SGOT (AST) ve SGPT (ALT) Değerleri Nedir?

ALT nedir?
Alanin aminotransferaz (ALT), bir enzim türüdür. Aynı zamanda “serum glutamik piruvik transaminaz” (SGPT) olarak da isimlendirilir. Öncelikli olarak karaciğerde, az miktarda ise böbrek ile diğer bazı organlarda bulunmaktadır. Gıdalarla beraber vücuda alınıp sindirimi sağlandıktan sonra, karaciğere gelen besinlerin enerjiye dönüştürülmesine rol alır. Normalde bu enzim, karaciğer hücrelerinin içinde yer alır. Kan dolaşımında ise ölen karaciğer hücreleri nedeniyle az miktarda bulunur. Kandaki ALT değerinin normal olarak kabul ettiğimiz değerin üstünde olması, karaciğer harabiyetine işaret eden önemli bir belirtisidir. Tedavinin planlanması ve karaciğer yetmezliğine kadar giden bir süreç olmaması yönünden; ALT ve diğer karaciğer enzimlerinin seviyesi belirlendikten sonra daha ileri tanı testleri uygulanmalıdır. Enzim, kanda ne kadar yüksek düzeyde ise harabiyet o derece ciddi durumdadır diyebiliriz.
AST testi nedir?
Aspartat aminotransferaz (AST) üretimi karaciğer tarafından sağlanır. Bu enzim, kan dolaşımında her zaman vardır. Karaciğer hasarının tespit edilmesi ve birçok karaciğer rahatsızlığının tanı alma sürecinde ihtiyaç duyulan bir laboratuvar testi olup, öncesinde bir hazırlık gerektirmez. Yalnız hiçbir anlamı olmayan AST, ALT testi ile birlikte yapılarak değerlendirilmektedir. AST/ALT oranı, özellikle karaciğer hasarının değerlendirilmesi ve hastalık sebeplerinin saptanması sürecinde önemli bir değerdir. Karaciğer rahatsızlığı olan hastaların tedavi planına gösterdiği sonucun ölçümlenmesi ve kullanılan bazı ilaçların karaciğerdeki etkisini gözlemlemek için yapılır. Normal şartlarda kandaki seviyesi düşüktür; birden artması genellikle enfeksiyon gelişimine ve akut hepatite işaret eder. Bazen ise kalp-iskelet kaslarını olumsuz yönde etkileyen rahatsızlıkların varlığına, nörolojik kas hastalıklarına, akut pankreatite, kas yaralanmalarına dair fikirler verir. Bu test sonucunun düşüklüğü normal olarak değerlendiriliyor olsa da, referans değerinin altındaki AST değeri, B6 vitamini eksikliğine, gebeliğe ve bazı böbrek rahatsızlıkları gibi durumlar ile yakından ilişkili olabilir.
ALT ve AST testleri nasıl uygulanır?
Çok basit bir şekilde, yalnızca kan alımı ile gerçekleştirilen testlerdir. Öncesinde, özel hazırlık gerektiren bir süreç yoktur. Fakat, doktorunuzun bu testlerin yanı sıra; kan şekeri ve hemogram (tam kan sayımı) gibi çeşitli testler istemesine durumuna karşın, testleri vereceğiniz an aç karnına olmanız daha sağlıklı olacaktır.
Benzer Yazılar
Erken teşhis hastalıkları fark edip erken dönemde tedavi olmak için büyük bir avantajdır.
Check-Up'ta Yapılan Kan Testlerin ve Kısaca Anlamları
Düzenli yapılan tetkikler sayesinde pek çok önlenebilir hastalık tespit edilerek, kişinin daha sağlıklı bir yaşam sürmesi sağlanabiliyor.
Posteroranterior akciğer grafisi olarak kısalttığımız PA akciğer grafisi; göğüs boşluğunun görüntülemesin ve değerlendirilmesi sürecinde en sık kullanılan yöntemdir.
Hemogram; kandaki hücre sayısını ve oranlarını tespit etmeye yarayan bir kan testidir. Kan dolaşımındaki hücrelerin kemik iliğinde üretiliyor olması sebebiyle aslında kemik iliğinin değerlendirilmesine de olanak tanır.
Kanda bulunan ve en başta karaciğerdeki olmak üzere pek çok hücre tarafından doğal olarak üretilen kolesterol; mumsu bir yapıya sahiptir ve lipid, yani yağ türüdür.
Kan testi yaptırırken rutin parametrelerden biri olan trigliseridler; kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere, pek çok rahatsızlığın meydana gelişinde etkisi bulunabilir.
CEA, karsinoembriyonik antijeni temsil eden ve bazı hücrelerin yüzey kısmında bulunan bir maddedir. Embriyonik gelişme sürecinde; gastrointestinal sisteme ait hücrelerin ürettiği bir glikoproteindir.
Pürin; sucuk, pastırma, sosis, salam, kabuklu deniz ürünleri, küçük balıklar, kırmızı et, kuru fasulye, buğday, baklagiller, mayalı içecekler, çay ve kahve gibi yiyecek içeceklerin tüketilmesinden alınır.
Alanin aminotransferaz (ALT), bir enzim türüdür. Aynı zamanda “serum glutamik piruvik transaminaz” (SGPT) olarak da isimlendirilir. Öncelikli olarak karaciğerde, az miktarda ise böbrek ile diğer bazı organlarda bulunmaktadır.