Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Crohn Hastalığı: Zor ve İnatçı Bir Hastalık

Crohn Hastalığı: Zor ve İnatçı Bir Hastalık

Sindirim sistemi; ağızdan başlar ve makata kadar devam eder. Crohn hastalığı; bu sistemin herhangi bir yerinde görülebilen; ama daha çok ince bağırsak sonunda ve kalın barsak –ince barsak bileşim yerinde görülen ve nedeni bilinmeyen bir rahatsızlıktır. Genetik yatkınlığı bulunan kişilerde çevresel faktörlerin etkisi ile barsak duvarında kronik bir inflamasyon oluşur. Genç ve orta yaşlı kişilerde görülebilir.

Anne sütünün önemi nedir?

Crohn hastalığının nedeni bilinmiyor; ancak oluşumunun genetik ve çevresel etkenler ile meydana geldiğini söyleyebilmek mümkün. Birinci derece akrabalarda bu hastalığın görülme riski 15 kat daha fazla olup; hastalığın görülebilme ihtimali sigara içmeye bağlı olarak artabilir. Crohn hastalığına karşı anne sütü koruyucu özellik taşır. Bu nedenle bu hastalığın gelişimini engellemek adına bebeklerin anne sütü ile beslenmesi oldukça önemlidir.

Bu belirtilere dikkat edin!

Bu hastalığın en yaygın belirtisi; karın ağrısı ve kilo kaybıdır. Bunun yanı sıra; bağırsak tıkanmaları gelişebilir, fistül oluşumları meydana gelebilir. Bazı hastalarda 2-3 haftadan uzun süren, kronik ishal görülebilir. Ayrıca; çocuklarda büyüme ve gelişme geriliğine neden olabilir. Bu belirtilerin gözlemlenmesi durumunda; bu hastalıktan şüphelenmeli ve mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Tedavi nasıldır?

Crohn hastalığının tanısı genellikle geç ve zor konur. Hastaların öyküsü dinlenerek, sistemik muayeneleri yapılmalı, kan-gayta analizleri, kolonoskopik incelemeri yapılmalıdır. Bu hastalığı teşhis edecek ayrıcalıklı ve özellikli bir test yoktur. Tedavisi zordur, hastalığın seyri, ciddiyeti kişiden kişiye değişir. Tedavi bireyseldir. Bugün elimizde hastalığın özelliğine göre kullanabileceğimiz farklı ilaçlar vardır. İlaç tedavisi ile hastalığın belirtilerini azaltmak ve yeniden şiddetlenmesini önlemek, bazen tamamen geçirmek mümkündür. İnatçı olgulara cerrahi gerekli olabilir Eğer hastalık agresif ilerliyorsa, ilaç tedavisine cevap vermiyorsa ve komplikasyonlar gelişiyorsa cerrahi tedaviye başvurulur. İkinci olarak ise; uygulanan ilaç tedavisine bağlı olarak görülen yan etkilerin zararlarından korunması ve önlenmesi için tercih edilir. Bağırsakta tıkanma olması, komplike fistüller, kanama gelişmesi, kanser olasılık riski ve ağır iltihaplanma gibi durumlar ise cerrahi tedaviyi gerektiren diğer durumlardır.

Benzer Yazılar

Endoskopik Reflü Tedavisi
Endoskopik Reflü Tedavisi

18 yaşından büyük ve sfinkter gevşekliği 3 cm’nin altında olan hastalar için uygun bir tedavidir. Sürekli ilaç kullanmak zorunda olan hastalar için de tercih edilebilir.

Devamı

Gastrit Neden Oluşur?
Gastrit Neden Oluşur?

Beslenme alışkanlığı, gastritin ortaya çıkmasında önemli rol oynayan bir faktördür. Düzensiz ve kötü beslenme, sigara ve alkol tüketimi, mideyi tahriş ederek gastrite sebep olabilecek başlıca sebeplerdendir.

Devamı

Bağırsak Polipleri Nedir?
Bağırsak Polipleri Nedir?

Polipler hücrelerin, normale oranla daha fazla arttığı kitlelerdir. Polipler, kalın bağırsakta en sık karşılan tümör çeşitleridir. Ancak vücudun diğer kısımlarında da görülebilmektedirler.

Devamı

Mucizevi Güç: Su!
Mucizevi Güç: Su!

Suyun yaşamımızdaki katkısı büyük. Öyle ki; su olmadan organlarımızın çalışabilmesi ve yaşamımızı devam ettirmemiz mümkün değil! Su, bizim vazgeçilmez yaşam gücümüz. Vücudumuzun yaklaşık yüzde 60’ını oluşturuyor ve her şeyin problemsiz bir şekilde çalışmasını sağlıyor.

Devamı

Vücuttan Gaz Çıkarmak Önlenebilir Bir Davranış mıdır?
Vücuttan Gaz Çıkarmak Önlenebilir Bir Davranış mıdır?

Gaz çıkarma, aşırı havanın vücuttan çıkarılmasına denilmektedir. Herkeste olabilen doğal bir vücut tepkisidir. Ancak gaz çıkarma, toplum içerisinde kaba bir davranış kabul edildiği için kişileri zor durumda bırakabilir veya kişiyi alay konusu yapabilir.

Devamı

Divertikülit Hastalığı Nedir?
Divertikülit Hastalığı Nedir?

Divertikülit; kolondan dışarı çıkan balon şeklinde olan keseciklere verilen isimdir. Genelde kalın barsak kasının zayıf alanlarında gelişir.

Devamı

Yemek Borusu Kanserinden Cerrahi Yöntem İle Kurtulmak Mümkün!
Yemek Borusu Kanserinden Cerrahi Yöntem İle Kurtulmak Mümkün!

Özofagus (Yemek Borusu) Kanseri boğazımızdan mideye kadar giden yemek borusunda

Devamı

Gastroskopi Nedir?
Gastroskopi Nedir?

Son yıllarda yanlış beslenme alışkanlıkları ve hareketsizlik mide ve bağırsaklarda olumsuz etkilere neden oluyor. Sindirim sistemi tanı ve tedavisinde kullanılan, ucunda kamera bulunan bir cihazla organların incelenmesine endoskopi denilirken,

Devamı

Regürjitasyon ve Reflü Arasındaki Fark Nedir?
Regürjitasyon ve Reflü Arasındaki Fark Nedir?

Regürjitasyon ve Reflü Arasındaki Fark Nedir?

Devamı

Bölüm Doktorlarımız