Rahim Filmi (HSG) Nedir?
Rahim Filmi (HSG) Nedir?
Rahim filmi bir diğer adıyla HSG (Histerosalpingografi), rahim boşluğunu görüntülemek için kullanılan bir tanı yöntemidir. Bu görüntüleme yönteminde; rahimdeki tüplerde söz konusu bir tıkanıklık, darlık ve genişleme gibi sorunlar tespit edilir. Rahim filminde amaç; rahmin şekli, rahim boşluğuyla ilgili kalıtsal kaynaklı sorunlar ya da myom-polip gibi sonradan gelişen ve kısırlığa neden olabilecek sorunların tespiti, özellikle düşük-kürtaj sonrası sıklıkla gördüğümüz yapışıklıkların saptanmasıdır. Günümüz tıbbının geliştirdiği son teknoloji cihazlar ile bu film, ağrısız ve acısız olarak çekilebilmektedir. Bu görüntüleme yöntemi aynı zamanda tüp bebek veya aşılama tedavilerine başlanmadan önce de yapılır. Rahim içerisindeki tüplerin ve rahim boşluğunun kontrast madde verilerek radyografik yöntemlerle incelenmesiyle gerçekleştirilir.
Rahim Filmi Ne İçin İstenir?
HSG; kısırlık, düşük, kapalı kanal, kanser gibi rahimde oluşabilecek tüm sağlık sorunlarını tespit etmek için kullanılır. Rahim tüpleri kapalı bir kadının, gebe kalma ihtimali azdır. Bu nedenle; hamilelik için olumsuzluk yaratan bir durumu önceden tespit etmek için rahim filmi çekilir. Bunun sonucunda da, hangi tedavi yönteminin uygulanacağı belirlenecek ve anne adayının gebe kalma ihtimali artacaktır.
Rahim Filmi Nasıl Çekilir?
İşlem sırasında görüntüleme cihazında görülen bir sıvı (kontrast madde), rahim ağzından rahim içine verilerek; bu sıvının, rahmin içini ve tüpleri görünür hale getirmesi sağlanır. Bu sıvı genellikle içerisinde iyot tuzu bulunan sudur. İyot, X ışınlarını tutmakta görevlidir. Böylece rahim içi ve tüplerden görüntü alınabilmektedir. Kokusu yoktur ve renksiz bir sıvıdır. Yakıcı değildir. Doku ve organlar üzerinde bir zararı yoktur. Adına ilaç denmektedir ama aslında gerçek bir ilaç değildir. İşlemde kontrast madde; rahim ağzından basınç ile verildiği için, bazı durumlarda tüplerdeki mukus benzeri engelleyici yapıları temizleyerek tedavi edici etki de gösterebilir. Bu uygulama en fazla 15 dakika içinde tamamlanır. Rahim filmi işlemi sonrası hastalar, günlük yaşam rutinlerini etkileyebilecek bir rahatsızlık hissetmezler. İşlem sonrasında hafif düzeyde görülen sızıntı şeklindeki kanama, normal kabul edilmektedir.
Benzer Yazılar
Cerrahi müdahale olmadan bebeğin dünyaya gelmesidir. Bebeğin yaklaşık dünyaya gelmesi 14 saat sürmektedir.
Beta-HCG hormonu seviyesinden yararlanılarak kan ve idrar incelemesi ile yapılan testler, hamilelik hakkında kesin bilgi verse de bu gebeliğin sağlıklı bir şekilde ilerlediği anlamına gelmez.
Birçok farklı neden bulunmakla birlikte en sık karşılaşılan durum doğumsaldır.
Sütüm gelmiyor endişesiyle hemen mamaya başlamak doğru değil.
Hamilelik; 37 ila 40 hafta arasında değişiklik gösteren bir süreçtir.
Annenin içgüdüsel olarak çocuğunu koruyup kollaması, gebe kalındığı anda başlayıp hayat boyu devam eder. Bebek ana rahmine düştüğü andan itibaren bütün ihtiyaçlarını plasenta ve göbek kordonu yolu ile annesinden karşılar.
Hamilelik; döllenmeden, doğuma kadar bir kadının vücudunda birkaç adımda gerçekleşir.
Yenidoğan tarama testleri yaşamın ilk evrelerinde istenilen belirtilerin verilmemesi ile bebeğe ilerde sıkıntılar yaşatmaması adına sağlık için yapılan tarama testleridir.
Plasenta previa, bebeğin eşi olarak bilinen plasentanın rahim içinde doğum kanalını kapatacak şekilde yerleşmesi durumudur.