Spermatosel Nedir?

Spermatosel Nedir? Spermatoselin Nedeni Nedir?
Spermatoseller içi dolu sıvı keseler şeklinde oluşurlar. Bu keseler süt renginde olabilirler. Sıvı içeriğinde sperm veya spermatik kist olabilir. Bu kist genellikle testisinin üst bölümünde epididim kanalında oluşum gösterebilmektedirler. Neden oluştuğu hakkında kesin olamamak ile birlikte yaşlanmanın etkisi ile spermlerin ölü sperm hücrelerle bu kanalları tıkaması olarak düşünülmüştür. Hastalar ilk duyduklarında telaşa kapılsalar da bu spermatoseller genellikle iyi huyludurlar. Spermatoseller hemen fark edilemeyebilir. Yaş oranında bakıldığında ise 20-50 yaş arasında görülebilmektedir.
Spermatosel Belirtileri Nelerdir?
Spermatoseller sık görülme özelliğine sahiptir. Sık görülmelerine rağmen yıllarca ağrı, iltihap gibi şikâyet göstermeden varlıklarını sürdürebilirler. Kistin boyutu sıklıkla 1-2 santimden küçüktür. Bu kistler büyüme reaksiyonu göstermedikleri gibi aksi şekilde büyüme özelliği gösterebilirler. Bu büyüme ileri seviyede kitle oluşumuna dönebilir. Oluşan kistler iyi huylu olma özelliği gösterirler. Bu kistlerin hastada herhangi bir belirti yapmadan yok olabilmesi mümkündür. Kistler eğer gözle görünür bir bozukluk yaratıyorsa testis torbasına elle muayene yapılabilir. Spermatoller kısırlık yapmazlar.
Spermatosel Hastalığımın Olup Olmadığını Nasıl Anlayabilirim?
Spermatosel kistler oldukça yavaş büyüme özelliği gösterebilirler. Kitleleri elle hissedebilirler. Bu kistler fizik muayenelerde teşhis edilebilir. Genellikle tek başına oluşum özelliği gösteren kistler bazen birden fazla olarak varlık gösterebilirler. Fizik muayenenin yanı sıra ultrasonografi ile de tanı ve teşhis koyulabilir.
Spermatosel Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Küçük ve görüntü ve farklı nedenlerle şikâyete sebep olmayan spermatosel kistlerde herhangi bir tedavi yapılmasına gerek duyulmaz. Ağrı şikâyeti olan hastalarda ağrı kesici ilaçlar önerilebilir. Ele gelen ve görüntüde bozukluk yaratan şikâyetlerde ise cerrahi işlem ile çıkarılması önerilir. Yapılan cerrahi işlem ile sperm kanallarına zarar verilmeden çıkartılır. Yapılması planlanan cerrahi işlemler genel, lokal ve bölgesel olmak üzere 3 farklı anestezi ile yapılabilir. Hangisinin uygun olacağına yine hekim karar verir.
Benzer Yazılar
Bel bölgesinde omurganın her iki tarafında görüntü olarak fasulyeye benzeyen küçük gibi görünen ama çok önemli görevleri olan iki tane organdır
Sigara bütün Dünyada ve ülkemizde görülen yaygın bir sağlık sorundur.
Çocuklarda Kalp Kontrolü İhmal Edilmemesi Gereken Bir Durum
Midenin besinleri normal süresinde sindirememesi sonucu mide boşalmasında oluşan gecikmeye mide tembelliği..
Uzmanlardan “Deprem Sonrası Solunum Yolu Enfeksiyonları” Uyarısı!
Engelli çocuk ya da bireyin yaşadığı psikolojik sorunların kaynağı engelin kendisi değil, engeli nedeniyle maruz kaldığı toplumsal ve bireysel engellenmelerdir.
Kilitlenen kas yapılarının, fonksiyonel anlamda güçlendirilmesi terapisidir.
Endotel fonksiyon testleri kimlere yapılır sorusuna yanıt vermeden önce endotel tanımı ile başlamak gerekir.