Salmonella Nedir?
Salnonella nedir?
Salmonella, insanlarda şiddetli ishal ve ateşe sebebiyet veren oldukça zararlı bir bakteridir. Enterobacteriaceae familyasında yer alır ve şekli çubuk gibidir. Salmonella, Yaklaşık iki bin alt tipi vardır. Bunlardan bazıları insanlarda enterik ateş yani tifo, paratifo olarak adlandırılan ve zaman zaman salgınlarla seyredebilen hastalıklara neden olurken, bunların dışında kalan salmonella alt tipleri non-tifoidal salmonellalar olarak adlandırılır. Bunlar salmonelloz adı verilen akut bağırsak enfeksiyonuna yol açar.
Salmonellaz akut bağırsak enfeksiyonu mide bulantısı, kusma, ishal ve ateş gibi kendini gösteren bir tür gıda zehirlenmesidir. Günlük yaşamı zorlaştıran bu hastalık, aynı zamanda uzun sürmesi durumunda sıvı kaybı gibi olumsuzluklara yol açarak ciddi boyutlara ilerleyebilir.
Salmonella nasıl bulaşır?
- Kaynağı belli olmayan, dışkı kalıntıları bulaşmış, kirlenmiş suların kullanılması,
- İçme ve kullanma sularının yeterince klorlanmaması,
- Et, yumurta gibi gıdaların iyice pişirilmeden kullanılması,
- Pastörize edilmemiş süt veya meyve suyu, peynir,
- Meyve sebzelerin yeterince yıkanmaması,
- Hasta kümes hayvanları ile temastan hijyen eksikliği,
- Özellikle yılan, kaplumbağa, kertenkele gibi sürüngenler, kurbağalar, kuşlar ve civciv gibi evcil hayvanlar ile temastan sonra hijyen kurallarına uyulmaması halinde bulaşma olabilir.
Salmonella belirtileri nelerdir?
Salmonella bakterisinin vücuda alınmasından yaklaşık 12-72 saat sonra kendisini ishal, ateş, bulantı, kusma ve karın krampları şeklinde gösterir. Hastalık en fazla bir hafta sürer ve çoğu kişi bağışıklık sisteminin yardımıyla tedavi olmadan iyileşir. Bazı kişilerde, ishal hastanın hastaneye yatmasını gerektirecek kadar şiddetli olabilir. Yaşlılar, bebekler ve bağışıklık sistemi yetersiz olan kişilerde hastalık daha ciddi seyreder.
Salmonella tanısı nasıl konur?
Salmonella enfeksiyonlarının kesin tanısı dışkı, kan, idrar ve alınan kültürde Salmonella testlerinde tespit edilmesiyle tanı konulur.
Salmanelladan korunma yolları nelerdir?
Salmonella bakterisi suların iyi klorlanması, kaynatılması, gıdaların iyi pişirilmesi ve pastörizasyona dayanıksızdır. Bu nedenle korunma amacıyla;
Kaynağını bilindik temiz içme suyu kullanın. Zorunlu durumlarda en az 10 dakika kaynattıktan sonra kullanın.
Kişisel hijyene ve doğru şekilde el yıkamaya önem verin.
Civciv ve ördek yavrularının bağırsaklarında taşınan salmonella, hayvanın çevresi ve tüm vücut yüzeyinde bulunabilir. Bu nedenle kümes hayvanlarına dokunduktan sonra ellerinizi mutlaka yıkayın.
Kümes hayvanlarından yapılan yemeklerde çiğ ete değen yüzeyler ve bıçakların temizlenmeden başka yiyecekler temas etmemesine dikkat edin.
Dondurduğunuz yiyecekleri çözdükten tekrar dondurmayın, mümkün mertebe en kısa sürede tüketin.
Salmonella tedavisi nasıl gerçekleştirilir?
Salmonella enfeksiyonlarına karşı: Bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi yetersizliği olan kişilerde risk daha büyük olsa da tüm yaş grupları risk altındadır. Enfeksiyon belirtileri gösteren çocuklar, gebe ve ve emziren annelerin hasta olması durumundaen kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekir. Hastalığın tedavisi etkene yönelik olarak hekim tarafında uygun antibiyotik ve destek tedavisi ile yapılmaktadır.
Benzer Yazılar
İnflamasyon, vücudun herhangi bir hasara karşı verdiği koruyucu bir cevaptır. Akyuvarların insan vücudunu bakteri ya da virüs gibi dış etkenlerden koruması anlamındadır.
Hepatit B ve C hastalarının yüzde 80 kadarının, hastalıklarından habersiz olduğu kabul edilmektedir
Su ve Besinler ile Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?
Ortak kullanılan havuzlar; ishal, mantar, idrar yolları, kulak ve göz enfeksiyonlarına sıklıkla sebep olur.
Maymun Çiçeği Virüsü Pandemi Etkisi Yaratır Mı?
Aşı karşıtlığı; toplum bağışıklığının aksamasında ve buna bağlı aşıyla korunabilen hastalık ve salgınların oluşmasındaki en büyük tehditlerden biridir.
Marburg virüsüne neden olan belirtiler; yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı ve halsizliktir. Bu belirtiler aniden başlar, kas ağrıları bu seyre eşlik eder.
Covid-19 pandemisi alınan tüm önlemler ve aşılara rağmen tüm gücüyle devam etmektedir. Toplum bağışıklığının sağlanması ve pandemi zincirinin kırılması için toplumun büyük çoğunluğunun aşılanması gerekmektedir. Aşılar %85-90’ların üzerinde etkin olup, aşı olmak kişisel koruyucu önlemleri bırakmamız için yeterli değildir.
Bir bölgede evcil hayvanların serum testleri KKKAV için pozitif ise, o bölge riskli kabul edilir.
Ülkemizde bu yıl grip salgını; hiç ara vermeksizin, dört mevsim görüldü ve hala da devam etmektedir.