Riketsiya Nedir?
Riketsiya bir bakteri cinsidir. Hücre içinde yaşamını sürdürebilir. Riketsiya bakterisi genellikle kene, bit ve pirelerden bulaşabilir. Bu bakteriler çeşitli hastalıklara yol açabilir. Riketsiya enfeksiyonu yüksek ateşli bir hastalıktır. Baş ağrısı, kaslarda ağrı ve halsizlik şikayetleri ile görülür. Hastalık kızarıklık yapabilir. Şikayetler nedeniyle diğer ateşli enfeksiyonlar ile aynı belirti gösterir. Bu neden ile ayırt etmek zor olabilir. Tanı konması zor bir hastalıktır. Fakat doğru tedavilerin uygulanması ile şikayetler hızlıca düzelir. Tedavi geciktiğinde semptomlarda artar. Bu da hastanın yaşamını tehlikeye sokar. Bu hastalıklar genellikle seyahat sonrası kendini belli eder. Özellikle Afrika bölgesini ziyaret sonrası görülme oranı daha fazladır.
Riketsiya belirtileri nelerdir?
Bakteri hastalıklarında sıklıkla ateş belirtisi görülür. Riketsiya hastalığında da ateş ve üşüme görülür. Bunun haricinde cilt lezyonları da görülmektedir. Döküntü ve kabuklanma sıklıkla görülür. Baş ağrısı ve eklem ağrıları da görülmektedir. Sık olarak görülmese de öksürük ve karın ağrısı da görülebilir. Bu rahatsızlık tedavi edilmediği takdirde sorunlara yol açabilir. Yakın zamanda yurtdışı seyahati yapan kişilerin bu şikayetleri gördüğünde uzman bir hekimi ziyaret etmeleri ve gerekli testleri yaptırmaları gerekmektedir.
Riketsiya nedenleri nelerdir?
Bölgelerde seyahatler sonucunda kene gibi hayvanların ısırması ile ortaya çıkarlar. Kuzey Amerika’da ise fare ısırması sonucunda ortaya çıkar. Bit, kene ve farelerin ısırması ile bakteriler cilt içerisinden kana karışır. Böylelikle enfeksiyona neden olurlar.
Riketsiya tanısı nasıl konulur?
Riketsiya enfeksiyonun tanısı zor konulur. Son zamanlarda riskli bölgelere seyahat eden kişilerin rahatsızlıklarını hekimlerine söylediklerinde seyahat ettikleri yerleri de bildirmeleri önemlidir. Muayene ardından testler yapılır. Gerekli ilaç tedavilerine başlanır.
Benzer Yazılar
Su ve Besinler ile Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?
Ev dezenfektanlarının sağlık için herhangi olumsuz bir yanı var mıdır?
Hastalığın gençleri çok daha az etkilediği bilgisi, yanlış davranışlara yol açmamalıdır, çünkü yaş tek faktör değildir.
Rota virüsü; özellikle 2 yaş altında bulunan çocukların bağırsaklarında iltihaba neden olan bir virüstür. Dünya genelinde 5 yaş altında olan her çocuk, en az 1 defa bu hastalığı geçirmektedir.
Genital bölgedeki kuruluk ve temizlik enfeksiyonu önlemek yolunda yardımcı olacaktır.
Ateş, boğazda kızarıklık, nefes darlığı, solunum yetmezliğine ait bulgular ön plandadır.
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Servet Öztürk, okula başlayan çocuklar için koronavirüse karşı korunmada bilgilendirmelerde bulundu.
Beta enfeksiyonuna, beta hemolitik streptococcus pyogenes isimli bakteri neden olur. Halk arasında “beta” olarak kısaltılmıştır. Bilinenin aksine; bu enfeksiyonun oluşum nedeni virüs değil, bakteridir. Tek nedeni vardır, o da streptococcus pyogenes bakterisidir.
Koronavirüsün denizden veya havuzlardan bulaşmayacağını uzmanlar açıkladı. Ancak havuzlardan kapabileceğimiz başka enfeksiyonlar mevcut!