kanseri, bazı durumlarda şüphelendirici belirtilere yer verebilmektedir. Bu belirtileri şöyle sıralayabiliriz;
- İdrara çıkmakta zorlanma durumu
- İdrarın başlanması ve durdurulmasında zorlanma
- Ereksiyon zorluk yaşama durumu
- İdrar süresince yanma ya da ağrı olma durumu
- İdrara sık sık çıkma durumu
- İdrar akışında az gelmesi durumu
- İdrar yapmaya başlayıp hemen durması durumu
- Prostat bezinde yumru durumu
- İdrarda kan görülmesi durumu
Prostat Kanserinde Tanı Nasıl Konulur?
Aile öyküsü olan erkekler de 40 yaş üstü, risk faktörü olmayan erkeklerde 50 yaş üstü PSA bakılması önerilmektedir. Yapılan tahlillerin sonuçlarına göre iyi huylu ya da prostat kanseri olduğunu belirlemek için uzman doktorlar biyopsi önermektedir. Biyopsi ultrason ile rektal yoldan yapılmaktadır. Yapılan biyopsi sonucuna göre prostat kanserine yakalanan kişilerde öncelikle kanserin ne durumda olduğunu belirlemek için testler uygulanmaktadır. Yapılan tüm testler hastanın hangi evrede olduğunu ve hangi tedavi programının daha iyi sonuç verebileceği konusunda yol göstermektedir. Bunun için sonuçlar oldukça önem taşımaktadır.
Prostat Kanserinin Tedavisi
Kesin olarak tespit edilen prostat kanserinin tedavisi hastaya ve hastalığa bağlı olan faktörlere göre tedavi süreci belirlenmektedir. Hastalığın evresinin ne durumda olduğu, hastanın yaşı, durumu, başka bir hastalığı olup olmadığı oldukça önemlidir.
Prostat kanserinin tedavisi olarak; hormonoterapi, radyoterapi ve ameliyat olarak belirlenmektedir. Buna bağlı olarak hastanın genel durumuna ve sonuçları ele alınarak tedavisi şekillenmektedir.
Benzer Yazılar
İyi Huylu Prostat Büyümesinde (Bph) Cerrahi Tedaviler
Prematür ejakülasyon, cinsel birlikteliğin 1 ila 3 dakikadan daha kısa bir süre içerisinde bitmesi, orgazmın kontrol edilip geciktirilememesi durumudur.
Sperm Sayısı ve Kalitesini Arttırmak İçin Neler Yapılabilir?
Ereksiyonun oluşu esnasında, penisin 90 derecelik bir açı ile düz olarak bulunması gerekir.
İdrar birikirken mesane elastik olduğundan genişlemeye başlar, bu sayede
Günlük yaşamın telaşı, iş hayatındaki ağır stres, sağlık sorunları ve bunun gibi olaylar… Bunların tümü duygularınızın yanı sıra cinsel hayatınızı da olumsuz yönde etkiliyor.
Sistir, idrar yollarının iltihaplanması anlamına gelmektedir. Üreme sisteminde en sık gördüğümüz hastalıklardan birisi olan sistitin görülme oranı, kadınlarda daha yüksektir. Zamanında tedavi edilmemesi durumunda ise, böbrekleri de olumsuz yönde etkiler ve mesane ile böbreklerde kalıcı hasarlara yol açabilir.
Sertleşme sorunsalı, penisin kadın cinsel organına girişine yeterli olmayan sertleşme ve bunun sürdürülebilmesinin yetersiz olduğu durumlardır.
Halk arasında su fıtığı olarak bilinen hidrosel; torbaların şişmesi ve su toplaması anlamına gelir. Özellikle yeni doğan bebeklerde yaygın bir şekilde görülür.
Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan kortizon, böbreküstü bezlerinde üretilen oldukça önemli bir hormondur. Vücuda birçok faydası olan ve ilaçlara da katılan kortizon, fazla kullanıldığında veya üretildiğinde ise pek çok ciddi hastalığa sebep olabilir.