Rahim Ağzı Kanseri ve İlerlemiş Rahim Ağzı Kanseri

Rahim ağzı kanseri nedir?
Rahim ağzı kanseri, rahim kanserinden, oluştuğu bölgenin farklı olması nedeni ile ayrılmaktadır. Rahim kanseri; rahmin içerisindeki dokuyu çevreleyen bölgedeki hücrelerde başlar. Rahim ağzı kanserinin başladığı nokta ise; başladığı nokta ile vajinayı birbirine bağlayan serviks bölgesidir. Kanser içeren hücrelerin ilgili bölgede çoğalması ve türemesi neticesinde rahim ağzı kanseri gözlemlenir.
Rahim ağzı kanserinin nedenleri nelerdir?
HPV olarak adlandırılan virüs, cinsel yol ile bulaşmaktadır. Bu konuda asıl üzerinde durulması gereken nokta; hastalık bulgusunun sperm yolu ile değil bacak arasında oluşan temas ile geçiyor oluşudur. Bu yüzden, kişiler prezervatif veya farklı korunma yolları deniyor olsalar bile virüsün bulaşmasının önüne geçemezler. Günümüzün en yaygın ve bulaşıcı kanserleri arasında yer almasının nedeni budur.
HPV virüsü tipleri nelerdir?
HPV virüsünün yüz sayısının üzerinde alt kırılımı bulunur. Kanserojen etkisi en yüksek olanları; 16-18 ve genital sihil etkisi olanlardır. Bir vakada, birden fazla HPV virüsüne ait alt kırılım görülebilir. Böyle durumlarda, %40 oranında etkisi olduğu bilinen HPV aşıları uygulanmaktadır.
Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?
- Vajinada görülen kanama
- Vajinada meydana gelen anormal kokuda akıntı
- Karın ağrısı
- Cinsel ilişki esnasında duyulan ağrı ve leke oluşması
Genellikle ilk bulgular, leke oluşumu, kanama meydana gelmesi ve sulu akıntıdır. Söz konu su kanamalar adet döneminde artış gösterebilir veyahut cinsel ilişki sonrası artabilir. Rahim ağzı kanserinde görülen belirtiler çeşitli nedenlerden ötürü de meydana gelebilir. Bu çeşitli nedenler; stres ve depresyon gibi benzeri durumlar olabilir. Böyle bir durum ile karşılaşmanız neticesinde, yapmanız gereken ilk adım hemen bir doktora görünmektir.
İlerlemiş rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?
- Duyulan ağrı
- İdrar yapma problemleri
- Bacaklarda meydana gelen şişme
Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; diğer kanser türlerinde gözlemlendiği gibi, kanser hücreleri olduğu bölgedeki yakın organlara yayılma göstermiş ise bu organların çalışma prensibi etkilenebilir.
Her zaman bu bulguların gözlemleniyor olması, kanser hastalığı ile karşı karşıya olduğunuzu açıklamaz. Bu maddelerden birini kendinizde gözlemlemişseniz mutlaka bir hekime danışmanız gerekir.
Günümüz şartlarında, serviks kanserleri ve diğer kanser çeşitlerinin tanı ve tedavisine yönelik farklı teknikler uygulanmaktadır. Bayanlar için ciddi bir rahatsızlık olan bu onkolojik hastalığın tedavisi mümkündür. En önemli husus; erken teşhis sonrası uygulanan tedavi yöntemidir.
Benzer Yazılar
Epidural doğum, normal doğum planlanan gebeliklerde anne adayının doğum işleminde duyduğu ağrıları ciddi anlamda azaltarak doğum eyleminin gerçekleşmesini sağlayan destekleyici anestezi yöntemidir.
Hamilelik Döneminde Nefes Egzersizlerinin Önemi
Genital bölge, karın ve kasık bölgesinde; sancı, ağrı, yanma, akıntı, kötü koku ve kaşıntı gibi belirtilerle kadınlarda sık sık görülen rahim ağzı enfeksiyonu, kadınların korkulu rüyası diyebiliriz.
Birçok farklı neden bulunmakla birlikte en sık karşılaşılan durum doğumsaldır.
Tiroid bezi hamilelik esnasında büyüyebilir, bu durumda guatr gelişir. Hamilelik ile ilikili guatr, iyor eksikliği olan coğrafi bölgelerde daha sık görülür.