Sol Kolda Uyuşma Neden Olur?
Sol kolda hissedilen uyuşmanın nedenleri nelerdir?
Birçok sebep, kol uyuşmasına neden olabilir. En rastlanan sebeplerden bir tanesi, yanlış pozisyonda uyumaktır. Bunun gibi nedenlere bağlı duyulan kolda uyuşma, kısa sürede geçer. Fakat, tıbbi müdahale gerektirebilecek sol kol uyuşmasının çok daha ciddi nedenleri şunlardır:
- Kalp krizi: Sıklıkla göğüs, boyun, kol, yüz ve sırtta ağrı ile baskıya neden olur. Diğer belirtileri; nefes darlığı, baş dönmesi ve mide bulantısıdır.
- Felç: Beyindeki bir kan damarının tıkanması ya da kanaması halinde; beyne yeteri kadar kan ve oksijen akışı olmaz. İnme, sol kol dahil vücuttaki birçok alanda uyuşukluk hissi yaratabilir. Dengede bozukluk, konuşma bozukluğu ve baş ağrısı inmenin belirtilerindendir.
- Boyun fıtığı: Boyun fıtığı gibi omurga rahatsızlıkları boyun sinirlerinin sıkışmasına yol açabilir. Bu da kol uyuşukluğunun başka bir nedenidir. Kas spazm, boyun sertliği, baş dönmesi, kas zayıflığı sık görülen belirtilerdir.
- Sinir problemleri: Beyinden vücuda sinyal gönderen ve sinir sisteminin önemli bir parçası olan sinirler; hasara uğrarsa eğer uyuşukluk ve karıncalanma hissine neden olabilir. Kasta güçsüzlük, dokunmaya karşı duyarlılık ya da hiç hissetmemek önemli belirtilerdir.
- Zayıf kan dolaşımı: Damar sistemindeki hastalıklar kolda uyuşmaya neden olabilir. Zayıf kan dolaşımının belirtileri arasında; bacak kıllarında artış, ayak tırnaklarının yavaş büyümesi ya da hiç büyümemesi, yaraların yavaş iyileşmesi gibi bulgular vardır.
- MS hastalığı: Beyin ve omuriliği etkileyen MS, eğer sinir hasarına neden olursa his eksikliğine yol açabilir.
Sol kol uyuşmasının tedavisi
Kol uyuşukluğu tedavisi, uyuşmanın neden olduğu şikayete bağlı olarak değişiklik gösterir. Ciddi bir seviyeye gelmediyse, evde şu yöntemler denenebilir:
- Soğuk ve sıcak uygulama
- İlgili bölgeye masaj yapma
- Dinlenme
- Egzersiz yapma
Tıbbi destek alınmalı mıdır?
Sol kolda hissedilen uyuşma için aşağıda yer alan belirtilerden biri ya da birkaçına sahipseniz zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız:
- Baş dönmesi
- Koordinasyon sorunu
- Rengi atmış ve soluk cilt yapısı
- Baş ağrısı
- Mide bulantısı beraberinde kusma
- Göğüs, sırt, boyun, yüz, omuz ağrısı
- Omuz, kol, el, yüz bölgelerinde güç kaybı
- Yürümede bozukluk
- Konuşmada bozukluk
- Nefes alıp verme esnasında sorun yaşama
- El ve ayaklarda şişkinlik
Benzer Yazılar
MS hastalığı, merkezi sinir sisteminde yer alan birden çok dokunun hasar görmesinden
Baş ağrılarının nedenini migren veya sinüzit olduğu birçok kişi tarafından düşünülmektedir
Nörolojik rehabilitasyon uygulamaları; çeşitli nörolojik rahatsızlıkları bulunan yetişkinler ve çocuklar için uygulanan tedavi yöntemlerini içerir.
Kişinin ısrarlı baş ağrıları olması, ileri tıbbi değerlendirme gerektirir.
Kaliteli bir uyku sağlıklı bir yaşam sürmek için olmazsa olmazlardandır.
Yüzde yer alan mimik kaslarına beyinden uyarılar gelir. Bu uyarıları getiren fasiyal sinir liflerinin birçok nedene bağlı hasar görmesine bağlı hareket kaybının gelişmesine yüz felci adı verilir. Aniden gelişebileceği gibi belli bir süre içinde evre evre olarak da meydana gelebilir.
Her birey, sağlıklı ve verimli bir gün geçirebilmek için, farklı miktarlarda uykuya ihtiyaç duyar. Yani ideal uyku süresi diye bir kavram bulunmamaktadır.
Kas kaybı ve zayıflığa neden olan, ender rastlanan bir hastalıktır. Vücuttaki pek çok kası tutar ve hareket kabiliyetine etki eder. Bu nedenle görüldüğü kişilerin yaşam kalitesini ciddi derecede düşürür.