Romatoloji
İç Hastalıkları bölümünün bir yan dalı olan Romatoloji, romatizmal hastalıkların özellikle de iltihaplı romatizmal hastalıkların tanı ve tedavisini yapmaktadır. Hastanemizin Romatoloji bölümünde konusunda uzman doktorlar tarafından hizmet verilmektedir. Tedavi sürecinde; gerekli görüldüğü takdirde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Ortopedi ve Travmatoloji, Nöroloji ve Ağrı Polikliniği gibi bölümlerden de destek alınmaktadır. 200’e yakın hastalığı bünyesinde barındıran romatizmal hastalıklar; eklemler dışında kalp, karaciğer ve böbrek gibi iç organları da olumsuz yönde etkileyebilir. Bunun dışında cilt ve göz de etkilenebilmektedir. Bu nedenle şikayetler sadece eklemlere sınırlı değildir.
Sık görülen romatolojik rahatsızlıklar nelerdir?
- Romatoid artrit
- Osteoartrit
- Sistemik lupus eritematozus
- Sjögren sendromu,
- Skleroderma
- Mikst bağ doku hastalığı
- Dermatomiyozit
- Polimiyozit
- Ayrımlaşmamış bağ doku hastalığı
- Antifosfolipid sendromu
- Ankilozan spondilit
- Psoriatik artrit
- Reaktif artrit
- Ayrımlaşmamış spondilartropatiler
- Behçet hastalığı,
- Ailevi akdeniz ateşi
- Polimiyaljia romatika
- Akut eklem romatizması
- Gut hastalığı
- Pseudogut (kondrokalsinoz)
- Osteoporoz
- Osteomalazi
- Paget hastalığı
- Takayasu arteriti
- Poliarteritis nodosa
- Mikroskopik polianjit
- Churg strauss
- Wegener granülomatozu,
- Dev hücreli (temporal) arterit
- Diğer sistemik vaskülitler
- Amiloidozs
- İnfeksiyöz artritler
- Sistemik hastalık seyrinde görülen romatizmal bulgular
Çocuk ramotolojisi, 0-18 yaş aralığında bulunan bireylerin romatizmal hastalıklarının tanı ve tedavisi ile ilgilenen bilim dalıdır.
Halk arasında, iltihaplı bel romatizması veya omurga iltihabı olarak bilinen Ankilozan Spondilit (AS); genellikle omurgayı ve omurga ile kalça kemiği arasındaki eklemi etkileyen, ağrılı ve iltihaplı bir romatizmal bir hastalıktır. Ankilozan Spondilit, genellikle genç yaşlarda ortaya çıkan bir hastalıktır.
Sjögren sendromu; dış salgı bezlerinin ön planda etkilendiği sistemik otoimmün bir hastalıktır. Hastaların en önemli şikayetleri ağız ve göz kuruluğu yakınmasıdır.
Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan kortizon, böbreküstü bezlerinde üretilen oldukça önemli bir hormondur. Vücuda birçok faydası olan ve ilaçlara da katılan kortizon, fazla kullanıldığında veya üretildiğinde ise pek çok ciddi hastalığa sebep olabilir.
Romatizma; kas ve iskelet sistemini tutan, ağrı ve hareket kısıtlılığına neden olan, şişlik ve bazen kalıcı şekil bozukluklarına neden olarak hastalıkların genel ismidir.
Vaskülit, kan damarlarında meydana gelen iltihap neticesinde; o damarın besliyor olduğu akciğer, böbrek, sinir ve deri dokularında beslenme bozukluklarına bağlı şikayetlere kadar giden hastalık grubunu ifade eder.
Stres, her hastalıkta olduğu gibi romatoid artrit hastaları için de bir risk faktörüdür.
Romatoid artrit, genellikle eklemler çevresindeki dokuları etkileyen otoimmün bir hastalıktır.
D vitamini eksikliği bütün vücudu etkiliyor!
Behçet hastalığı; ağızda ve cinsel organlarda ağrılı yaralara, sivilce
Kalp romatizması, üst solunum yollarında görülen hastalıklardan sonra eklemlerde oluşan